Einekset ravintona tai osana sitä?

Einesruuat ovat jo pitkään olleet kauppojen myydyimpiä elintarvikeryhmiä. Ne ovat myös sitkeästi pitäneet pintansa ja viime vuosina niiden myyntiluvut ovat olleet kasvussa. Einesruokaa ajatellessa, tulee helposti ensimmäisenä mieleen mikropitsat, hampurilaiset, lihapiirakat yms. Näitä elintarvikkeita ei voida pitää ravinnon laatua silmällä pitäen kovinkaan kummoisina vaihtoehtoina. Onkin totta, että eineshyllyltä löytyy paljon tuotteita, joita voidaan pitää ns. pikaruoan kaltaisina tuotteina – eli ei soveltuvia päivittäiseen ravitsemukseen, ainakaan mikäli ravinnolla halutaan tavoitella terveyttä.

Tämä ei suinkaan ole koko totuus eineksistä. Eineksistä löytyy nykyisin paljon myös hyviä vaihtoehtoja, jotka ovat soveltuvia toimimaan osana kokonaisvaltaista ja terveyttä tukevaa ravitsemusta. Perinteisten einesten rinnalle on viime vuosina noussut useita erilaisia einesryhmiä. Näihin kuuluvat ”aterian omaiset tuotteet”, ravintolaruokaa muistuttavat einekset sekä vegaaniset einekset. Selvitetäänpä mitä hyviä ja huonoja puolia einesten käytössä on treenaaville ihmisille.

Positiiviset

Arvioitaessa einesten positiivisia puolia, joutuu väistämättä tarkastelemaan niitä isompina kokonaisuuksina yksittäisten tuotteiden sijasta. Kaikki esitetyt väittämät eivät siis päde kaikkiin tuotteisiin. Eineksiin useimmiten turvaudutaan silloin, kun omat keittiötaidot tai motivaatio ei innosta kotiruuan tekemiseen. Kiire ja halu priorisoida omaa aikaa muuhun kuin ruoanlaittoon on monella isoin motivaatiotekijä valita einesruoka kotiruuan sijasta. Tässä einekset näyttävätkin omat vahvuutensa. Laadukas syöty einesruoka on aina parempi vaihtoehto kuin syömättä jäänyt ateria tai sitten sen korvikkeeksi otettu leipä, jonka päällä on ylähuuli.

Eineksissä on myös nykyisin todella paljon valinnanvaraa, joten monotonista syömistä ei sinänsä tarvitse pelätä. Hyviä ja terveellisiä vaihtoehtoja löytyy hyllystä kyllä, kun jaksaa vain hieman katsella pakkauksia tarkemmin. Aterioita on myös helppo tuunata lisäämällä niihin vaikkapa jotain proteiinin lähdettä. Näin oikeastaan minkä tahansa eineksen ravintoarvoja ja ravintosisältöä saadaan parannettua. Tosin tässä kuitenkin on otettava huomioon se, että kasvisten ja proteiinin lisääminen ateriaan nostaa myös annoksen hintaa.

Aika on rahaa ja nopeus on ehdottomasti einesten valtti. Valmiin ruuan saaminen syömäkuntoon kestää 1,5 – 3 min riippuen mikron tehosta. Tämä nopeus on myös tärkeä tekijä, joka ehkäisee huonojen ravintovalintojen teolta. Ruoanlaittoon kuluneen ajan voi sitten näissä tapauksissa allokoida muualle.

Negatiiviset

Einesten huonoihin puoliin voidaan useimmissa tapauksissa laskea niiden vähäinen proteiinin määrä suhteessa hiilihydraatteihin. Tämä on sinänsä ymmärrettävää, koska eineksissä kuitenkin tavoitellaan myös tiettyä annoshintaa ja valitettavasti proteiini maksaa. Juuri tämä tavoiteltu ”kohtuullinen” annoshinta ajaa yleensä kompromisseihin raaka-aineiden suhteen.

Useimmiten einesvalmisteissa luonnollisestikin halutaan myös maksimoida maku suhteessa raaka-aineisiin. Tämä tehdään usein suolalla, rasvalla ja aromivahventeilla. Myös eineksissä käytetyn rasvan laatu ei ole useimmiten sitä parasta mahdollista.

Huomiota kiinnittäisin myös pakkausmuoveihin. Yleisesti käytetyssä PET muovissa on havaittu haitallisen aineiden vuotoa ruokiin. Tätä vuotoa pahentaa PH (mm. mausteet), lämpö ja valoaltistus. Helppouden vuoksi monien einesten muovipakkaus on suunniteltu mikrossa lämmitettäväksi. Sillä ei ole niinkään väliä mitä teet harvoin mutta toistuva ruoan lämmittäminen muoviastioissa voi johtaa pitkällä aikavälillä terveyden kannalta epäsuotuisiin lopputuloksiin.

Tarkastellessa monien einesten hiilihydraattipitoisuutta suhteessa proteiinin määrään, on einesten hiilihydraattivoittoisuus selkeästi nähtävissä. Tämä selittyy luonnollisestikin hinnalla. Painonhallinnan ja kiinteytymisen näkökulmasta tämä ei ole paras mahdollinen yhtälö.

Einekset eivät sinänsä ole erityisen kalliita mutta niiden ei erityisesti voi sanoa olevan halpojakaan. Annoskoko on useimmiten suhteellisen pieni, tällä toimenpiteellä yksittäisten einesannosten hinta saadaan painettua alas kuluttajan silmin katsottuna riittävän edulliseksi. Einesannosten keskihinta pyörii tällä hetkellä noin neljän euron kieppeillä. Kalliimpien ja myös kooltaan isompien einesannosten hinnat ovat noin 7 – 10 euroa.

Einekset ja treeni

Entäpä soveltuvatko einekset osaksi treenaajan ruokavaliota?  Riittävä energian, proteiinien ja ravinteiden saanti on kriittistä tavoitellessa kehitystä. Treeniä ajatellen einesten nopeus on valttia mutta ongelmaksi muodostuu helposti annoskoko. Aktiiviselle treenaajalle useimpien einesten annoskoko on auttamatta liian pieni. Samoin myös riittävä laadukkaan proteiinin saanti yksinomaan eineksistä ei ole aivan yksiselitteistä.

Treenaajille einesten käyttäminen on selkeästi kalliimpi vaihtoehto kuin kotiruuan tekeminen. Aktiivisesti liikuntaa harrastavien einesvalintojen tulisi ehdottomasti asua niihin kalliimpiin (laadukkaampiin) vaihtoehtoihin. Einesten mukana ei myöskään useimmiten tule juurikaan kasviksia, joten ne einesten käyttäjien tulee myös varautua lisäämään annoksiin.

Eineksiä tulisi siis käyttää nimenomaan silloin, kun päivän aikataulu näyttää aivan super tiukalta. Meal preppi on unohtunut ja ajat väsyneenä treenin jälkeen kotiin kaupan kautta. Tämänkaltaisessa tilanteessa einekset ovat hyvä vaihtoehto.

Ravintovalmentajan suositukset

Normaalisti en mielelläni tykkää kirjoituksissani nostaa erityisesti tiettyjä brändejä, ellei siihen ole erityistä syytä. Tässä kuitenkin nostan muutamia hyviä löytöjä. Se, että jokin ei ole päätynyt tähän listaan, ei tarkoita, että se olisi huono tuote. En mitenkään pysty kaikkia vaihtoehtoja käymään läpi ja arvioimaan, joten tässä on muutamia konkreettisia nostoja. Einestuoteperheistä Herkku Classics, Kokkikartano ja Via nousivat omaksi edukseen esille positiivisessa valossa. Toki eineksiä pitäisi aina tarkastella annoskohtaisesti mutta yleisesti ottaen kyseisten brändien tuotteet vaikuttivat hyviltä. Tarkastelin tuotteita laadun, proteiinipitoisuuden, hinnan ja annoskokojen valossa.

Einesten kohtuullinen käyttö tuskin vaikuttaa millään tavalla negatiivisesti tavoitteellisesti treenaavan tuloksiin. Siitä ei tietenkään pääse yli eikä ympäri, että laadukkaista ainesosista valmistettu kotiruoka on aina se paras vaihtoehto. Treenaavan tulee varautua tuunaamaan useimpia einesaterioita lisäämällä proteiinia ateriaan. Samoin sitten tietenkin päivittäinen riittävä kasvisten syönti on hyvä huomioida.

Aktiivisena treenaajana en karttaisi tieten tahtoen laadukkaiden einesvalmisteiden käyttöä, nyrkkisääntönä tähtäisin kuitenkin siihen, että ainakin 2/3 viikon aterioista olisi kotiruokaa.


Kirjoittaja Samu Sandberg

Trainer4You:n kouluttaja

Edellinen
Edellinen

Liikuntaneuroilu – kun treenaaminen ei ole terveellä pohjalla

Seuraava
Seuraava

Liikkujan ja treenaajan ulkonäköpaineet