Hyvä valmentaja treenaa myös mieltä

Otsikko Helsingin Sanomissa oli pysäyttävä: Ruotsin Ironman-kisa käynnistyi hyytävissä merkeissä: 39 kilpailijaa keskeytti heti, osa oksensi veteen ja vietiin ambulanssilla pois. Kisa käytiin elokuussa 2015, ja yksi meressä polskivista oli Trainer4Youn kouluttaja ja tietokirjailija Lasse Seppänen. Miehekkään kokoiset aallot löivät niin korkealle, että uinti muuttui kellumiseksi aallonharjalla.

Seppänen rauhoitti mieltään ja keskitti ajatuksiaan. "Ole aaltojen ystävä, älä vihollinen. Pysy lähellä ystävää", hän hoki itselleen. Ja selvisi hurjasta uimaosuudesta. Nyt Seppästä jo naurattaa kisamuistot.

"Uintiosuudesta selviämisestä tuli voittajafiilis. Kisaaminen on minulle omien rajojeni etsimistä”, Seppänen sanoo.

Seppänen on kouluttanut vuodesta 2004 lähtien toista tuhatta personal trainer -ohjaajaa ja valmentanut tuhansia asiakkaita kuntoilijoista kansainvälisen tason urheilijoihin. Yksi hänen tärkeimmistä työkaluistaan on juuri henkisten voimavarojen hyödyntäminen.

Seppäsen mukaan korvien väliä korostetaan urheilussa, mutta ei osata vielä hyödyntää tarpeeksi hyvin. "Meidät on koulutettu valmentamaan fyysistä koneistoa, mutta ei mentaalista koneistoa. Valtaosa fiiliksestä ja suorituskyvystä saadaan kuitenkin aikaiseksi korvien välissä."

Ihminen asettaa rajoja itselleen mielikuvillaan. Jos ei esimerkiksi usko, että pystyy nostamaan penkistä lisää, on tuloksen parantaminen tuskaisen vaikeaa. Jos taas valaa itseensä uskoa ja näkee itsensä onnistumassa, ollaan paljon paremmissa lähtötelineissä.

"Ennen treeniä psyykkaavat sanat saavat aikaan oikean mielentilan ja energiatason. Jos haluaa olla vahva, kannattaa käyttää vahvistusanoja olen vahva, olen kova. Fyysinen toiminta eli treeni vahvistaa mielikuvaa."

Psyykkisellä treenillä pyritään vaikuttamaan alitajuntaan, joka on vertaansa vailla oleva tietokone. Saksalainen Manfred Zimmermann mittasi vuonna 1989 tietoisen ja tiedostamattoman mielen kapasiteettia. Zimmermannin mukaan tietoinen mieli pystyy prosessoimaan kerrallaan 45 bittiä informaatiota sekunnissa. Se on siis noin kuusi yksikköä. Tiedostamaton mieli käsittelee puolestaan jopa 11,2 miljoonaa bittiä sekunnissa, eli noin 1,4 miljoonaa yksikköä. Merkittäväksi tämän tekee se, että juuri alitajunta ohjaa tunnetoimintaamme.

"Itsensä psyykkaaminen vaatii keskittymistä ja toistoja, jotta sen vaikutus uppoaa alitajuntaan. Positiivisten ajatusten voima moninkertaistuu alitajunnassa", Seppänen huomauttaa.

Hän tekee itse valmennettavilleen psyykkisiä harjoituksia, koska kun psyykkaamisen tekee ohjatusti, on se vielä tehokkaampaa. Seppänen korostaa niinikään valmentajien vastuuta sanojen käytössä: kehuvat ja haukkuvat sanat iskostuvat syvälle. "Monesti ei ymmärretä, että valmentaja vaikuttaa valmennettavan mieleen joka harjoituksessa. Koulutukseen pitäisikin saada käyttäytymistieteellisiä opintoja."

Nuorempana tukun SM-mitaleita ampumahiihdossa rohmunnut Seppänen on seurannut personal trainer -alan kehitystä aitiopaikalta. Muutosta on tapahtunut – ja paljon. "Vielä kymmenen vuotta sitten treenaaminen keskittyi pääasiassa kroppaan, nyt treenauksessa otetaan kokonaisvaltaisemmin huomioon hyvinvointi ja henkinen jaksaminen", Seppänen sanoo. Yksi syy tähän on se, että ihmisten kuormitus työelämässä on lisääntynyt vuosien aikana. Asiakkaat toivovatkin saavansa treenistä henkisiä voimavaroja ja tasapainoa arkeen.

Entä miltä personal training -alan tulevaisuus näyttää asiantuntijan silmiin? Tärkeintä Seppäsen mukaan olisi, että oikeat valmentajat ja asiakkaat löytäisivät toisensa. "Monet personal trainerit eivät osaa vielä markkinoida itseään oikein eivätkä tiedä, kenet haluavat asiakkaakseen. He eivät ole löytäneet arkkiasiakastyyppiään, vaan lähtevät ajatuksesta kaikkea kaikille. Se on hankala yhtälö."

Seppänen itse treenauttaa niin tavallisia kuntoilijoita kuin maajoukkue-urheilijoita. Hän treenaa itsekin kuin huippu-urheilija: keskimäärin 12 tuntia viikossa. Kun harjoittelen ja kilpailen, niin pystyn säilyttämään tuntuman siihen maailmaan, missä urheilijat elävät. Pääsen heidän kokemukseensa mukaan ja voin antaa ohjeita ihan eri tavalla. En halua olla paperivalmentaja."Maija Koskimäki tietää, miten teräsnainen treenaa

Jos osallistuu jo neljävuotiaana innosta piukeana ensimmäiseen juoksukilpailuunsa, ei ole ihme, että työpaikka löytyy isonakin urheilun parista. Näin kävi Trainer4Youn kouluttajalle Maija Koskimäelle, joka on juossut pienestä lähtien – siitä lähtien kun pienet jalat sen sallivat.

"Juokseminen on minulle luonnollinen tapa liikkua. Saatan hakea postitkin juoksemalla", Ilmajoella asuva Koskimäki sanoo. Hänen omat lapsensa oppivat heti äidin tavoille, sillä pojat ovat kasvaneet juoksurattaissa.

"Kun nuorempi poikani Tatu oppi puhumaan, kuului rattaista vauhtia!", Koskimäki naurahtaa.

Kerran tapahtui jotain erikoista: Koskimäki käveli kauppaan rauhallista tahtia. Mukana tullut vanhempi poika Santtu valpastui ja kysyi: "äiti, miksi sä et juokse?"

Äiti on juossut – ja paljon. Koskimäki kilpaili vuosia maratonissa ja triathlonissa. Kaapista löytyvät muun muassa EM-hopea ja SM-kulta triathlonin täysmatkalta, johon kuuluu 3,8 kilometriä uintia, 180 kilometriä pyöräilyä ja päälle vielä maraton.

Koskimäki saattoi kilpaurheiluvuosinaan treenata jopa kahdeksan tuntia kerralla. Ensin Kaskisille sadan kilometrin päähän pyörällä kahville, sieltä takaisin ja päälle juoksulenkki. Toisinaan hän taas polki kotitalon terassille kiinnitetyllä kuntopyörällä neljä tuntia putkeen.

"Poikani katselivat hikoilua ikkunan takana", Koskimäki naurahtaa.

Huippu-urheilun ohella Koskimäki opiskeli itsensä valmentajaksi, liikunnanohjaajaksi ja fysioterapeutiksi. Vaikuttava urheilu- ja koulutustausta herätti ilmajokelaisen personal trainerin ja kilpauimari Laura Lehtilän mielenkiinnon.

"Laura kysyi minulta, voisinko ottaa kestävyyslajeja harrastavia ihmisiä treenattavaksi, koska tiedän näistä hommista niin paljon."

Koskimäki lupautui ottamaan pari asiakasta, mutta mopo livahti melkein heti käsistä. Ei mennyt kuin pari viikkoa, kun naiskaksikko suunnitteli jo yhteistä yritystä.

Koskimäki kävi Lehtilän idean innostamana Trainer4Youn personal trainer- ja ravintovalmentajakoulutuksen Vaasassa, ja jäi lähes suoraan koulunpenkiltä yritykseen kouluttajaksi. Hän kiertää kouluttamassa personal trainereita ympäri Suomea.

"Sitä miettii nöyränä, että on kauhean onnekas, kun on pyydetty tällaiseen hommaan. Opettamalla oppii eniten. Otan koko ajan asioista lisää selvää, jotta voin antaa enemmän. Koulutuksessa on huikeita tyyppejä, jotka haastavat hyvällä tavalla", Koskimäki iloitsee.

Kouluttajan työn ohella Koskimäki tekee personal trainerin töitä hänet alalle houkutelleen Laura Lehtilän kanssa. Kaksikko täydentää mainiosti tosiaan.

"Valmennan tavoitteellisesti juoksua ja triathlonia harrastavia sekä kuntoutujia. Laura tekee puolestaan töitä tavallisten liikkujien, voimailijoiden ja uimarien kanssa." Koskimäen bravuurina on treenata yhdessä asiakkaan kanssa. Yhteisellä lenkillä hän pystyy seuraamaan kunnolla treenaamista ja kannustamaan.

"Yksikin asiakas sanoi, että ei pysty hölläämään, kun juoksen vierellä."

Totta puhuen Koskimäen työ on enemmän jarruttelua, koska etenkin kestävyyslajeja harrastavat tuppaavat treenaamaan aivan liian lujaa.

Koskimäki pohdiskeli ennen pt-uraansa, että riittääköhän alalla töitä. Pelot ovat osoittautuneet turhiksi: yhä useampi suomalainen haluaa tietää, miten liikkua oikein. Ja tiedonjakajia tarvitaan. ”Euroopassa jopa 50 prosentilla ihmisistä on riski sairastua sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksiin ja kuolla siten ennenaikaisesti. Usein ennenaikaisen kuoleman syynä on kyseisten sairauksien aiheuttamat komplikaatio", Koskimäki huomauttaa.

"Kuntoa parantamalla osa säilyisi hengissä."

Koskimäelle tärkeintä valmentajana on se, että ihmisistä on välitettävä aidosti. On oltava kiinnostunut siitä, mitä asiakkaalle kuuluu. Kun elää asiakkaan mukana tavoitteessa, saa itsekin valtavan paljon vastalahjana.

"Se on joka kerta yhtä huikeaa kuulla, kun painoaan pudottanut asiakas sanoo, että hänellä ei ole enää kipuja ja stressi on poissa."

Jopa asiakkaan ihonväri voi muuttua. "Väsyneellä ihmisellä on usein kalpea, harmaa ihonväri. Liikunnan myötä nukkuminenkin paranee, silmät eivät enää seiso päässä ja ihonväri kirkastuu. Koko yleisilme muuttuu reippaaksi", Koskimäki iloitsee. Se, jos mikä, on paras palkka työstä.Suomen vanhin personal trainer kannustaa senioreita liikkeelle

Kun oululainen Pentti Mikkonen, 65, jäi vuonna 2013 eläkkeelle fyysisestä ravintolatyöstä, huomasi hän kellahtavansa yhä useammin sohvalle. Työssä saatu hyötyliikunta loppui – ei enää kaljakorien kantelua, blokkausta ja siivousta.

Kilot alkoivat karttua ja aikakin kävi pitkäksi.

Sitten kohtalo puuttui peliin. Mikkonen tapasi oululaisella kuntosalilla työskentelevän Maija Oravamäen.

"Maija kysyi, kiinnostaisiko minua vielä yksi työura. Heillä oli tarvetta hieman vanhemmalle personal trainerille, joka voisi ohjata senioriasiakkaita", Mikkonen muistelee. Vastausta ei tarvinnut miettiä sekuntiakaan.

"Maija kertoi, että Oulussa voisi kouluttautua Trainer4Youn kurssilla. Mitä sitä kuhnailemaan! Menin kotiin ja googlasin vaimoni kanssa Trainer4Youn. Aloitin kurssin jo seuraavalla viikolla."

Tyhjästä ei Mikkonen uuteen ammattiinsa ponkaissut, vaan hän on aina harrastanut liikuntaa: juossut, hiihtänyt ja nostellut puntteja. Miehellä on takanaan 24 vuotta työtä lääketeollisuuden parissa sekä 15 vuotta oman ravintolan pyörittämistä Oulussa.

"Personal trainerin työ sopi minulle hyvin, koska tykkään olla ihmisten kanssa, tykkään liikkua ja voin olla hirveän tärkeän asian kanssa tekemisissä."

Mikkosen unelmana on saada seniorit liikkeelle, huomaamaan, että koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa liikunta. Moni jämähtää eläkepäivillään paikoilleen, vaikka lihashuollon ylläpitäminen olisi elintärkeää. Esimerkiksi oululaisista eläkeläisistä vain joka kymmenes käy kuntosalilla.

"Lihakset rappeutuvat iän myötä, ja sen takia 60-vuotiaana pitäisi 60 prosenttia harjoittelusta olla lihaskunto- ja tasapainoharjoitusta. 70-vuotiaana luvun pitäisi olla 70 prosenttia."

Nyt salit ovat kuitenkin täynnä vetreitä, lihaksikkaita nuoria vetämässä leukoja – joka sekin on tietysti hieno asia. Mutta missä ovat seniorit?

Mikkonen harmittelee sitä, kuinka paljon senioreilla on väärinkäsityksiä liikunnasta ja kuntosaleista. Eikä ihme.

"Kun meikäläisen ikäinen katselee kaupassa kuntosalilehtiä, niin ne ovat täynnä muskelimiehiä. Monia senioreita pelottaa salille meneminen. He pelkäävät, että nuoret katsovat pitkään, kun olen tällainen rupsahtanut ikäihminen", Mikkonen sanoo.

Nämä ennakkokäsitykset pitää nujertaa. Kun seniori saa avukseen samanikäisen personal trainerin, tulee kaikesta helpompaa. Vanhempi personal trainer ymmärtää kropan kolotukset ja sen, mihin keho pystyy. Ja jo pari kertaa viikossa liikuntaa voi tehdä ihmeitä.

"Liikunta auttaa tyypillisiin kansantauteihimme, kohonneeseen verenpaineeseen ja kakkostyypin diabetekseen paljon paremmin kuin pillerit."

Mikkonen valmistui personal traineriksi vuodenvaihteessa 2015. Hän oli sangen tyytyväinen koulutukseen.

"Sain koulutuksesta kaikki perustiedot ja taidot. Koulutus on kuin ajokortti, mutta itse pitää toki opetella ajamaan. Opiskelenkin jatkuvasti lisää. Työssä on iso vastuu, koska tässä käsitellään ihmisten terveyttä."

Mikkonen tekee töitä 3–4 päivää viikossa, koska pitäähän sitä nyt golfiakin ehtiä pelaamaan! Suurin osa Mikkosen asiakkaista on toistaiseksi nuoria, mutta hänen missionaan on saada seniorit salille.

"Aloitin vetämään syksyllä 2014 senioriryhmää. Moni seniori, jota autan, aloittaa liikunnan nollasta. Otamme yhdessä varovasti, ja tärkeintä on, että liikkuminen on kivaa."

Mikkonen haaveilee siitä, että Suomeen saataisiin senioreille omia kuntosaleja. Mikkonen ei tiedä muita eläkeläisikäisiä personal trainereita, mutta haluaisi tietää. Hän kehottaakin liikunnasta innostuneita eläkeläisiä hakeutumaan personal trainer -koulutukseen.

"Eräs Trainer4Youn työntekijä soitti minulle ja kysyi, voisinko jutella 50-vuotiaan herran kanssa, joka haaveilee personal trainerin ammatista, mutta pitää itseään liian vanhana", Mikkonen naurahtaa.

"Juttelin herran kanssa ja sanoin, että sinähän olet vielä poikanen! Ei ikä ole este mihinkään!"

Mikkosen vaimo Riitta Lukkaroinen-Mikkonen inspiroitui miehensä uudesta ammatista niin, että ilmoittautui itsekin Trainer4You Ravintovalmentaja -koulutukseen. Vaimon kiinnostus ravintoasioihin lähti siitä, että hän haluaisi valistaa ikäihmisiä ruokavalion suhteen.

"Monen ikäihmisen ruokavalio on liian yksipuolinen: he syövät liian vähän kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Monet ajattelevat myös, että terveellinen ruoka on mautonta", Riitta Lukkaroinen-Mikkonen sanoo.

Mikkosen pariskunta käy yhdessä kuntosalilla treenaamassa. Yhteinen harrastus antaa paitsi hyvän kunnon, myös hyvän mielen.

"Paras perintö, minkä voimme antaa lapsillemme ja lapsenlapsillemme on se, että pidämme itsemme hyvässä kunnossa", Mikkonen sanoo.Intuitiolla unelmista totta

Kun Riina Laaksonen oli pieni, hän unelmoi ryhtyvänsä isona delfiininhoitajaksi. Ei tullut Laaksosesta delfiininhoitajaa, vaan vähän toisenlaisten nisäkkäiden hoitaja. Laaksosella on valoisa ja sympaattinen hyvinvointistudio Lupaus Helsingin Hietalahdessa.

"Olen unelmatyössäni", 35-vuotias Laaksonen tokaisee uuden työpöytänsä äärellä. Lupaus avasi ovensa vuoden 2014 lopulla, ja tarjolla on personal trainer -palvelujen lisäksi apua ravitsemukseen ja elämänhallintaan.

Vauhdikas ja energinen Laaksonen oli edellisessä elämässään myynnin ja markkinoinnin ammattilainen, joka porskutti IT-maailmassa kuin delfiini vedessä. Päätyönsä ohella hän ohjasi yli kymmenen vuotta jumppia – ja unelmoi, että saisipa rakkaasta liikunnasta itselleen oikean ammatin.

Laaksonen piti unelmaansa hengissä suorittamalla liikunnanohjaajan koulutuksia. Hän kävi myös Trainer4Youn personal trainer -koulutuksen ja ravintovalmennuskoulutuksen.

Syksyllä 2014 Laaksonen oli valmis realisoimaan unelmansa. Hän oli ollut juuri äitiyslomalla toisen lapsena kanssa, ja oli tullut aika palata töihin. Mutta bisnesmaailmaan ei ollutkaan enää paluuta.

"En voinut enää jatkaa. Minulla oli vahva tunne, että nyt on aika mennä elämässä eteenpäin. Uskoin itseeni sataprosenttisesti."

Laaksonen pisti kaiken ammattitaitonsa oman yrityksen perustamiseen: väsäsi kasoittain excel-laskelmia, mainosti itseään sosiaalisessa mediassa, jakoi esitteitä ja järjesti studiolla hyvinvointi-iltoja. Rummutus tuotti tulosta.

"Jouduin jo alkuvuodesta myymään ei-oota. Nyt olen palkannut kaksi työntekijää", Laaksonen sanoo tyytyväisenä. Hyvään alkuun hän näkee yhden syyn yli muiden: valtavan intohimon.

"Kun tekee sitä mitä rakastaa, niin ihmiset aistivat sen. Olen aina yhtä fiiliksissäni asiakkaiden tuloksista kuin he itse. Joskus kyyneliin asti."

Kysyntää laadukkaille personal trainer -palveluille riittää – ja tulee riittämään. Laaksonen sanoo olevansa tulevaisuuden alalla.

"Yli puolet suomalaisista aikuisista on ylipainoisia, eikä kroppaamme ole tehty istumaan tietokoneen edessä kahdeksaa tuntia päivässä. Yhä useampi voi huonosti kehossaan."

Laaksosen asiakaskunta koostuu tavallisista, eri-ikäisistä ja eri taustoista tulevista suomalaisista. Eniten asiakkaina on ruuhkavuosiaan eläviä pienten lasten vanhempia ja hektisessä työelämässä eteenpäin puskevia työmyyriä.

"Olen itse samassa tilanteessa, joten osaan ottaa treenejä tehdessäni huomioon heidän elämänsä haasteet."

Asiakkaan auttaminen on Laaksoselle paljon enemmän kuin vain treeniohjelman tekoa. Hän onkin erityisen tyytyväinen siihen, että Trainer4You-koulutus antoi mainiot eväät monipuoliseen sparraukseen.

"Trainer4Youlla kiinnitettiin huomiota treenin lisäksi ravintoon, lepoon ja mieleen. Jos joku osa-alue ei ole kunnossa, niin muissakin ilmenee ongelmia", Laaksonen sanoo. Etenkin mielen treenaaminen on penkkipunnerrusta ja proteiinipatukoita tärkeämpää.

"Kun muutos saadaan lähtemään omasta sisimmästä, niin silloin homma toimii parhaiten."

Myös ruokavalion korjaaminen on olennainen osa muutosta – ruokaan liittyy nimittäin edelleen kasa vääriä uskomuksia. Monet puputtavat esimerkiksi proteiinia aivan liikaa.

"Moni laittaa yhtäläisyysmerkin proteiinin ja lihasten välille. Proteiini on kropalle raskas aine käsitellä, ja liika proteiini varastoituu aina rasvaksi. Tavalliset liikkujat eivät tarvitse proteiinilisiä."

Laaksonen on saavuttanut ison unelmansa, mutta matka on vasta alussa. Hän kouluttautuu parhaillaan mentaalivalmentajaksi voidakseen auttaa yhä paremmin asiakkaitaan.

"Mentaalivalmentaja auttaa, kun joku haluaa muutosta elämäänsä tai ottaa askeleen kohti parempaa tulevaisuutta. Valmentaja auttaa pääsemään tavoitteeseen, olipa se uusi työ tai poikaystävän löytäminen" Laaksonen sanoo.

Hänellä on yksi missio ylitse muiden, ja se missio on tärkeä: "Haluan tehdä suomalaisista terveemmän kansan."

Vaikka Laaksonen tekeekin nykyään suomalaisista terveempiä delfiinien sijaan, ei se lapsuuden ammattikaan kovin kaukana ollut. Laaksonen asui ja työskenteli nimittäin aikaisemmin Etelä-Afrikassa haavoittuneiden eläinten sairaalassa.

"Osaan letkuruokkia pingviinin.""Elä nyt, älä vasta eläkkeellä"

Kun personal trainer Kirsi Vaulamo tokaisee, että hänellä on työtä pelkäämätön asenne, sitä on varsin helppo uskoa.

38-vuotias pitkänhuiskea Vaulamo teki nimittäin jo lukioaikoinaan viittä eri työtä yhtä aikaa grillimyyjän hommista mallikeikkoihin.

"Kävin aina töiden ja opiskeluiden välissä kuntosalilla. Kuntosalin omistaja huikkasi, että töistä tulossa ja töihin menossa, vai?" Vaulamo naurahtaa.

Jo 19-vuotiaana ensimmäisen yrityksensä pystyttänyt Vaulamo päätyi lopulta peli- ja lelualalle, jossa hän teki uran isoissa yrityksissä myynnin ja markkinoinnin parissa. Tutuksi tulivat niin My Little Pony -lelut kuin Nintendon pelitkin.

Vuonna 2012 Vaulamo työskenteli Microsoftilla avainasiakaspäällikkönä. Elämässä riitti kiirettä: töissä oli isoja projekteja, esikoinen aloitti koulun, oli lasten harrastukset, ruuhkaa työmatkalla ja arjessa.

Kun kesäloma koitti, rentoutunut Vaulamo pysähtyi miettimään, kuinka erilainen ihminen hän oli lomalla. Äitinä, vaimona, omana itsenään. Kun loma päättyy, sitä ajautuu helposti toistamaan samaa vanhaa kaavaa.

"Työn imu vie mennessään. Kuinka moni ajautuukaan avioeroon, kun kierrettä ei pysäytä? Sinnitellään eläkeikään asti ja ajatellaan, että sitten se elämä alkaa."

Samoihin aikoihin Vaulamon läheinen sairastui diabetekseen. Vain kaksi kuukautta ennen eläkeikää läheinen liukastui ja mursi jalkansa. Deteksen takia paranemisprosessi kesti puoli vuotta. Eihän sen eläkkeelle siirtymisen niin pitänyt alkaa! Siihen kun oli varattu pitkä matka ulkomaille, aikaa urheilulle ja elämästä nauttimiselle.

"Läheiseni sanoi minulle, että elä nyt, älä vasta eläkkeellä. Neuvo vahvisti päätöstäni hypätä tyhjän päälle. Uskoin, että löydän kyllä tieni", Vaulamo muistelee.

Vaulamo päätti sanoa itsensä irti. Heti päätöksen tehtyään hän sairastui ja joutui sängyn pohjalle. Juuri tuolloin tupsahti jostain esite Trainer4Youn hyvinvointivalmentaja-koulutuksesta.

Koulutus herätti Vaulamon kiinnostuksen, koska häntä potuttivat ristiriitaiset ohjeet, jota terveydenhuollosta ja mediasta tulvi.

"Päätin ottaa selvää asioista itse. Ennen koulutuksen aloitusta olin jo lukenut oppikirjat etukäteen. Kirjapino yöpöydällä alkoi kasvaa, ja kirjastokortti sai uuden elämän."

Jo ensimmäinen koulutusviikonlopun jälkeen Vaulamo päätti suorittaa koko Trainer4Youn koulutusputken personal traineriksi asti.

Elämänmuutos opetti Vaulamoa nauttimaan hetkestä, nauttimaan siitä yhdestä elämästä, joka meillä on.

Vaulamo palkattiin heti valmistumisensa jälkeen Trainer4You-yritykseen kouluttajaksi. Kouluttamisen lisäksi hän pyörittää Nurmijärvellä Kuntokoulu-nimistä yritystään, jossa hän tekee personal trainerin ja ravintovalmentajan työtä.

Kun Vaulamo pohti, minkälaisen yrityksen hän haluaisi perustaa, tuumasi hän ystävälleen: Haluan opettaa kaiken tietoni asiakkaalleni, jotta asiakas pärjää ilman minua. Ystävä naurahti vastaukseksi, että ei kannata, siinähän loppuu asiakkaat kesken!

"Olen toista mieltä. Uskon, että filosofiani tuo moninkertaisesti asiakkaita. Teen helposti tuplastikin töitä, jotta asiakas saa varmasti kaiken irti."

Filosofia toimi. Asiakkaita on riittänyt niin hyvin, että Vaulamo on palkkaamassa lisäkäsiä avukseen.

"Asiakkainani on sekä SM-tasolla pelaavia urheilijoita että rapakunnossa olevia aloittelijoita. Tyypillisin asiakkaani on 35–50-vuotias nainen, joka haluaa muutosta elämäänsä."

Asiakkaiden kunnon lisäksi Vaulamo korjaa ammattiin liittyviä väärinkäsityksiä. Monet ajattelevat, että personal trainerin opissa vedetään painonnostajan vyö päälle ja kyykätään naama punaisena personal trainerin huutaessa vierellä.

"Tosielämä on kaukana tästä tv-sarjoista nähdystä tyypistä. Olen itse asiassa aika lempeä pt. Treenaminen on muutenkin vain yksi osa-alue valmennuksesta. Ravitsemus, lepo ja psyykkinen puoli ovat yhtä tärkeitä."

Vaikka Vaulamolla riittää edelleen vilskettä elämässään, pystyy hän nyt olemaan paremmin oma itsensä loman lisäksi myös arjessa. "Nyt teen työtä, jossa kannustan ihmisiä liikkumaan ja jaksamaan työssä paremmin henkisesti sekä fyysisesti. Asiakkaideni elämäntarinat koskettavat, ja onnistumiset palkitsevat valtavasti."Personal trainerkin kaipaa välillä toisen pt:n apua

Hiihtoa, juoksua, crossfittiä, itsepuolustuslajeja, kuntosalia, kehonrakennusta… Nuoresta asti liikuntaa harrastanut personal trainer Antti Rossi on kolunnut läpi mittavan lajikirjon. Löytyykö edes lajia, jota hän ei olisi kokeillut?

"Mäkihyppy", kuopiolainen Rossi naurahtaa.

Yksi laji on säilynyt hänen repertuaarissaan koko elämän: kuntosaliharjoittelu. Rossi kierteli nuorempana ympäri Suomea eri saleilla, ja personal trainer -piirit tulivat tutuiksi. Tietomäärä kasvoi, ja kropan kehitys oli niin silmiinpistävää, että kaverit kiinnittivät asiaan huomiota.

"He kysyivät, voisinko tehdä heille saliohjelmia ja ravintosuunnitelmia. Kokeilin sitten itselleni ja kavereilleni juttuja, mitkä toimivat", Rossi muistelee.

Luomutreenaukseen nimeen vannovan miehen jutut ovat toimineet. Vuonna 2010 fitness-kisaamisen aloittanut Rossi on napannut kisoista parhaimmillaan kolmannen sijan.

Lähihoitajana pitkään työskennellyt Rossi päätti pari vuotta sitten, että hän haluaa rakkaasta harrastuksesta itselleen ammatin. Niinpä Rossi suoritti personal trainer -koulutuksen, jotta saisi itselleen kattavan ja uskottavan lisenssin.

"Pt-markkinat ovat tänä päivänä villi sektori, koska lähes kuka tahansa voi toimia personal trainerina. Minulle on tärkeää asianmukainen tutkinto. Asiakkaatkin ovat jo hyvin valveutuneita. He kyselevät kouluttajan taustoista, ja uskottava tutkinto antaa heille turvaa."

Rossi otti selvää eri kouluttajista ja päätyi lopulta Trainer4Youhun. "Yrityksessä oli tuttuja nimiä kuten Mikko Paunonen ja muita 'guruja', joita olin seurannut Suomen pt-piireissä. Viisaimmilta oppii eniten."

Rossi tiesi harrastus- ja koulutustaustansa ansiosta personal trainerin töistä jo roppakaupalla ennen koulutuksen alkua. Opittavaa riitti silti paljon.

"Opin uutta kehon toiminnasta, kestävyysliikunnasta ja liikunnan fysiologiasta kuten nivelten toiminnasta. Tärkeää oli oppia myös se, miten teoria siirretään käytäntöön."

Rossi lukee ja kehittää itseään jatkuvasti eteenpäin, koska personal trainerin ammatissa ei ole koskaan valmis.

"Tämä ala kehittyy koko ajan, ja se on tämä jutun suola."

Vaikka Rossi on itse personal trainerin, palkkaa hän itselleen aina välillä pt:n omien treeniensä avuksi. Esimerkiksi fitness-kilpailuihin valmistautuessa on hyvä saada toiset silmäparit mukaan työnteon tueksi.

"Olen itseni pahin vihollinen. Itseltään vaatii eniten, ja silloin lähtee helposti ylisuorittamaan. Hyvä personal trainer auttaa avartamaan omia käsityksiä."

Onpa Rossin omissa asiakkaissaankin personal trainereita, jotka haluavat tehostaa treeniään ja saada uusia virikkeitä syömiseen.

"Sitä sokeutuu niin helposti omille ajatuksilleen ja tekemisilleen."

Jopa 12–14 tunnin pituisia työpäiviä paiskovalla Rossilla riittää asiakkaita jonoksi asti. Niin moni suomalainen on herännyt pitämään huolta itsestään, että kaikkia ei yksinkertaisesti ehdi auttaa.

"Tämä on tulevaisuuden ala. Suomessa on esimerkiksi Ruotsiin verrattuna vielä vähän personal trainereita. Siinä missä suomalaisella kuntosalilla on kolme–neljä pt:tä, on Ruotsissa kymmenen."

Rossi vietti keväällä 2015 pari kuukautta Yhdysvalloissa ja huomasi samalla, että hyvinvointibisnes on rapakonkin takana kovassa suosiossa. Yhdysvalloissa vain treenataan vähän erilailla kuin Suomessa.

"Suomalaiset ovat vähän viikinkejä, jotka tahkovat isoilla painoilla. Jos menee kuopiolaiselle lähipunttisalille, niin siellä näkee ihmisten yrittävän nostaa mahdollisimman paljon rautaa ehkä rumallakin tekniikalla", Rossi sanoo.

"Yhdysvalloissa puolestaan treenataan maltillisemmin. Siellä keskitytään isojen painojen sijasta puhtaisiin liikeratoihin ja tekniikkaan. Tätä itsekin pt:nä korostan."

Hyvä personal trainer on toki paljon muutakin kuin vain oikeiden tekniikoiden opettaja. Esimerkiksi painonpudotuksessa on tärkeää ymmärtää asiakkaan tunnemaailmaa, joka korostuu naisten kohdalla.

"Me miehet olemme vähän suoraviivaisempia kuin naiset, jotka ajattelevat enemmän tunteella. Etenkin naisten kanssa tärkeintä on löytää syyt siihen, miksi ylipainoa on kertynyt. Syinä voivat olla esimerkiksi lohdun ja turvan hakeminen sokerista."

Monesti parhaat tulokset painonpudotuksessa saadaankin, kun samalla treenataan korvien väliä. Ja tulosten saaminen on Rossin mielestä työn kaikkein paras puoli.

"On mahtavaa, kun pystyy selvittämään haastaviakin tapauksia ja edistämään terveyttä. Se, jos mikä, motivoi tekemään töitä."Kuntosalibuumi on karannut käsistä, väittää maailmaa matkaava personal trainer

Oli siinä Lapin pojalla ihmettelemistä. Tuomas Hietalan silmien edessä siinsi maailman korkein vuoristo Himalaja eli "lumen koti". Näkymät olivat vähän eri luokkaa kuin Hietalan kotimökissä, jonka läheisyydessä kohoaa 514-metrinen Luosto.

"Himalaja on jotain uskomatonta. Ihan omalla tasollaan", 35-vuotias Hietala sanoo.

Personal trainerina työskentelevällä Hietalalla on käynnissä Tuomas The Travelling Trainer -projekti, joka vei miehen muun muassa Himalajalle tammikuussa 2015.

Projektin tarkoituksena on antaa piutpaut fitness- ja lisäravinnebuumeille ja saada ihmiset nauttimaan aidosti liikkumisesta.

Hietala itse on liikkunut pikkupojasta asti. Kotitalo sijaitsi 50 metrin päässä jääkiekkokaukalosta, josta poika yleensä löytyi.

"Soitettiin vastustajajoukkueelle, että tuletteko Kemistä pelaamaan. Täällä on 30 astetta pakkasta, mutta ehtii se pari astetta lauhtua", Hietala naurahtaa.

Kuntosaliharjoittelu tuli mukaan kuvioihin kymmenenvuotiaana, kun vanhemmat ostivat autotalliin monitoimilaitteen. Hietala katsoi mallia alan lehdistä ja seurasi, kuinka isommat pojat nostivat puntteja oikealla kuntosalilla.

Kun vuodet karttuivat ja Hietala lopetti jääkiekon pelaamisen Suomi-sarjassa, päätti hän lähteä personal trainer -koulutukseen. Oli vuosi 2007, ja Trainer4You aloitteli toimintaansa.

"Lähdin kurssille mukaan kokeilemaan, ja ala vei miehen mukanaan. Siitä se ura lähti."

Hietalasta tuli pt-alan uranuurtaja Lapissa, jossa kuntovalmentaja oli vielä vuonna 2007 jotain aivan uutta. Tänä päivänä ihmisillä on tietoa jo aivan eri tavalla.

"Kun aloitin pt:n hommat, ihmiset tulivat luokseni ihan kysymysmerkkinä. Nyt asiakkaat tulevat sanomaan, mitä minun valmentajana pitäisi tehdä", Hietala kuvailee.

Kuntosali- ja fitness-buumi sekä lisäravinnekulttuuri on lähtenyt Hietalan mielestä lapasesta. Ihmisten ei tarvitse muuttua salikoneiksi, eikä salilla tarvitse olla eka ja vika.

"Lihaskunnon tärkeydestä puhutaan paljon, ja monella se näyttelee jo liian isoa roolia", Hietala pohtii.

"Kuntosalilla ei tarvitse toistaa samoja liikkeitä kolme neljä kertaa viikossa. Olisi hyvä etsiä itselleen luonnollisia tapoja liikkua, jotta liikunnasta tulisi elämäntapa."

Hietala tekee asiakkaidensa kanssa vähintään puolen vuoden sopimuksia, jotta voisi auttaa todellisessa elämänmuutoksessa.

"Aloitin juuri 18-vuotiaan pojan kanssa, jolla ei ole liikuntataustaa. Kävimme kokeilemassa koripalloa ja sanoin, että käy tulevalla viikolla kolmesti heittelemässä koripalloa tai uimassa."

Hietala ei puhu asiakkaidensa kanssa sarjojen toistomääristä, vaan tärkeintä on saada ihminen liikkumaan – ja vieläpä innostumaan siitä.

Näiden ajatustensa pohjalta Hietala ponkaisi tammikuussa käyntiin Tuomas The Travelling Trainer -projektin: Hän reissaa vuoden aikana 12 eri kulttuurissa, hakee oppia eri lajien taitajilta ja tekee reissuistaan videon nettisivuilleen ja sosiaaliseen mediaan.

Projekti on vienyt Hietalan tähän mennessä esimerkiksi Himalajalle vaeltamaan ja joogaamaan, Malagaan pelaamaan padelia eli tenniksen ja squashin välimuotoa, Norjaan tekemään voimatreeniä sekä vapaalaskemaan ja Kööpenhaminaan pelaamaan sulkapalloa.

Omasta pussistaan projektin maksava Hietala toivoo, että projektista saisi tehtyä tulevaisuudessa sarjan joko nettiin tai televisioon. Häntä ei kuitenkaan motivoi raha vaan eri vaihtoehtojen esittely ja ihmisten inspiroiminen. Samalla inspiroituu itsekin ja oppii uutta.

"Heinäkuuksi olen sopinut yhteistreenin moninkertaisen Mr. Olympian kanssa Espanjassa", Hietala iloitsee.

"Saan projektista elämän mittaisia ystävyyksiä ja tärkeitä kontakteja. Se on jo itsessään voitto."

Matkojensa välillä Hietala palaa kotiinsa Sodankylään, jossa hänellä on mökki tunturin lähistöllä.

"Takapihalla joen rannalla on ulkokuntosali leuanvetopaikkoineen ja dippitelineineen. Talvella heitän sukset autoon, ajan tunturin laelle ja lähden vapaalaskemaan", Hietala kuvailee.

Ja pitäähän sitä mieltäkin välillä treenata.

"Tunturin päällä on tosi rentouttavaa joogata."

Kirjoittanut Anna Von Hertzen