Hetkiä Peruuta Diabetes -kirjan kirjoittamisesta

On sunnuntai-ilta. +25 astetta huoneessani, vanha pölyttynyt tietokoneeni pitää tasaista hyminää edessäni. Jalkojeni päällä kuorsaa nukkuen 2-vuotias pentuhenkinen labradoripoika. Jalkani ovat jumissa. En ole halunnut liikuttaa niitä viimeiseen 45 minuuttiin.

Olen kirjoittamassa viimeisiä sanoja johdanto-kappaleeseen kirjaan, jota olen tehnyt yli vuoden. Viereisestä huoneesta kaikuu ajoittain nokkelia huomautuksia liittyen suomenkieleen. Avopuolisoni Ida on oikolukemassa virheellisellä suomenkielellä kirjoitettua tekstiä eikä peitä omaa turhautumista “Suomessa ei kirjoiteta 3:lla s:llä!”. Pyöritän silmiäni ja vajoan lämpimiin muistoihin ajasta, kun projekti alkoi.

Kevät 2018. Edessä on valtavan iso työ. Paperille pitää saada kaikki tärkeä, mitä olemme oppineet 2 tyypin diabeteksen elintapahoidosta ja peruuttamisesta. Kaikki, mitä terveydenhuollossa ei opeteta eikä puhuta. Mutta se on vain bensaa liekkeihini. Olen huolissani, kykenenkö kaiken muun työn rinnalla siihen valtavaan projektiin. Olen huolissani, että kiinnostaako ketään ne asiat, mitä minulla on sanottavana ja jos, pystynkö ne välittämään oikealla tavalla. Ennen kaikkea olen innoissani että minulla on mahdollisuus puhua asioista, mistä kukaan ei ole aikaisemmin vielä puhunut. Diabeteksen peruuttamisesta. Paperille on kirjoitettu kirjan sisällysluettelo ja päätavoitteet. Nyt ei ole muuta kuin istua alas ja ruveta kirjoittamaan.

Mutta mitä tarkoittaa tietokirjan kirjoittaminen todellisuudessa?

Edessäni on 2 isoa tietokonenäyttöä. Toisessa on auki Google Docs -kirjan luonnos ja toisessa kymmeniä tutkimuksia, lähteitä ja toki Google Translate. Tietokirjan kirjoittamiseen olen lähestynyt kuin tieteellisen prosessiin. Hypoteesi --> taustatutkimus, argumentointi --> hypoteesin todentaminen tai kumoaminen.

Hypoteesiesimerkkejä, joita esitin itselleni ennen kirjan kirjoittamista ja sen aikana:

  • diabetes on peruutettavissa

  • diabetes on elintavoilla hoidettava sairaus

  • on monia muita asioita paitsi “laihduttaminen”, jolla on iso merkitys diabeetikon aineenvaihdunnan kannalta

  • diabeteksen patofysiologia on monimutkaisempi, mutta loogisempi, kuin tähän asti ollaan tiedetty

  • ymmärtämällä pystymme vaikuttamaan

Näistä se lähti. Iso osa viikonlopuista, illoista ja pyhistä istuin tietokoneella ja kirjoitin. Itse asiassa, kirjoittaminen on ehkä 20-30% prosessista. 70-80% ajasta menee tutkimusten etsimiseen, lukemiseen, tiivistämiseen. En ole laskenut kirjoittamiseen kulutettua aikaa, mutta veikkaan, että se on 200-400 tunnin sisällä. Tutkimuksia etsin lähinnä www.pubmed.com tutkimuskannasta, mutta viime aikoina yhä enemmän Googlesta - olen huomannut, että Googlen tutkimushaku on parempi kuin Pubmedissa. Toki muutamia hyviä kirjojakin olen käyttänyt hyväksi, mutta selkeästi kirjojen merkitys on melko vähäistä akateemisessa kirjallisuudessa ja tutkimuksessa vuonna 2019. Innostuessa voin viettää koko päivän klo 7 alkaen iltaan 21 asti tietokoneella lukiessa ja kirjoittaessa. Sitten taas on tullut vaiheita, kun on ollut niin paljon muita projekteja, että en ole viikkoja edes avannut luonnosta.

Suurin haasteeni:

Miten esittää valtava määrä tieteellistä infoa riittävän tiiviisti ja kuluttajalle ymmärrettävästi.

Suurin onnistuminen:

Kalle Kotiranta Fitrasta oli helmikuussa 2019 kiinnostunut kirjani ideasta ja otti minut ja kirjani lämpimästi Fitran piiriin. Siihen asti oli suunnitelmissani kirja julkaista omakustanteisesti.

Suurin huoleni:

Kirjan kirjoittamisen aikana nousi mediakohu Antti Heikkilän “Lääkkeetön elämä”-kirjasta, jossa kieltämättä on vainoharhaisia ja keksittyjä faktoja. Heikkilä on tehnyt karhunpalveluksen lääkäriprofession imagolle Suomessa - ehkä suurin huoleni on ollut se, että provokatiivinen kirja “Peruuta diabetes” luokitellaan automaattisesti samanlaiseen Heikkilä-kategorian kirjaksi. Toivon kovasti ettei niin tapahdu, vaan että sen väitteissä nähdään järkeä.

Suurin apuni:

..tuli kotoa. Minä olen “isojen ajatusten mies, tutkija ja taiteilija” enkä kiinnittänyt paljon huomiota kielelliseen puoleen (muistakaa, olen maahanmuuttaja). Tämä “mielenkiintoinen” tehtävä oikolukea kirja jäi rakkaalle avopuolisolleni Idalle, joka otti tämän haasteen vastaan valittamatta. Omien sanojensa mukaan hän kirjoitti koko kirjan alusta alkaen uudestaan :)

10.6.2019

Viimeiset sanat on laitettu paperille ja kirja toimitettu eteenpäin Fitraan kritisoitavaksi. Olen iloinen, että se osa tästä projektista on takana. Edessä on vielä paljon. Toivon, että kirja päätyy mahdollisimman moniin käsiin. Ei rahallisesti - tienaan todennäköisesti lääkärinä viikossa yhtä paljon, kuin koko kirja tulee ikinä myymään - vaan sen vuoksi, että ihmisten on pakko kuulla viestini. Systeemin on pakko muuttua.

Miten tästä eteenpäin?

Edessä on vielä käsikirjoituksen, visualisoinnin hienosäätö, ennakkomarkkinointi, markkinointikamppikset ja paljon muuta. Päässäni olen aloittanut jo uuden kirjan kirjoittamista, joka ilmestyy lähivuosina. Tarkemmin tästä joskus myöhemmin. Mutta nyt seuraaviin projekteihin.

Edellinen
Edellinen

Polkuni T4U kouluttajaksi - Jonna Heinonen

Seuraava
Seuraava

Onko diabeteksen peruuttaminen mahdollista?