Jäykkä vai sittenkin yliliikkuva?

Tuntuuko kropassa olevan jatkuvasti jumeja ja särkyjä? Tuntuu, että kroppa on jäykkä ja venyttely voisi tehdä hyvää. Voisivatko vaivasi johtua sittenkin yliliikkuvuudesta? Noin 10 prosentilla suomalaisista aikuisista on hypermobiliteettia eli yliliikkuvuutta. Useammalla henkilöllä sitä löytyy jostain päin kehoa, esimerkiksi vamman seurauksena.

Yliliikkuvuudesta kärsivän henkilön sidekudoksen rakenne on erilaista. Se ei ole yhtä tukevaa. Tämä näkyy yleensä nivelten suurempina liikeratoina. Kun kehon passiivinen tuki on huonompi, vaatii se enemmän aktiivista tukea eli lihasvoimaa ja asennonhallintaa.

Tämän takia yliliikkuvilla henkilöillä on monesti jumeja ja särkyjä, koska lihakset joutuvat kovalle rasitukselle yrittäessään hallita tilannetta. Tämä yhdistettynä hyvään liikkuvuuteen tekee yliliikkuvista ihmisistä yleensä venyttelyn ystäviä. He ovat hyviä venyttelyssä, se on heille helppoa, luonnollista ja antaa välittömän helpotuksen. Venyttelyn tuoma apu on vain lyhytaikainen ja lisääntynyt liikkuvuus ruokkii edelleen itse ongelmaa. On myös hyvä pyrkiä tietoisesti eroon tästä monesti huomaamattomasta tavasta venytellä.

Yliliikkuvan henkilön pitää keskittyä lihaskunnon parantamiseen, tukiharjoitteluun ja asennonhallintaan. Näin on mahdollista päästä irti noidankehästä, jossa venyttely -> lisää yliliikkuvuutta -> lisää jumia. Jumien hoidossa esimerkiksi putkirullaus yms. itsehieronta on yliliikkuvuudesta kärsivälle hyvä tapa avata kireyksiä ilman venyttelyä. Näin saa hoidettua olemassa olevia jumituksia ilman, että opettaa kehoa entistä isommille liikeradoille.

On myös syytä muistaa, ettei yliliikkuva henkilö ole välttämättä joka nivelestä yliliikkuva. Jos esimerkiksi rintaranka on jäykkä ja lanneranka yliliikkuva, niin liike minkä pitäisi tulla rintarangasta siirtyy todennäköisesti lannerangan tehtäväksi. Ennestään yliliikkuva alue yhdistettynä toisen alueen kompensointiin ei ole kovin hyvä yhtälö.

Artikkeli on poiminta Joel Hakalan kirjasta Eroon jumeista.

Edellinen
Edellinen

Mitä terveys on? - Flunssatonta elämää

Seuraava
Seuraava

Mitä valmentaja hyötyy personal training -osaamisesta?