Maaria Haltsonen vaihtoi rahoitusalan personal trainingiin. 

Maaria Haltsonen teki pitkän uran laskenta-asiantuntijana riskienhallinnan osastolla. Hänen elämänsä oli tuolloin hyvin työntäyteistä. Maaria harrasti paljon liikuntaa istumatyön vastapainoksi, ja lopulta vuonna 2010 hän piiputti itsensä ylikuntoon kymmenen tunnin työpäivillä ja kolmen tunnin päivittäisillä urheiluilla. Liikuntakiellon sekä Brasiliassa vietetyn vaihto-oppilasvuoden aikana Maarialle vahvistui unelma siitä, että työ liikunnan parissa oli tulevaisuudessa hänen unelmajuttunsa.

Lääkäri määräsi Maarialle puolen vuoden liikuntakiellon rankkoihin lajeihin. Silloin oli hyvää aikaa miettiä, mitä hän elämältään loppuviimein halusi. Maaria teki rohkean päätöksen ja lähti vuodeksi vaihtoon Brasiliaan. Hän otti ja jätti työpaikkansa sekä asuntonsa ja suuntasi päämäärätietoisesti kohti tuntematonta.

Brasiliassa Maarialla oli aikaa keskittyä omaan hyvinvointiinsa, opiskeluun ja tulevaisuuden suunnitteluun. Päivät kuluivatkin letkeästi opiskellen, surffaten, joogaten ja capoeiran parissa. Maaria havaitsikin pian sen, että liikkuessaan hän on kaikista onnellisin.  Hän alkoikin hiljalleen leikitellä ajatuksella, että liikunnasta voisi tulla joskus hänelle jopa kokopäiväinen ammatti.

Polvi paketissa mukaan pt-koulutukseen

Heinäkuun alussa 2012 Maaria palasi takaisin Suomeen. Hän työsti syksyllä roikkumaan jääneen gradun loppuun ja oli samalla vuoden verran rahoitusalan hommissa riskienhallinta-asiantuntijana. Hän kilpaili brasilialaisessa jiu-jitsussa, mutta sitten pitkään oireilleesta polvesta katkesi eturistiside ja se jouduttiin leikkaamaan huhtikuussa 2013. Tämä pakotti taas hiljentämään tahtia ja miettimään vaihtoehtoisia keinoja purkaa energiaa sekä tehdä jotain tavoitteellista sekä merkityksellistä.

Maaria oli Suomeen paluun jälkeen tutkaillut mahdollisuuksia kouluttautua personal traineriksi. Vaikka polvi oli juuri leikattu, niin hän sai silti vihreää valoa osallistua koulutukseen. Personal trainer -opintojen ohessa hän opiskeli myös liikuntalääketiedettä ja ravitsemustiedettä avoimessa yliopistossa. Kaikki siis valmisti energistä naista jo päätoimiseen liikunta-alan ammattilaisuuteen.

Pikakelaus lapsuuteen

Maaria harrasti lapsuudessaan monipuolisesti eri liikuntalajeja. Hän pelasikin juniorisarjoista aina aikuisikään asti salibandyä ylimmillä sarjatasoilla sekä harrasti lisäksi lumilautailua, sulkapalloa ja myöhemmin uintia, puolimaratoneja, kamppailulajeja, joogaa, hiihtoa ja kuntosalia sekä erilaisia ryhmäliikuntatunteja.

Lukion jälkeen Maaria pääsi sisään Lappeenrannan Teknilliseen Yliopistoon kauppatieteitä lukemaan. Hän aloitti 20-vuotiaana opiskelut LTY:llä ja heti seuraavasta kesästä lähtien pääsi mukaan pankki- ja rahoitusalan pyörteisiin, kun hän aloitti kesätyöt Etelä-Karjalan Osuuspankissa. Kun opinnot olivat gradua vaille paketissa, hän sai houkuttelevan työtarjouksen Helsingista OP-keskuksesta, joten tie vei seuraavaksi kuudeksi vuodeksi pääkaupunkiseudulle. Tulevina vuosina Maaria työskenteli vaihdossa vietettyä vuotta lukuun ottamatta rahoitusalalla.

Nyt hän oli kuitenkin valmis heittäytymään oman intohimonsa eli liikunnan sekä personal trainer -yrittäjyyden pariin.

Laskelmoiva personal trainer

Maaria perusti oman toiminimensä helmikuun alussa 2014, jolloin hän alkoi myös työskennellä personal trainerina. Ensimmäisestä koulutuksesta olikin paljon hyötyä yrittäjäksi ryhdyttäessä, sillä vuosien laskentatoimen kokemuksella yrityksen perustaminen, kirjanpito ja tilinpäätösten laadinta olivat jo valmiiksi hanskassa.

Toukokuussa 2014 Maaria lomautettiin kymmenen muun henkilön kanssa pienestä rahoitusalan firmasta, joka myös antoi lisäsysäyksen täysipäiväiseksi liikunta-alan ammattilaiseksi ryhtymiselle. Viime syksystä lähtien hän onkin vetänyt sekä ryhmäliikuntatunteja että tehnyt kuntosali-, personal training- ja ravintovalmennusta päätyökseen.

Riku Aalto
Artikkelin kirjoittaja on Riku Aalto, Trainer4Youn perustajajäsen ja personal trainingin uranuurtaja Suomessa.

Kesäkuun lopussa hän sai myös kuulla ilouutisen, sillä hänet oli hyväksytty Itä-Suomen Yliopistoon liikuntalääketiedettä opiskelemaan. Pitkäaikainen unelman on siis toteutunut, ja tänä päivänä Maaria tekee työkseen sitä mitä rakastaa. Lisäksi hän kokee päivittäin iloa ja onnistumisia siitä, että saa kehittää itseään sekä oppia koko ajan uutta unelmiensa alasta.


Lue lisää osoitteessa www.plumapersonaltraining.fi

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here