Kehitys tapahtuu levossa

Suurin osa meistä on sisäistänyt ajatuksen siitä, että kehittyäkseen joutuu näkemään vaivaa ja tekemään paljon töitä. Vaan liian usein unohdetaan huoltotoimenpiteiden ja palautumisen merkitys kehityksen kannalta. Kehittävässä harjoittelussa kun ei ole kyse siitä, kuka jaksaa harjoitella eniten, vaan kuka osaa säädellä taitavasti rasituksen ja palautuksen välistä suhdetta, eli kokonaiskuormitusta. Sanonta "kehityt juuri niin hyvin kuin palaudut" pitää kutinsa.

Kunto kasvaa aktiivisessa levossa

Toisin kuin usein luullaan, kunto ei kasva harjoiteltaessa. Itseasiassa tehokas liikuntasuoritus saa aikaan päinvastaisen ilmiön. Kehon energiavarastot hupenevat, lihakset ja hermosto väsyvät, hormonitoiminta kääntyy kataboliseksi eli omia kudoksia hajottavaksi ja teoriassa kuntoilija on treenin jälkeen huonommassa kunnossa kuin ennen harjoitusta.

Liikuntasuoritus on stressi kuluttavat kehon voimavaroja. Harjoitus käynnistää aina pienimuotoisen stressireaktion ja tulehdustilan elimistössä. Kulutuksen kohteena ovat energiavarat, kudosrakenteet, välittäjäaineet, hormonit sekä elektrolyytit. Samalla stressihormonien ja tulehduksen välittäjäaineiden määrä kehossa kasvaa. 

 
Edellinen
Edellinen

Seniorit salille – voimaa vanhuuteen

Seuraava
Seuraava

Hiihto aloittelijalle - Perinteinen hiihtotyyli