Olin eilen luennoitsijana Vuokatti tulee Ouluun -tapahtumassa (http://www.readytogo.fi/vuokatti_oulussa). Aiheena oli työhyvinvointi ja kumppanina Vuokatin seudun yritykset. Siellä päin ollaan panostettu laajamittaisesti puitteiden ja palvelujen kehittämiseen. Vuokatista onkin tulossa hyvää vauhtia työhyvinvointitapahtumien, -seminaarien sekä kokoustamisen kärkisarjalainen Suomessa. Mukavaa olla mukana suunnitelmissa ja kehityksessä!

Kannattaako työhyvinvointiin panostaa?

Luentoni aihe kosketti työssä jaksamista, fyysistä hyvinvointia, työhyvinvointipanostusten kannattavuutta sekä järkeviä sijoituskohteita. Siis sitä, kuinka sijoittaa eurot ja ajan fiksusti. Ongelmana on lähinnä se, että vaikka valveutuneisuus ja tietoisuus lisääntyy, on tekeminen usein edellisen vuosituhannen tasolla. Vaikka terminologia on kokenut evoluution tykystä tyhyyn ja varhaiseen välittämiseen, ei toiminta vastaa terminologian asettamaa mielikuvaa sekä tavoitteita.
Ongelmat

Työssä jaksamista fyysisestä näkökulmasta tarkasteltaessa, on suurin ongelma ihmisten passivoituminen ja liikkumattomuus. Kaksi kolmesta työikäisestä liikkuu liian vähän – ja istuu liian paljon. Etenkin lasten ja nuorten runsas istuminen sekä vähäinen arkiliikunta antaa aihetta ennustaa tuki- ja liikuntaelinvaivojen rähähdysmäistä kasvua.

Suomalaisen, työikäisen henkilön, kunto riittää keskimäärin 6,5 tunnin toimistotyöpäivästä selviytymiseen. Illat ja viikonloput eivät riitä palautumiseen, vaan työ nakertaa tekijäänsä. Seurauksena ovat runsaat sairauspoissaolot, joista lankeaa työnantajalle jokaista vuorokautta kohden keskimäärin 350 € kustannukset ja ennenaikaiset eläköitymiset, joiden kustannukset liikkuvat kymmenien-satojen tuhansien tietämissä . Työhyvinvointiin sijoitetut eurot tulisikin nähdä sijoituksena, ei panustuksena painostuksen edessä!
Ratkaisuna vastuun ottaminen!

Ympärille vilkuilu on turhaa. Kukaan ei tarjoa parempaa vointia ja kuntoa hopealautasella. Työ on tehtävä ja vastuu otettava ihan itse. Ja aloittamista on turha lykätä ensi viikkoon. Kun miellät pienet muutokset panostuksen sijaan sijoitukseksi tulevaisuutta varten, lasket riman mahdollisimman alas ja miellät kuvion kuurin sijaan mieluisaksi elämäntapamuutokseksi, ollaan jo oikealla polulla.

Työhyvinvointia edistävät palvelut: Sijoita fiksusti!

Toki yrityksissä voidaan ja tuleekin tukea muutospyrkimyksiä ja kannustaa työhyvinvoinnin ja –vireyden edistämiseen. Onhan sillä todistetusti taloudellisia ja rahaakin arvokkaampia vaikutuksia. Jotta panostus muuttuisi sijoitukseksi ja saisit mahdollisimman hyvän vasteen käytetylle ajalle sekä euroille, ajatelin antaa Sinulle hieman ajateltavaa. Ohessa muutamia ohjenuoria, joita noudattamalla sijoitat fiksusti ja saat parhaan panos-tuottosuhteen sijoituksellesi:

Pyri työhyvinvointia edistävissä palveluissa:
  • Säntäilystä suunnitelmallisuuteen
  • Pakkopullasta pitkäjänteisyyteen
  • Elämyksellisyydestä elämäntapamuutokseen
  • Viihteellisyydestä valmennuksellisuuteen
  • Kokeiluista kohti oppimista
  • Touhotuksesta kohti tukemista
  • Kapeakatseisuudesta kohti kokonaisvaltaisuutta
  • Muista tuloksekkaan muutospolun etapit: Tieto + Tunne + Toiminta + Tuki = Tulokset

Paneudutaan työhyvinvointipalveluiden uusiin tuuliin ja skenaarioihin pian syvemminkin. Siihen asti – hyviä vointeja!

Kuva: Tuomo Kilpeläisen kännykkäotos

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here