Artikkelin kirjoittaja on Trainer4You Personal trainer ja fysioterapeutti Helena Mantere, joka hyödyntää personal trainingia fysioterapian tukena.

Liikunta on ollut lähellä sydäntäni lapsuudesta lähtien. Kotini lähellä oleva Voltin urheilukenttä oli lapsuuteni paras “leikkikenttä”. Yleisurheilusta tuli tärkein harrastukseni ja 400 m:n aitajuoksusta rakkain lajini, jota harrastin 19-vuotiaaksi saakka.

Urheilun kautta heräsi kiinnostus fysioterapiaan ja valmistuinkin fysioterapeutiksi Helsingistä 23-vuotiaana. Valmistumisen jälkeiset 12 vuotta hurahtivat Härmän Kuntokeskuksessa, jossa viimeiset vuodet vedin työfysioterapeuttina ammatillisia Aslak-kuntoutuskursseja. Työ oli mielenkiintoista ja monipuolista moniammatillista tiimityötä lääkäreiden, sairaanhoitajien, psykologien, liikunnanohjaajien ja fysioterapeuttien kanssa. Siinä työssä oppi arvostamaan eri ammattilaisten ja myös eri alojen asiakkaiden työtä ja osaamista. Tässä työssä viimeistään huomasin ihmisen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin merkityksen.

Mielenkiintoisesta työstä huolimatta suurin intohimoni oli manuaalisten taitojen kehittäminen ja opiskelin työn ohessa osteopaatiksi. Kyseisten opintojen myötä korostui jälleen ihmisen kokonaisvaltaisuus. Oli hienoa huomata kuinka manuaalisilla taidoilla ja biomekaniikan ymmärtämisellä moni niska- ja selkävaiva helpottui. Samalla korostui myös se, että pysyäkseen terveenä ihmisen oli myös itse otettava vastuuta kunnostaan ja terveydestään.

Kun lasteni kotihoito päättyi, Mika-Matti meni esikouluun ja Mari ensimmäiselle luokalle, koin oikean ajan koittaneen oman yritykseni perustamiselle. Olin jo pidemmän aikaa haaveillut yrittäjyydestä sekä siitä, että luoda jotain omaa, toimia täysin omien arvojeni ja ajatusteni pohjalta sekä järjestämään oman työni lasten lukujärjestyksen mukaisesti. Marraskuussa 1995 juotiinkin Fysioterapia- ja Osteopatiapalvelu BALANSSI:n avajaiskahvit. Olin onnekas, sillä työpäivät olivat jo täpötäynnä asiakkaita heti ensimmäisestä työpäivästä lähtien.

Vuoden päästä yrityksen perustamisesta työtiimiin liittyi mieheni Eki, joka on hieroja ja parin vuoden päästä tiimi kasvoi fysioterapeutti Minnalla. Tällä hetkellä meitä on neljä fysioterapeuttia ja yksi hieroja. Olin monesti selaillut eri tahojen järjestämiä personal trainer -koulutuksia, mutta vuosi sitten silmiini osui Trainer4You Personal trainer -koulutus Vaasassa. Balanssista Anna oli ensimmäisenä innokas aloittamaan koulutuksen ja minä lähdin seuraksi. Tyttäreni Mari lähti myös vastikään mukaan Trainer4You:n PT-koulutukseen.

Personal trainer -koulutus syvensi jälleen näkemystäni ihmisen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Vaikka koulutuksessa oli paljon yhteneväisyyksiä fysioterapian kanssa, vie opetus olemassa olevan osaamisen hienosti konkretiaan sitä syventäen. Ravintovalmennusjaksolla tuli paljon uutta tietoa ja se antoi hyvät työkalut myös ravintoasioiden ohjaukseen. Ammattitaitoiset kouluttajat ja hyvä opiskeluporukka inspiroivat moniin hyviin keskusteluihin sekä verkostoitumaan jo koulutuksen aikana.

Yrittäjänä arvostin myös personal trainer -koulutuksen ohjelmaan kuuluvaa tuotteistamista, markkinointia ja myyntiä. Koin erittäin tärkeäksi sen, kuinka teoriat muutetaan käytännöksi ja ihan taloudelliseksi tulokseksi. Palkkapäivinä eivät pelkät hienot filosofiat ihmisten auttamisesta riitä, vaan tilillä on oltava euroja, jotta saadaan palkat, laskut sekä muut työnantajavelvoitteet maksetuksi. Ja kehittämiseen sekä kouluttautumiseenkin on varattava rahaa.

Personal trainer -koulutus aktivoi meitä tarjoamaan asiakkaille fysioterapia-jakson jälkeistä kuntouttavaa harjoittelua, henkilökohtaisia kunto-ohjelmia, tukemaan asiakkaita painonhallinnassa sekä muutenkin tsemppaamaan arjessa kiinnittämällä huomiota eri hyvinvoinnin osa-alueisiin. Personal trainigissä sovelletaan käytäntöön hyvällä tavalla liikuntatieteen, terveystieteen ja käyttäytymistieteen teorioita ja oppeja. Luento-pyyntöjäkin koulutuksen jälkeen on tullut enemmän kuin aiemmin ja siihen olisi tarkoituksena kehittää luentoja eri teemoista.

Balanssissa toimii nyt noin kymmenen 10 hengen liikuntaryhmää viikoittain. Niihin saimme personal trainer -koulutuksesta hyvää tietoa ja ideoita, joita voimme ryhmissä toteuttaa. Olemme järjestäneet personal trainer –koulutuksen innoittamana myös erilaisia teema-tapahtumia, joissa mukana on ollut yhteistyössä myös kurssikavereita. Viimeksi järjestimme mm. ”Korsetti kuntoon ja uuma upeaksi” -päivän.

Asiakkaiden taholta on tullut erittäin myönteistä ja innostunutta vastaanottoa Balanssin monipuolistuneista palveluista. Tänä päivänä kiinnostus omatoimiseen terveydenhoitoon ja huoltoon on selvästi lisääntynyt. Asiakkaat ottavat enemmän itse vastuuta hyvinvoinnistaan, eivätkä halua hukata työaikaa esim. turhiin päänsärkypäiviin. Myös eläkkeellä halutaan voida hyvin ja olla energisiä. Asiakkaat haluavat tietoa ja henkilökohtaista ohjausta hyvinvoinnin eri osa-alueista ja tähän tarpeeseen personal trainer -osaaminen ja palvelu uppoaa kuin veitsi sulaan voihin.

Balanssissa me ajattelemme, että palvelutarjontamme (fysioterapia, osteopatia, akupunktio, hieronta, lymfaterapia, personal training, liikuntaryhmät ja kuntosali) on kuin työkalupakki: menetelmät eivät sulje toisiaan pois, vaan käytämme aina sitä työkalua, mitä asiakas kulloinkin tarvitsee. Se on asiakkaan edunmukaista ja mikä parasta, työ on meille vaihtelevaa ja mielenkiintoista. Itse olen kiitollinen että saan tehdä työtä, jonka koen merkitykselliseksi ja jopa ihan kutsumukseksi.

Tulevaisuuden haaveita on vielä paljon. Haluaisimme kehittää tiloja paremmin toimintaamme vastaavaksi, mutta tietty realistisuus täytyy pitää mielessä. Olen erittäin tyytyväinen nykyiseen, eri-ikäiseen ja innostuneeseen työtiimiimme. Syksyllä yrityksessämme on kolme personal traineria, kaksi kolmekymppistä ja minä viisikymppinen. Omaksi PT-mainoslauseeksi olenkin miettinyt että “ei tarvitse olla nuori, ei tarvitse olla laiha eikä huippukuntoinen. Riittää että on hyväkuntoinen, elinvoimainen ja hyvävointinen”.

Viiden vuoden päästä näen yrityksemme laadukkaana, energisenä, arvostettuna, ajan hermolla olevana hyvinvointipalveluja tuottavana yrityksenä. Kehitämme toimintaamme ja kouluttaudumme edelleen omien intohimojemme pohjalta. Uskon ja toivon, että joukkoomme on liittynyt ehkä vielä 1–2 tiimiimme sopivaa henkilöä, jotka tuovat tullessaan lisää uusia tuulia toimintaamme. Kuten eräs asiakkaamme meille sanoi, vain taivas on rajana meidän alallamme ja personal training on tuote, joka sopii jokaiselle tavalla tai toisella.

Personal trainingin hyödyt fysioterapiayrittäjälle:

Artikkelin kirjoittaja on Trainer4You Personal trainer ja fysioterapeutti Helena Mantere.
Artikkelin kirjoittaja on Trainer4You Personal trainer ja fysioterapeutti Helena Mantere, joka hyödyntää personal trainingia fysioterapian tukena.
  1. Personal training lisää fysioterapiapalveluiden holistisuutta eli kokonaisvaltaista asiakkaan hyvinvoinnin huomioimista.
  2. Personal trainer -palvelut saavat asiakkat paremmin motivoitumaan akuutin kuntoutuksen jälkeisen ns. jatkokuntoutuksen, josta hyötyy sekä asiakas että yritys.
  3. Personal trainer -palvelut mahdollistavat lisäansainnan päivien pituutta venyttämättä (esim. kunto-ohjelmat, ravintovalmennus)
  4. Pienryhmävalmennus (group training) omaa valtavan potentiaalin tuloksekkaana valmennuksena ja liiketoimintana.
  5. Personal training lisää fysioterapiatyön monipuolisuutta ja mielekkyyttä sekä inspiroi hoitamaan omaakin terveyttä tietoisemmin.

2 KOMMENTIT

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here