Asiakas ei ole personal trainerin projekti

Asiakas ei ole personal trainerin projekti, vaan kyse on aina yhteisestä muutosmatkasta, jossa asiakas on keskipiste ja personal trainer matkaopas, sanoo Riku Aalto.Tästä tapauksesta on jo aikaa. Silti muistan sen kuin eilisen, sillä sain opetuksen, joka vaikutti voimakkaasti koko valmennusfilosofiaani.Oli kevättalvi ja aurinkokin oli jo uskaltautunut esiin pitkän ja pimeän kaamosjakson jälkeen. Keli oli mitä mahtavin. Muutaman asteen pirteä pakkanen sai seurakseen mukavasti lämmittävän ja mielen kirkastavan auringonpaisteen.Päiväni oli täyteen buukattu. Se sisälsi lumikenkäilyä valmennusporukan kanssa, kotitreeniä asiakkaan luona sekä tapaamisia kuntosalilla. Väliin mahtui myös uuden asiakkaan ensitapaaminen.Asiakas oli lähestynyt minua sähköpostitse. Kaivoin lounaan ääressä viestiketjumme esille pähkäilläkseni jo ennakkoon tulevan valmennuksen suuntaviivoja.Kyseessä oli iäkkäämpi naishenkilö, joka oli lähettänyt minulle myös sairauskertomuksensa muiden esitietojen lisäksi. Siitä kävi ilmi, että asiakas oli joutunut jäämään sairauseläkkeelle kuudenkymmenen ikäisenä kaularangan kulumien sekä jatkuvien niskakipujen, päänsärkyjaksojen sekä huimauksen vuoksi.Esitiedot viestivät myös ylipainosta sekä keskimääräistä heikommasta lihaskunnosta ja liikkuvuudesta (asiakkaan subjektiivinen kokemus).Tein johtopäätökset mielessäni nopeasti. Asiakas haluaa varmasti kuntouttaa ja vahvistaa niskan ja hartiaseudun lihaksiaan sekä pudottaa painoaan ja kiinteyttää kehoaan kuntouttavan harjoittelun sivutuotteena. Siispä hahmottelin jo päässäni harjoitussuunnitelmaa sekä lajivalikoimaa, joka tulisi sisältämään niska-hartiaseudun vahvistamista kuntosalilla ja pienvälineillä sekä sauvakävelyä, vesivoimistelua ja pilates-harjoitteita asiakkaan tuntemuksia kuunnellen.Hörppäsin jäähtyneen kahvin alas, sujautin läppärin reppuuni ja lähdin kohti Oulun teknologiakylässä sijaitsevaa kuntosalia, jossa meidän oli asiakkaan kanssa määrä kohdata.Saavuin ajoissa paikalle ja varasin meille rauhallisen pöydän keskuksen aulasta. Nostin asiakaskansion sekä ensimmäisellä tapaamisella asiakkaalle annettavan Kuntoilijan käsikirjan valmiiksi pöydän reunalle. Pidin silmällä tuulikaappia, jottei asiakas joutuisi kyselemään perääni – minulle on tärkeää, ettei asiakas joudu kohtaamaan epävarmuutta, vaan kokee turvallisuuden tunteen heti saapuessaan paikalle.Kellon ollessa muutamaa minuuttia vaille puolen päivän marssi tuulikaapista sisään reippaan ja energisen oloinen rouvashenkilö. Riensin häntä vastaan ja johdattelin hänet pöytään alkuhaastattelua varten. Istuuduttuamme ja päivän kuulumiset vaihdettuamme ryhdyin kyselemään häneltä personal trainer -valmennuksen motiiveja ja tavoitteita.Jo ensimmäinen vastaus sai leukani loksahtamaan auki ja mieleni heittämään kuparkeikkaa. Kuinka metsässä olinkaan, kun olin ryhtynyt itse määrittelemään asiakkaan intressejä ennen hänen kuulemistaan.

Yllättävä käänne

”Haluan hankkia lisää lihasmassaa ja saada oppia sitä tukevasta ravitsemuksesta sekä ravintolisien mahdollisesta hyödyntämisestä”, asiakas latasi heti kärkeen.”Anteeksi kuinka?” sain kakistettua ihmetykseni lomasta. ”Lisää lihaksia pitäisi saada”, asiakas toisti ilmekään värähtämättä. ”Aivan, mutta miten on näiden terveydellisten seikkojen, kuten niska-hartiaseudun sekä pienen keventämisen laita?” jatkoin ihmettelyäni.Jatkoimme intensiivistä keskustelua ja asiakas kertoi lukeneensa lihasvoiman ja -massan merkityksestä ikääntymisen sekä muun muassa diabeteksen ja osteoporoosin ennaltaehkäisyn näkökulmista. Hän mainitsi myös keskustelleensa lääkärinsä kanssa, joka oli kehottanut rouvaa lihaskunnon ja -tasapainon kohentamiseen kuntosaliharjoittelun avulla.Wau! Olin aliarvioinut asiakkaani tietämyksen sekä ymmärryksen täysin, ja ryhtynyt muodostamaan omia olettamuksiani sekä päätelmiäni siitä, mitä asiakas tarvitsisi, kuulematta asianomaista itseään ensin.Hiljalleen pääsimme samalle aaltopituudelle. Totesimme lihasmassan ja voiman olevan ensisijainen tavoite personal trainer -valmennusjaksolle, kunhan ujuttaisimme kaularankaa ja hartiaseutua vahvistavat sekä kuntouttavat liikkeet ohjelman sekaan. Päätimme myös pyrkiä lihasmassan hankintaan samalla kehonpainoa hieman keventäen ja kroppaa kiinteyttäen.Asiakkaan innostus oli käsin kosketeltavissa, eikä omassa motivaatiossanikaan ollut enää juuri kasvureserviä.

Personal trainer on matkaopas

Tapaamisesta seuraavaan ajellessani mieleni laukkasi kuin mustangi ohituskaistalla. Kuinka metsään olisinkaan mennyt, jos en olisi päässyt kunnolla kiinni asiakkaan todellisista tarpeista ja tavoitteista. Kuinka pahasti kone olisi hyytynyt, jos olisin ruvennut tuputtamaan asiakkaalle omia olettamuksiani ja ennakkokäsityksiäni. Kuinka tyypillistä se onkaan, että valmentaja kokee asiakkaan omana projektinaan, josta muovaillaan omien mielihalujen mukainen mestariteos.Valmennusjakso sujui mainiosti ja asiakas onnistui lisäämään lihasmassaansa, parantamaan voimatasojaan ja liikkuvuuttaan, keventämään sekä kiinteyttämään kehoaan, ja mikä parasta, vähentämään niska-hartiavaivoja, huimausta sekä pahoinvointia. Myös ryhti ja lihastasapaino sekä motivaatio kehittyivät oikeaan suuntaan.Henkilökohtaisesti koin onnistumisia etenkin asiakkaan rohkeuden, omatoimisuuden ja motivaation lisääntyessä. Tapaamiset "rouva bodarin” kanssa olivat aina viikon kohokohta. Tarinaa pulppusi, nauru raikasi, eikä hikipisaroita säästelty. Jouduin myös itse koville tiukkojen kysymysten, syvällisten perustelujen sekä muutenkin kovan vaatimustason edessä.[avatar user="Riku Aalto" size="thumbnail" align="right" link="http://www.trainer4you.fi/blogi/author/riku-aalto/" target="_blank"]Artikkelin kirjoittaja on Riku Aalto, Trainer4Youn perustajajäsen ja personal trainingin uranuurtaja Suomessa.[/avatar]Viimeisellä tapaamisella asiakkaan puristaessa kättäni ja kiittäessä yhteisestä taipaleesta koin kuitenkin syvää kiitosvelkaa rouvaa kohtaan. Hän pysäytti minut ajattelemaan sekä ymmärtämään sen, ettei asiakas ole suinkaan personal trainerin oma projekti, vaan kyse on aina yhteisestä muutosmatkasta, jossa asiakas on keskipiste ja personal trainer matkaoppaan sekä tukihenkilön asemassa.

Edellinen
Edellinen

Mitä asiakkaat haluavat personal trainerilta?

Seuraava
Seuraava

Mistä on menestyvä pt-studio tehty? – Riina Laaksosen tarina