Ihminen voi olla yhtäaikaa sekä urheilullinen että fyysisesti passiivinen. Tuore tutkimus paljastaa karun kuvan maratoonareiden aktiivisuustasosta.

Texasin yliopiston tutkijat selvittivät paljonko maratoonarit viettävät aikaa istuen. Tutkimuksessa selvisi, että vaikka juoksijat harrastivat kuntoliikuntaa lähes 7 tuntia viikossa, oli päivittäinen aktiivisuustaso muuten hälyttävän matala.

Työpäivinä maratoonarit istuivat keskimäärin yli 10 tuntia, vapaapäivinä 8 tuntia. Harjoitusteholla tai määrällä ei ollu yhteyttä istuen vietettyyn aikaan.

Vielä ei tarkkaan tiedetä, miten kuntoliikunta, kuten juoksuharrastus kompensoi istumisen haittoja. Texasin yliopiston tutkijat huomauttavat, että nyt tämän selvittämiseen tarvittava aineisto olisi mahdollisesti käsillä.

Tutkimuksen julkaisi Journal of Physical Activity & Health ja siihen otti osaa 218 miestä ja naista, jotka harjotteilivat joko maratonia tai puolimaratonia varten.

Liikkumattomuus on maailmanlaajuisesti lihavuuteen, tupakointiin ja alkoholinkäyttöön rinnastuva kansanterveydellinen ongelma.

Monet harrastavat suositusten mukaisen määrän (2,5 tuntia viikossa) kuntoliikuntaa, mutta viettävät muun ajan liikkumattomana, aivan kuten Texasin yliopiston tutkimuksessa selvisi.

– Suositusten mukaisen liikuntamäärän voi saavuttaa ja olla silti passiivinen – kutsumme heitä aktiivisiksi sohvaperunoiksi. Alati kasvava aineisto tutkimustietoa viittaa siihen, että inaktiivisuudella, kuten istumisella, on itsenäinen vaikutus terveyteen, urheilukerroista riippumatta. Jokainen päivittäin istuen vietetty tunti kasvattaa ennenaikaisen kuoleman riskiä viidellä prosentilla, sydän- ja verisuonitautien vaaraa kahdeksalla prosentilla, ja syöpäriskiä kuudella prosentilla, inaktiivisuustutkija Audrey Bergouignan sanoi aiemmin T4U:n uutisissa.

Toimistotyöntekijöiden on arvioitu istuvan 80 000 tuntia työpaikalla työuransa aikana. Työpäivän aikana toimistotyöntekijän lihakset ovat passiivisena keskimäärin 67 prosenttia ja pahimmillaan jopa 90 prosenttia ajasta. Istumistilastoissa Suomi on Euroopan kärjessä


Lähde

Whitfield G, Pettee Gabriel KK, Kohl HW. (2013). Sedentary and Active: Self-Reported Sitting Time Among Marathon and Half-Marathon Participants. Journal of Physical Activity & Health. Jan 28. [Epub ahead of print].

Kuva: Griszka Niewiadomski

1 KOMMENTTI

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here