Alkoholin kohtuukäyttö ei ehkä sittenkään suojaa sydäntä, kertoo viime viikolla julkaistu geenitutkimus.

Alkoholin kohtuukäyttäjät sairastavat vähemmän sydän- ja verisuonitauteja kuin ne, jotka käyttävät alkoholia runsaasti tai eivät ollenkaan. Tätä kutsutaan U-käyräksi; sairastuvuus kasvaa alkoholin käytön molemmissa ääripäissä.

Onkin ehdotettu, että 1–2 päiväannosta alkoholia voisi olla terveydelle hyväksi. Esimerkiksi Harvardin yliopisto suosittaa kohtuukäyttöä ruokapyramidissaan (2005).

Viime viikolla brittiläisessä BMJ-tiedelehdessä julkaistu koontianalyysi asettaa suosituksen kuitenkin kyseenalaiseksi. Parasta ehkä olisi, jos alkoholia ei nautittaisi lainkaan.

Koontianalyysi perustui kansainväliseen yhteistyöhön, johon osallistui yli sata tutkijaa eri puolilta maailmaa. Analyysiin koottiin 56:n aiemman väestötutkimuksen aineistot, kattaen yhteensä yli 260 000 henkilöä.

Tavanomaisiin koostetutkimuksiin verrattuna nyt tehtiin kuitenkin jotain uutta.

Tutkijat selvittivät sepelvaltimotaudin ja aivohalvauksen esiintymistä ihmisillä, joilla on harvinainen poikkeama ADH1B-geenissä, joka koodaa etanolia hajottavaa entsyymiä elimistössä.

Tätä rs1229984-nimistä yhden emäsparin polymorfismia eli ”snippiä” (eng. single nucleotid polymorphism, SNP) kantavat ovat poikkeuksellisen herkkiä alkoholin vaikutuksille. Jo pieni alkoholiannos voi aiheuttaa huimausta, punotusta ja pahoinvointia. Siitä syystä mutaatiota kantavat käyttävät tavallisesti vähemmän alkoholia kuin väestö keskimäärin.

Tutkijat osoittivat nyt, että he sairastavat myös vähemmän sepelvaltimotautia, iskeemisiä aivohalvauksia (veritulppa), kohonnutta verenpainetta sekä ylipainoa. Heillä oli verenkierrossaan vähemmän tulehdusaineita ja LDL-kolesterolia.

Tutkijoiden yllätykseksi sepelvaltimotautia esiintyi vähemmän verrattuna kaikkiin alkoholin käyttöryhmiin, myös kohtuukäyttäjiin.

Tämä viittaa siihen, että mitä vähemmän alkoholia käytetään, sitä parempi, tutkimushanketta vetänyt tohtori Michael Holmes Pennysylvanian yliopistosta kommentoi Heartwirelle.

Hän uskoo, että jokaisen sydän- ja verenkiertoelimistö hyötyisi alkoholin käytön rajoittamisesta.

Ei ole kauaakaan, kun John Hopkins yliopiston tutkimus tyrmäsi punaviinin terveysvaikutukset. Tuore koontianalyysi vahvistaa käsitystä, että väestötutkimuksissa havaittu U-käyrä saattaa olla vain korrelaatio.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here