Trainer4You

View Original

Välimeren ruokavalio hyväksi aivoterveydelle

Terveellisenä pidetty välimeren ruokavalio on hyväksi myös aivoille, kertoo tuore tiedekatsaus.

Muistisairaudet on kansantauti. Dementian asteisia muistisairaustapauksia ilmaantuu Suomessa vuosittain noin 13 000. Etenevästä muistisairaudesta kärsii noin 7 000–10 000 työikäistä miestä ja naista. Yleisin muistisairauksista on Alzheimerin tauti, joka kattaa 70 prosenttia kaikista tapauksista. Merkittävä osa muistisairauksista jää kuitenkin diagnosoimatta.

Suomessa on jopa 120 000 henkilöä, joilla kognitiivinen toiminta on lievästi heikentynyt. Lievistä dementian oireista kärsiviä on 35 000 ja vähintään keskivaikeista oireista kärsiviä 85 000.On tiedossa, että liikunta, henkinen aktiivisuus, oikeat ravintovalinnat ja päihteiden välttäminen suojaavat muistisairauksilta.

Elintavoista juuri ruokavalion merkitys nostettiin pintaan hiljattain julkaistussa systemoidussa kirjallisuuskatsauksessa, jossa selvitettiin välimeren ruokavalion vaikutusta aivoterveyteen. Brittitutkijat kokosivat tietoa kahdestatoista tutkimuksesta, joista yksi oli satunnaistettu tutkimus ja loput väestötutkimuksia.

Yhdeksässä tutkimuksessa kahdestatoista välimeren ruokavalio näytti suojaavan aivotoiminnan heikentymiseltä ja Alzheimerin taudilta.

Välimerentyyppisen ruokavalion on aiemmin havaittu suojaavan monilta kansantaudeilta, muistisairaudet mukaan lukien, mutta tämä katsaus on ensimmäinen nimenomaan aivoterveyttä koskeva systemaattinen analyysi. Tämän tyyppistä yhteenvetoa pidetään ravitsemus- ja lääketieteessä tärkeässä asemassa.

Perinteisen välimeren ruokavalion katsotaan sisältävän runsaasti kokojyväviljatuotteita, kasviksia, hedelmiä, palkokasveja, neitsytoliiviöljyä ja kalaa. Liha- ja maitovalmisteita käytetään vain vähäisesti; maitovalmisteista lähinnä juustoja ja jogurttia. Ruokajuomana suositaan punaviiniä.– Välimerentyyppinen ruoka on herkullista ja ravitsevaa. Katsauksemme viittaa siihen, että välimeren ruokavalio voi olla myös hyväksi ikääntyville aivoille pienentämällä dementian riskiä. Vaikkei tämä ole varsinaisesti uutta tietoa, on katsauksemme ensimmäinen systemaattinen yhteenveto keskeisestä näytöstä, tutkimusta johtanut lIiana Lourida kommentoi Exeterin yliopiston tiedotteessa.

Lourida huomauttaa kuitenkin, että tulosten vahvistamiseksi tarvitaan vielä lisää näyttöä satunnaistetuista tutkimuksista.

Katsauksen julkaisi tiedelehti Epidemiology.

Lähde:

Lourida I, Soni M, Thompson-Coon J, Purandare N, et al. (2013). Mediterranean diet, cognitive function, and dementia: a systematic review. Epidemiology. Jul 24(4):479-89.