Alanvaihtajan 7 yleistä ennakkoluuloa

Tiesitkö, että noin kolmasosa personal trainereista on alanvaihtajia? Tyypillisesti alanvaihtoa aletaan harkitsemaan 30-40 vuoden iässä tai työelämästä olevan tauon aikana, kuten äitiyslomalla. Nämä ovat hetkiä, kun nykyistä työuraa tarkastellaan uudessa valossa ja usein työn merkityksellisyyden arvostus kasvaa. Liikunta-alalta haetaan nimenomaan tätä tunnetta, halu auttaa muita ja tehdä hyvää on yksi suurimmista motivaatioista kouluttautua personal traineiksi.

Alanvaihtoon liittyy aina myös riskin tunne, onhan edessä suuri muutos ja hyppy tutusta ja turvallisesta kohti uutta ja jännittävää. Siksi kokosimme 7 yleisintä alanvaihtoon liittyvää ennakkoluuloa, joihin moni törmää.

En uskalla luopua vakityöstä

Pelkään, ettei minusta ole enää opiskelemaan

Personal traineriksi voit opiskella päivätyösi ohella. Opintoihin kuuluu harjoitusasiakkuus, josta saat hyvän maistiaisen personal trainerin ammatista. Se antaa suuntaviivoja jatkoon. Valmistuttuasi voit hyvin jatkaa sivutoimisena personal trainerina ja määrittää itse vapaasti, montako asiakasta pidät valmennussuhteessa kerrallaan. Mikäli ala vie mennessään, voit myöhemmin siirtyä täysipäiväiseksi personal traineriksi. Näin ollen varsinaista riskiä ei ole – sinun ei tarvitse suin päin loikata kohti tuntematonta. Voit säilyttää vakityösi personal trainingin rinnalla niin pitkään kuin sopivalta tuntuu.

Miksi sinusta ei olisi opiskelemaan? Mikä estää sinua oppimasta uutta? Vuosittain personal trainer -koulutukseen osallistuu hyvin eri ikäisiä ja eri taustoista tulevia ihmisiä. Jokainen on pärjännyt, kun vain asenne on kohdallaan. Lähde rohkeasti mukaan! Kokeile vaikka ensin Kehittävän harjoittelun perusteet -lähijaksoa. Mitä sinulla on menetettävää? Olemme varmoja, että tulet yllättymään positiivisesti! 

Minulla ei ole varaa opintoihin

Pelkään lähipiirin suhtautumista

Lue myös alanvaihtajille tarkoitettu kattava opas. On totta, että Personal trainer -koulutus on myös taloudellinen satsaus. Siksi kannattaa tutustua eri vaihtoehtoihin. Opinnot voi suorittaa vakityön rinnalla, eli itse opinnoista ei yleensä koidu taloudellista tappiota menetettyjen tulojen kautta. Voit myös alkaa veloittaa valmennuksistasi jo Kuntosalivalmentaja -koulutuksen jälkeen. Opintoihin kuuluvalle harjoitusasiakkuudelle kannattaa laittaa hintalappu ja tehdä suunnitelma, millaisilla valmennuksilla ja missä ajassa tienaat investoimasi eurot takaisin.

Yksi esimerkki löytyy tästä laskelmasta.

Mikäli haluat, voit maksaa koulutuksen jopa 36 kuukausierässä.

Yleinen asia, jota alanvaihtajat pohtivat mielessään, on “mitä muut sanovat”? Kannattaako kokeilla mitään uutta? Kannattaako hypätä tuntemattomaan? Keneltä se on pois? Voiko harrastuksesta todella tehdä ammatin tai tienata sillä lisätuloja? Kysymys kuuluu, onko parempi miellyttää nieleskellen ja hampaitaan kiristellen muita, vai tehdä vaikka vasta keski-iällä muutos ja lähteä tavoittelemaan unelmaansa? Nykypäivänä sekä työpaikan että alan vaihtaminen on varsin tavallista. Itse asiassa kolmasosa opiskelijoistamme on alanvaihtajia.

Tänä päivänä meillä on vapaus toteuttaa itseämme paremmin kuin todennäköisesti koskaan aikaisemmin. Moni kelluu läpi elämänsä hyväksyen sen mitä elämä antaa, vaikka otettavana olisi paljon enemmän. Kun unelma on perusteltu itselle, myös muiden on helppo hyväksyä se. Keskustele, pohdi, perustele ja tartu tilaisuuteen!

Eihän viisikymppinen saa enää personal trainerin töitä

En viihdy nykyisessä työssä, mutta en tiedä, mitä muutakaan tekisin

Olen kaikessa keskinkertainen, aina löytyy minua parempia

Personal training -asiakaskunta on monipuolistunut hurjasti parissa vuosikymmenessä. Kokemuksemme mukaan ihmiset valitsevat valmentajakseen personal trainerin, johon voivat jollain tapaa samaistua. Esimerkiksi samankaltainen elämäntilanne tai elämänkokemus antaa hyvät eväät hedelmälliselle valmennukselle. Menestyvä personal trainer pelaa omilla vahvuuksillaan ja valitsee kohderyhmän, joka on itselle mielekäs. Erikoistuminen ja erottautuminen helpottavat oman asiakaskunnan löytymistä. Miksi et siis erottautuisi esimerkiksi viisikymppisten personal trainerina jollain tietyllä kärjellä? Kentälle tarvitaan kaiken ikäisiä ja eri taustoista tulevia personal trainereita. Ikä ei ole este. Suomessa iäkkäin personal trainer taitaa olla lähemmäs 70-vuotias Pentti Mikkonen. Hänen personal trainer -uransa alkoi pitkästi yli 60-vuotiaana ja töitä on nimenomaan entisiin nuoriin keskittyneenä personal trainerina enemmän kuin hän ehtii tekemään.

Mieti, mikä sinua motivoi? Mistä saisit iloa ja energiaa? Minkälaisen työn kokisit mielekkääksi? Usein jo uuden oppiminen virkistää ja tuo puhtia myös nykyiseen työhön. Myös sivutoimisesta työstä voi saada paljon virtaa, kun vain työmäärä on riittävän maltillinen. Tutustu alaan, tekijöihin ja heidän taustoihinsa esimerkiksi Unelmaduuni -videosarjan kautta. Saat varmasti ajatuksia siitä, voisiko tämä olla itsellesi se työ, josta saat enemmän kuin annat, joko sivutoimisena tai täysipäiväisenä. Olisiko nyt aikasi loistaa? Personal training on paljon muutakin kuin ohjelmien rakentamista. Oma roolinsa on valmennustaidoilla, sosiaalisilla taidoilla, myynti- ja markkinointitaidoilla, asiakaspalvelulla ja niin edelleen. Elämänkokemus, lajitausta, oma elämäntapamuutos, nykyinen ammatti, aiemmat opinnot - nämä ovat kaikki asioita, joista omaa erinomaisuutta voi ammentaa. Mikä onkaan sinun vahvuutesi?

Koulutuksesta saat tarvittavat taidot personal trainerina toimimiseen. Tämän jälkeen voit erikoistua johonkin sinua lähellä olevaan aihealueeseen, kuten esimerkiksi voimavalmennukseen, psyykkiseen valmennukseen, terveysvalmennukseen tai vaikkapa ravintovalmennukseen. Löydät varmasti oman juttusi. Loppu on sinusta kiinni, miten erinomaiseksi haluat kehittyä?

Harkitset hyppäystä liikunta-alalle? Tiesitkö, että noin kolmasosa personal trainereista siirtyy valmennustehtäviin muulta alalta? Et siis todellakaan ole harkintasi kanssa yksin. Siksi olemme koonneet oppaan, joka auttaa sinua pohtimaan päätöstäsi ja tutustumaan liikunta-alan mahdollisuuksiin.

Lataa Alanvaihtajan opas!

Edellinen
Edellinen

Trainer4You panostaa uudistumiseen ja kehittämiseen

Seuraava
Seuraava

VIDEO: Kurkistus Sonjan PT-opintoihin