Inspiroivat treenivideot saivat Erjan ylös sohvalta

Personal trainer Anna Saivosalmen treenivideoita katselee Instagramissa yli 3000 seuraajaa. Yksi heistä on Erja Lappalainen, jota videot inspiroivat lähtemään mukaan myös Annan valmennukseen.Turkulaisnainen tekee vatsarutistuksia punnerrusasennossa. Valkoiset paperilautaset päkiöiden alla laittavat koko kropan töihin liukkaan räsymaton päällä. Toisessa videopätkässä villasukat antavat buustia haastaviin keskivartaloliikkeisiin olohuoneen lattialla. Personal trainer Anna Saivosalmen 15 sekunnin Instagram-videot ovat hauskoja ja näyttävät tehokkailta aivan kuten tekijänsäkin."Instagram-tilini oli pitkään yksityinen. Ideoita treenivideoihin on riittänyt ja ajattelin, että niistä voisivat hyötyä muutkin. Aluksi jaoin mökkitreenivideoita", Anna kertoo.Annalla ei ole omia nettisivuja, hän ei pidä blogia eikä päivitä Facebookiaan joka päivä. Silti sosiaalisesta mediasta on tullut Annan tärkein kanava jakaa liikunnan ilosanomaa.Annan Instagram-tilillä on yli kolme tuhatta seuraajaa. Sitä kautta moni on ottanut yhteyttä Annaan, kun haluaa treenata personal trainerin kanssa.Päätöikseen Anna opettaa psykologiaa, uskontoa ja terveystietoa Kerttulin lukiossa. Kahden lapsen äiti toimii myös valmentajana Mentor Turku -kuntosalilla.Anna kuvaa treenipätkiä juoksulenkeillään tai Turun urheilupuistossa. Joskus hän saa kuvausapua lapsiltaan, toisinaan puolisoltaan."Blogia en ehtisi pitää, nämä instavideot vievät aikaa ehkä viitisen minuuttia päivässä", Anna kertoo. Hänet löytää Instagramista käyttäjänimellä @ansaivo.

Erja halusi liikunnasta elämäntavan

Erja Lappalainenkin törmäsi Annaan Instagramissa. Hän ihastui tämän kekseliäisiin ja inspiroiviin treenivideoihin, joista välittyi liikunnan ilo. Erja halusi liikkumisesta elämäntavan ja siinä hän on onnistunut Annan opissa.Liikkumattomuus saa olon nykyään tukalaksi. Näin ei ollut ennen. "Olin keväällä pari viikkoa niin kiireinen töissä, etten kerta kaikkiaan ehtinyt liikkua edes viikonloppuisin. Oli mahtavaa huomata, että kroppa oikein huusi liikuntaa", kirjanpitäjänä toimiva Erja kertoo.Annan tyyli liikkua motivoi Erjaa. Vuosi sitten Erja hankki kotiinsa TRX-nauhat, jotka vilahtavat Annankin videoissa. Toisinaan nauhat roikkuvat Annan kotipihan omenapuussa, toisinaan Turun urheilupuiston kaiteessa.Tätä Erjakin, kiireisenä ja kahden lapsen äitinä, halusi liikkumiselta: helppoa ja inspiroivaa. Sellaista toimintaa, johon voisi tarttua vaikka joka päivä eikä tarvitsisi ajaa erikseen kuntosalille. Annan laatimista kotitreeneistä on tullutkin Erjan arjen henkireikä.Keväällä Anna lanseerasi #kellokuudentreenit. Turun urheiluopiston lehtereillä on liikuttu koko kevät ja alkukesä viikoittain kahdesti iltaisin ja yhtenä aamuna kello kuusi omaa kehonpainoa, kahvakuulaa ja TRX:ää hyödyntäen. Erjakin osallistui ulkotreeneihin kerättyään treeniporukan Facebookin kautta.

Sisäistä hyvää oloa

Kun Erja lähti viime syksynä etsimään liikunnan iloa ja terveyshyötyjä, päätavoitteena ei ollut painonpudotus vaan henkinen hyvinvointi, hyvä olo."En ole ikinä harrastunut liikuntaa, mitä nyt aikuisiällä käynyt jumpissa. Syy liikkumiseen on ollut aikaisemmin se, miltä näytän. Sittemmin ulkoisella olemuksella ei ole ollut niin paljon merkitystä."Kova kuntosaliharjoittelu oli Erjalle tuttua, mutta se ei tuntunut enää omalta jutulta. Erja ei kaivannut ketään viereensä huutamaan toistoja. Sitäkin oli joskus kokeiltu. Pitkät työmatkat ja perhe-elämä asettivat rajoitteita kuntosalilla treenaamiseen."Luettelin Annalle, mitä välineitä kotoa löytyy. Halusin sellaiset ohjelmat, joita voin tehdä helposti. Yhteistreenit ovat olleet virkistäviä. Anna keksii aina jotain uutta. Joskus ollaan hypitty kivillä ja toisinaan punnerretaan bussipysäkillä", Erja nauraa.annasaivosalmi-01

Kahden viikon ruokaohjeilla alkuun

Erjan toiveesta ja pienen väännön jälkeen Anna laati Erjalle viime syksynä kahden viikon tarkat ruokaohjeet. "Annan mielestä motivaatio tulee, kun itse opettelee. Tiedän, miten pitäisi syödä, mutta en vaan jaksanut miettiä. Lopulta Anna laati minulle kahden viikon ohjeet sillä ehdolla, että myös noudatan niitä orjallisesti."Ja Erja noudatti. Valmiista ohjeista hän oppi annoskoot ja mitä lautasella olisi hyvä olla. Nyt välipalojen suunnittelu ja säännöllinen ateriarytmi ovat jo luonteva osa arkea.Erja ei usko ehdottomuuteen eikä kuureihin. Juhlissa hän ei halua miettiä, voiko kakkua maistaa vai ei. Stressitön suhtautuminen liikuntaan ja ravitsemukseen näkyy kevyempänä olona. 12 kiloa on pudonnut vähän kuin vahingossa."Elämää varten tätä tehdään. Kilojen kariseminen on ollut vaan miellyttävä bonus."Matka uuteen elämäntapaan on ollut Erjalle hyvä kokemus, mutta toisten suhtautuminen hänen virkistyneeseen ja kevyempään oloon on toisinaan yllättänyt. "Taasko sä kävit lenkillä" ja "laitat rahaa tuollaiseen" -kommentit ovat tuntuneet ikäviltä.[avatar user="Katariina" link="http://www.trainer4you.fi/blogi/author/katariina/" size="thumbnail" align="right"]Artikkelin kirjoittaja on Trainer4You Personal trainer ja toimittaja Katariina Paajaste.[/avatar]"Toisinaan olen joutunut vähän selittelemään. Enhän mä tee mitään ekstremeä! Eikös se ole ihan normaalia ihmiselle liikkua. Ja hinta on pieni siitä lopputuloksesta, että voi hyvin. Huollammehan me autojakin sadoilla euroilla, miksi emme huoltaisi itseämme."

Edellinen
Edellinen

Varaa aikaa myös itsellesi, neuvoo personal trainer Ella Kinnunen

Seuraava
Seuraava

Takarivin tytöstä eturivin ohjaajaksi - Johanna Karhulahti-Rantalan tarina