ravitsemus Tanja Vaakanainen ravitsemus Tanja Vaakanainen

Vesiliukoiset vitamiinit ja suomalaiset metsät

Useimpien suomalaisten vitamiinien ja suojaravintoaineiden saanti ei ole parhaalla mahdollisella tolalla. Yleisesti ottaen tämä on ensimmäinen korjaava toimenpide mitä lähden ravintovalmentajana asiakkaillani toteuttamaan. Katson asiakkaani hänen aterioista lähettämiään kuvia, mikäli päivätasolla marjoja ei siellä näy, pyrin korjaamaan tämän tilanteen.

Lue lisää
Tanja Vaakanainen Tanja Vaakanainen

Hyvinvoinnin edistämisen kymmenen käskyä: Toinen puolikas

Kukaan ei paranna kuntoaan ja hyvinvointiaan tuurilla. Kyse ei siis ole arpapelistä eikä planeettojen asennoista, vaan suunnitelmallisuudesta, oikeiden asioiden (valintojen) tekemisestä ja systemaattisesta toiminnasta. Rakensin hyvinvoinnin edistämisen kymmen käskyä, joista tässä toinen puolikas edellisten jatkeeksi.

Lue lisää
Tanja Vaakanainen Tanja Vaakanainen

Hyvinvoinnin edistämisen kymmenen käskyä: Eka puolikas

Kukaan ei paranna kuntoaan ja hyvinvointiaan tuurilla. Kyse ei siis ole arpapelistä eikä planeettojen asennoista, vaan suunnitelmallisuudesta, oikeiden asioiden (valintojen) tekemisestä ja systemaattisesta toiminnasta. Rakensin hyvinvoinnin edistämisen kymmen käskyä. Ota koppi, jos saat.

Lue lisää
Liiketoiminta, Kuntosali, Asiakassuhde A:sta Ö:hön Tanja Vaakanainen Liiketoiminta, Kuntosali, Asiakassuhde A:sta Ö:hön Tanja Vaakanainen

Näkemystä vuodelle 2023

Liikuntakeskusten tavoitteena on tarjota kuntoilijoille kokonaisvaltainen kokemus ja auttaa jokaista omissa henkilökohtaisissa tavoitteissaan, aloitustasosta riippumatta. Kuntokeskusoperaattorin tulee ymmärtää uusien, nykyisten ja entisten jäsenten motiivit ollakseen heidän kanssaan jatkuvassa vuorovaikutuksessa.

Lue lisää
Tanja Vaakanainen Tanja Vaakanainen

Not So Fast - pätkäpaaston hyödyt ja haitat

Pätkäpaasto tai ajoittainen paasto on ravitsemusstrategia, jossa protokollasta riippuen ruoka poistetaan tiettyinä päivinä jopa kokonaan tai että ruokaa rajoitetaan vain tiettyinä vuorokauden aikoina.

Vaikkakin pätkäpaasto on noussut viime vuosina hieman suuremmaksi puheenaiheeksi, ei se ole mikään uusi trendi, vaan sitä on käytetty vuosisatojen ajan eri tarkoituksiin aina painon hallinnasta/pudotuksesta, ikääntymisen hidastamiseen sekä erilaisten sairauksien hoitoon.

Lue lisää
Tanja Vaakanainen Tanja Vaakanainen

Millä reseptillä omiin tavoitteisiin?

Meillä jokaisella on taatusti elämän eri osa-alueilla tavoitteita mitä haluamme tai haluaisimme saavuttaa. Jotkut näistä tavoitteista kulkeutuu määrätietoiseen toteutukseen vaivatta, kun taas toiset tavoitteet tuntuvat pysyttelevän visusti sopivan välimatkan ja ponnistelun päässä.

Siihen, että saavutamme tai toteutamme toimintaa kohti tavoitettamme, riippuu monista eri syistä, samoin kuin se ettemme saavuta tai edes juurikaan ala työskennellä tavoitteemme eteen.

Lue lisää
Tanja Vaakanainen Tanja Vaakanainen

Eurooppalainen liikuntabarometri julkaistu

Euroopan komissio julkaisi viidennen urheilua ja liikuntaa käsittelevän Eurobarometrin syyskuussa 2022. Tulokset perustuvat 20 kysymyksen tutkimukseen, johon osallistui 26 580 eurooppalaista kaikista 27 jäsenvaltiosta.

Lue lisää
Ravintovalmennus, Personal trainer Tanja Vaakanainen Ravintovalmennus, Personal trainer Tanja Vaakanainen

Miksi paino ei putoa?

Oletko päättänyt alkaa pudottamaan painoa, mutta hyvin alkaneen startin jälkeen vaaka tuntuu jämähtäneen paikalleen. Se alkaa helposti turhauttamaan ja pahimmillaan hyvin alkanut projekti tyssää lukeman paikoilleen juuttumiseen. Mitä silloin oikein tapahtuu tai mitkä tekijät voivat johtaa painon pudotuksen jämähtämiseen?                    

Tähän on monia eri syitä, joista käsittelen osaa tässä artikkelissa. Toivottavasti löydät näiden myötä mahdollisia selityksiä ja ratkaisuita omaan projektiisi, mikäli kipuilet kyseisen asian kanssa.

Lue lisää
Palautuminen, aktiivinen terveys Tanja Vaakanainen Palautuminen, aktiivinen terveys Tanja Vaakanainen

Mikä on liikaa treenissä?

No pain, no gain? Tämän fraasin olet varmaan kuullut monesti eri yhteyksissä. Tuossa piilee kyllä murunen totuutta, mutta myös paljon vaaranpaikkoja, mikäli tätä lausetta skaalaa gospeliksi, uskomukseksi, että tuloksellinen harjoittelu vaatisi “verta, hikeä ja kyyneleitä“. 

Kehittävä treeni on paljon muutakin kuin raakaa repimistä treenistä toiseen. Itseasiassa kyseisiä äärikovia harjoitteita tulisi tehdä varsin maltillisesti ja enemminkin panostaa nousujohteiseen harjoitteluun, mikä tarkoittaa kuormituksen hallintaa eriarvoisin viikoin.

Lue lisää

Lisää kilometrejä vai vauhtia?

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa toteutetussa tutkimuksessa vertailtiin kestävyysharjoittelijoiden tekemiä kahden viikon peruskestävyys- ja intervallijaksoja suorituskyvyn ja palautumisen näkökulmasta. Kummallakin menetelmällä voidaan parantaa kuntoliikkujan kestävyyssuorituskykyä merkittävästi jo kahdessa viikossa, kun harjoituskuormaa kasvatetaan totutusta.

Lue lisää
Voimavalmennus, voimaharjoittelu Tanja Vaakanainen Voimavalmennus, voimaharjoittelu Tanja Vaakanainen

Voimatreenin puolesta!

Lihakuntoa suositellaan harjoitettavan vähintään kaksi kertaa viikossa. Erityisesti senioreille tuo kaksi kertaa on ehdoton minimi, ja monet suosittavat kolmea lihaskuntotreeniä viikkoon.

Keskustelimme yhden Suomen johtavista kokonaistutkimusnäyttöä valmennuksessaan hyödyntävistä voimavalmentajista, Tuomas Rytkösen (LitM) kanssa, miten aktiivisen kuntoliikkujan tulisi harjoitella, jotta lihaskuntotreeni olisi tasapainoinen osa viikkoa.

Lue lisää
Ravintovalmennus, ravitsemus, Harjoittelu ja liikunta Tanja Vaakanainen Ravintovalmennus, ravitsemus, Harjoittelu ja liikunta Tanja Vaakanainen

Kehittävä ravitsemus on rytmiikkalaji

Säännöllinen ja oikein ajoitettu ateriarytmi antaa mahdollisuuden tehokkaisiin treeneihin, sekä parantaa niistä palautumista. Vaikka säännöllisyys tiedetään oleelliseksi osaksi terveellistä elämäntapaa, ei osata tarkalleen sanoa millainen ateriarytmi ja aterioiden lukumäärä olisi terveydelle kaikkein optimaalisin.

Harjoittelun näkökulmasta on kuitenkin selvää, että ruokailurytmin on palveltava terveyden lisäksi ennen kaikkea harjoituksista palautumista, sekä harjoituksiin valmistautumista. Oikeanlainen ateriarytmi onkin riippuvainen hyvin pitkälle harjoitusten määrästä sekä ajoituksesta. Yleisesti ottaen ateriavälin tulisi olla aktiivisella liikkujalla ja urheilijalla noin 2-4 tuntia.

Lue lisää

Laatu ja asiantuntijuus koulutuksessa

Liikunta alaa ja erityisesti personal trainer -toimintaa on joskus luonnehdittu villiksi ja kontrolloimattomaksi. Tekijät ovat voineet olla monen karvainen kirjava joukko vaihtoehtoisilla taustoilla ja osaamiskompetensseilla varustettuja yksilöitä.

Muutamia esimerkkejä mainitakseni kohdalle on vuosien saatossa osunut kuntosalilla viihtynyt salin isoimman penkkituloksen omaava henkilö, joka on alkanut sivussa valmentamaan aloittelevia ”bro-sciense” ja ”näin mä teen ja toimii, niin sunkin pitää” pohjalta.

Lue lisää

Näin rakennan tuloksekkaan kuntosaliharjoitusohjelman

Jos haluat kehittää lihaskuntoasi ja voimatasojasi optimaalisesti, on sinulla oltava jo selkeä kuva siitä, miten muokkaat ohjelmaasi ja tehostat harjoitteluasi puolen vuoden päästäkin. Kehitys lähtee kuitenkin liikkeelle yksittäisestä, sopivasti mitoitetusta kuntosaliharjoitusohjelmasta, joten aloitetaan siitä, ennen pitkäjänteisempään harjoittelun ohjelmointiin syventymistä.

Lue lisää

Haluatko kehittyä vai käydä salilla?

Salilla käyminen on tehokasta. Vai onko sittenkään? Jos käytät ajan salilla vääriin asioihin tai junnaat samalla ohjelmalla kuukaudesta toiseen, ei treenaaminen tuota niitä tuloksia, joita toivoisit varmasti saavuttavasi. Salitreeni onkin todella monipuolista liikuntaa ja tehokasta harjoittelua, mutta ainoastaan silloin, kun kehittävän treenin edellytykset toteutuvat harjoitellessasi. Eikä se vie yhtään enempää aikaa tai ole muutenkaan orjallisempaa, vaan päinvastoin; saattaa jopa olla, että saavutat enemmän tuloksia, vähemmin ponnistuksin.

Lue lisää