Selitystä rasvamaksaan etsitään ravinnon rasvahapoista

Maito- ja lihavalmisteiden sisältämät tyydyttyneet rasvahapot saattavat edistää maksan rasvoittumista.Runsas tyydyttyneen eli ”kovan” rasvan saanti ruokavaliosta saattaa rasvoittaa maksaa, kertoo Uppsalan yliopistossa tehty tutkimus.Maksan rasvoittuminen liittyy keskeisesti sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöihin, kuten tyypin 2 diabetekseen ja metaboliseen oireyhtymään. Rasvamaksataudista puhutaan silloin, kun yli 5 prosenttia maksakudoksesta koostuu rasvapisaroista.Rasvamaksa on yleisin maksasairaus. Sen voi aiheuttaa liika alkoholin käyttö tai lihavuus.Normaalipainoisilla rasvamaksaa esiintyy 1–2:lla kymmenestä, lihavilla 7–8:lla kymmenestä.Alkuvuodesta julkaistu ruotsalaistutkimus osoitti, että ravinnon rasvojen laatu vaikuttaa lihoessa siihen, mihin rasva elimistössä kertyy.Seitsemän viikkoa kestäneeseen tutkimukseen osallistui 39 normaalipainoista miestä ja naista.Tutkittaville jaettiin muffineja, jotka oli leivottu joko palmuöljyyn (pääosin kovaa rasvaa) tai auringonkukkaöljyyn (pääosin ”pehmeää” rasvaa).Muffineja syötiin tavanomaisten aterioiden lisänä. Ruokavalion oli laskettu lihottavan koehenkilöitä 3 prosentin verran.Tutkimus oli kaksoissokkoutettu eli tutkijat tai tutkittavat itse eivät tienneet, kuka sai mitäkin muffineja.Kävi ilmi, että palmuöljyyn leivottuja muffineja syöneet lihoivat suhteellisesti enemmän. Suurin osuus lisääntyneestä painosta oli ihonalaista ja sisäelimiin kertynyttä rasvaa. Auringonkukkaöljyyn leivottuja muffineja syöneillä sen sijaan myös kehon rasvaton massa (mm. lihaskudos) näytti lisääntyneen.Mihin tämä ero perustui? Sitä ei vielä tiedetä. Tutkijat esittävät kuitenkin mahdollisia mekanismeja, kuten rasvahappojen ja sokerin yhteisvaikutuksia.

Tutkimus tukee aiempia havaintoja

Uppsalan yliopiston tutkimus tukee aiempia havaintoja, lihavuustutkija George Bray ja rasvatutkija Ronald Krauss toteavat kommentaarissaan, joka julkaistiin tutkimuksen yhteydessä.He painottavat, että moni kysymys on kuitenkin edelleen auki.Vielä ei tiedetä, aiheuttaako juuri kova rasva lihomisen yhteydessä maksan rasvoittumista vai piileekö selitys jossain muualla, kenties ravintoaineiden yhteisvaikutuksissa.Suomalaisessa ruokavaliossa suurin osa kovasta rasvasta saadaan maitorasvaa sisältävistä levitteistä, maitovalmisteista, juustoista ja liharuoista. Pehmeää rasvaa saadaan mm. kasviöljyistä, kasviöljypohjaisista margariineista ja kalasta.Uppsalan yliopiston tutkimuksen julkaisi Yhdysvaltain diabetesliiton lehti Diabetes.

Edellinen
Edellinen

Teknologia passivoi ja liikuttaa

Seuraava
Seuraava

Menestyksen oppitunnit – onnistumisten kierteestä arkipäivää