Voittaa -sanalla on valitettavan negatiivinen kaiku. Sehän ei välttämättä tarkoita voittamista hinnalla millä hyvänsä. Kyynärpäätaktiikka voi toimia kerran, mutta sillä ei pitkälle pötkitä. Voittamiseen tarvitaan tsempin, osaamisen ja määrätietoisuuden lisäksi verkostoa. Et kai edes kuvittele, että saavuttaisit jotain yksin? Jos kuvittelet, niin nyt on aika herätä todellisuuteen.

Voittaminen on parhaimmillaan ”kilvoittelua oman potentiaalin selvittämiseksi” – siis kilpailua itsensä ja omien rajojensa kanssa. Se voidaan määrittää osuvasti myös ”asteittaiseksi etenemiseksi omien arvojen suunnassa olevien etappien saavuttamiseksi” tai ”haluksi kasvaa haasteiden ja vaikeuksien ohjauksella” (J. Sarasvuo).

Helppoako? – Älä edes kuvittele

Edelliset määritelmät kertovat oleellisen: Voittaminen ei edellytä kepulikonsteja, muiden kustannuksella hyötymistä tai taklaamista korkein kyynärpäin. Se ei myöskään ole helppoa: Ilmaiseksi mitään on turha kuvitella saavuttavansa. Menestymiseen tarvittavat taidot eivät siis synny säkällä, vaan niiden eteen on tehtävä paljon töitä. Pitkällä tähtäimellä tehdyt helpoimmat valinnat johtavat siten heikkouteen, taidottomuuteen ja takaiskuihin.

Pois mukavuusalueelta

Mitä sitten on voittaminen? Itse näen sen kasvuna ja kehityksenä, oli sitten kyseessä urheilusuoritus, liike-elämä tai menestyminen millä tahansa muulla elämän osa-alueella. Jos voittoja tulee helposti huonollakin suorituksella, painit väärässä sarjassa. Turnauksen edetessä tulisi suoritusta parantaa peli peliltä. Sitähän ne leijonapaidatkin jankuttavat aina arvoturnauksissa. Välillä voi tulla turpiin, mutta jos koet kehittyväsi ja pärjääväsi yhä paremmin, niin jatka harjoittelua, yrittämistä ja uskomista. Voitot ovat tulosta määrätietoisesta, pitkäjänteisestä ja kunnianhimoisesta ponnistelusta. Siitä voittamisessa on kyse!

Voittajaksi kasvaminen vaatii vaikeiden asioiden ja hankalien ihmisten kohtaamista sekä kasvua niiden tarjoamien haasteiden ohjauksella. Epämiellyttäville ja vaikeille asioille täytyy tehdä tilaa, sillä niitä ei voi paeta loputtomiin. Eikä kannatakaan, sillä muutoin ne vievät entistä enemmän ajatuksiasi ja energiaasi.

Voittaminen on taitolaji

Menestyminen millä tahansa elämänalueella edellyttää ainakin seuraavien taitojen hallintaa:

Ratkaisukeskeisyys: Asioiden hierominen ja vatvominen eivät johda mihinkään. Sinä itse päätät sen, mihin haluat keskittyä ja panostaa. Tee ratkaisut näiden päätösten ja omien arvojesi mukaan. Pääset vähemmällä.

Rasitushakuisuus: Ihmiset voivat huonosti, koska pyrkivät helpottamaan kaikin tavoin elämäänsä. ”Se joka makaa eniten, lepää vähiten”, pitää hyvin kutinsa. Kuormitus, lepo ja palautuminen – siinä hyvä ohjenuora muillekin kuin urheilijoille.

Tahto: Ilman palavaa halua ja innostusta on vaikeaa sitoutua niihin ponnistuksiin, joita menestyminen edellyttää. Jos taas nautit, haluat ja teet asioita intohimoisesti, ei raskainkaan työ tunnu raskaalta – tai ainakaan työltä!

Eheys: Jos et tunne itseäsi ja ole sinut itsesi kanssa, on sinun vaikeaa vaikuttaa muihin ihmisiin. Ja yksinhän et todellakaan pärjää. Vaadi itseltäsi paljon, mutta ole lempeä itsellesi. Noudata samaa ohjetta myös muiden kohdalla.

Läsnäolo: Älä elä tulevaisuutta menneisyydestä käsin. ”Olet sitä mitä olet tehnyt ja tulet siksi mitä teet seuraavaksi”. Siksi läsnäolo nykyhetkessä ja pyrkimys kasvamiseen sekä kehittymiseen parempien valintojen kautta on voittamisen sekä menestymisen edellytys. Aina voit valita paremmin.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here