Kaikki meistä eivät synny personal traineriksi – Toni Väyrysen muutostarina

Jotkut meistä vain syntyvät personal trainereiksi. Toni Väyrynen ei ole yksi heistä, vaikka tänä päivänä siltä näyttääkin.Vuonna 2010 Toni Väyrynen oli vähän yli kolmikymppinen, IT-alalla vaikuttava yrittäjä. Ruuhkavuodet yrittäjänä sekä perheen isänä olivat vaatineet veronsa. Mies painoi lähes 120 kiloa, ja hänen sairauskertomuksensa oli vähintäänkin yhtä painavaa luettavaa.Nykyään Toni kerää kehuja siitä, että hän näyttää syntyneen personal traineriksi. Näin ei kuitenkaan ole, vaan miehellä on kova työ takanaan.Tämä on Toni Väyrysen tarina – muutostarina "pullasta porkkanaksi".

Pitkä lista diagnooseja

Toni Väyrysellä on myyntimiehen tausta. Hän hyppäsi mukaan IT-alan yrityksen osakkaaksi vuonna 2005. Työnkuvaan kuuluivat niin myynti, markkinointi kuin tuotteiden ja palveluiden tuotteistaminenkin.Työ oli hektistä, ympärivuorokautista ja se pyöri valitettavan usein negatiivisten asioiden ympärillä. Kiitosta siitä oli turha odottaa. Välillä tuntuikin, että ainoa kiitos asiakkaan suunnalta oli ajallaan maksettu lasku sekä se, ettei projektista tullut kovin paljoa skeidaa niskaan.Aikaisemmat vuodet kaupparatsuna sekä lähes kymmenen vuoden rutistus IT-alalla nakersivat salakavalasti Tonin terveyttä. Hänen sairaskertomuksestaan löytyivätkin pahimmillaan seuraavat diagnoosit: jatkuva närästys, rytmihäiriöt, ärtyneen suolen oireyhtymä, valkopälvi, diabeettinen retinopatia, astma sekä laktoosi-intoleranssi ja allergiat lukemattomille ruoka-aineille, siitepölylle ja eläimille.Jatkuva lääkitys turvotti ja väsytti. Kortisoni pehmensi hampaita sekä altisti kausiflunssille, jotka Toni imuroi tehokkaasti itselleen. Huono kunto ja katastrofaalinen terveys vaikuttivat luonnollisesti myös vireyteen, jaksamiseen, unen laatuun sekä jatkuvan ärtyneisyyden kautta myös ihmissuhteisiin.Aktiivisuus oli työtä lukuun ottamatta minimaalista ja naapuriinkin mentiin autolla sillä selityksellä, että aina voi alkaa vaikka satamaan.

Kohti parempia elintapoja

Yhtenä, ei edes kovin kauniina, päivänä Tonin mitta huonoa oloa tuli täyteen. Lääkärin kommentoidessa "hyvälaatuiseksi" selvinnyttä rytmihäiriötä, että ainahan sydämen voi käynnistää uudelleen, päätti mies ottaa vastuun omasta terveydestään.Hän ymmärsi, että jos sama meno jatkuisi, hän ei olisi näkemässä lastensa kasvamista, valmistumista, seurustelukumppaneita tai lapsenlapsia. Ajatus tästä menetyksestä sai Tonin tekemään todellisen täyskäännöksen: hän päätti tekevänsä kaikkensa muuttuakseen.Aivan ensimmäiseksi Toni päätti muuttaa ruokailutottumuksiaan paremmiksi. Hän jätti turhat pois ruokavaliostaan ja ryhtyi syömään kaiken kaikkiaan terveellisemmin. Hän lisäsi kasviksia, juureksia, hedelmiä sekä käytti kuitua sisältävää ravintolisää.Jo muutaman päivän päästä vatsakipu ja turvotus alkoivat helpottaa ja 3–4 kuukauden päästä närästys ja turvotus olivat kokonaan tiessään. Energisyys sekä hyvä olo olivat taklanneet väsymyksen sekä ärtyneisyyden syrjään.Noudatettuaan terveellisempää ruokavaliota muutaman kuukauden Toni sai hätkähdyttävän oivalluksen. ”Huomasin ravitsemuksen konkreettiset vaikutukset hyvinvointiini. Jos voin säädellä syömisellä terveyttäni, vireyttäni ja onnellisuuttani, niin miksi en panostaisi hieman ja söisi fiksummin?”, Toni pohtii ääneen.”Sain jättää hiljalleen kaikki lääkkeet pois, laktoosi-intoleranssin oireet hävisivät ja viimeisestä flunssastakin alkaa olla nyt neljä ja puoli vuotta aikaa”, hän täydentää.”Kun katsoo mitä syö, alkaa kroppa eheyttämään itseään, jolloin jaksaminen ja unen laatukin paranevat samalla”, Toni kertoo hymyillen.Toni kokkaa vaimonsa kanssa puolen viikon ruoat kerralla odottamaan. ”Sunnuntai-iltana uunissa ja liedellä on kalaa, kanaa, lihaa sekä kasviksia ja juureksia. Ne nostellaan jäähtymään ja pakataan annosrasioihin, joten todellisuudessa homma helpottaa arkea”, Toni lyttää mielikuvan vaivalloisesta panostuksesta.tonivayrynen

Personal trainer -koulutukseen

Ruokavalioremontin tulokset olivat niin palkitsevia, että Toni päätti ottaa seuraavan askeleen muutoksessaan ja ryhtyi lisäämään hyöty- ja kuntoliikuntaa arkeensa. Kävelylenkit sekä pulkkamäet muuttuivat hiljalleen juoksuaskeliksi ja Toni juoksi pari vuotta skarpattuaan ensimmäisen puolikkaansa Oulun Terwamaratonilla. Se lisäsi kipinää juoksemiseen, saliharjoitteluun sekä hyvinvoinnin edistämiseen ylipäätäänkin.Vuodenvaihteen jälkeen vuonna 2014 Toni oli jälleen uuden tienristeyksen edessä. Hän ryhtyi puntaroimaan mitä elämältään tulevaisuudessa haluaa. Hyvinvointi sekä liikunta nousivat pohdinnoissa yhä korkeammalle tasolle. Todellinen inspiraatio iski kuin salama kirkkaalta taivaalta Tonin eksyttyä Trainer4Youn sivulle netissä surffaillessaan.Toni ei vatvonut asiaa kauaa ennen kuin ilmoittautui mukaan seuraavaan alkavaan personal trainer -koulutusputkeen. ”Se on ollut yksi elämäni parhaista päätöksistä, jota en ole katunut hetkeäkään”, Toni kertoo innostuneena."Jo ensimmäisenä päivänä Hyvinvointivalmentajakoulutusta olin ihan fiiliksissä ja leijuin jalat ilmassa. Ainoa harmistuksen aihe oli se, etten ollut uskaltanut heittäytyä mukaan aikaisemmin”, hän hymähtää."Helpolla hommasta ei kuitenkaan selviytynyt", Toni kertoo muistellen Sofia Vesan vetämää toiminnallisen anatomian koulutusjaksoa, joka oli ehkä mieleenpainuvin osatekijä haastavuudessaan.”Koulutusjaksot olivat aina voimaannuttavia ja niitä odotti ihan hirveästi. Kaikki kouluttajat olivat aivan huippuja ja heitä olisi kuunnellut vaikka joka viikonloppu”, Toni hehkuttaa.Personal trainer -koulutusputken lisäksi Toni päätti lähteä myös mukaan Revolution-verkostoon ja ottaa sen tarjoamat liiketoiminta- ja palvelukonseptit käyttöönsä. ”Tapanani on lähteä innostuessani mukaan aina sata lasissa ja näin Revossa mahdollisuuden uuden ammattini täysmääräiseen hyödyntämiseen. Sen avulla voisin keskittyä tekemään sitä mistä nautin ja mistä minulle maksetaan”, Toni perustelee päätöstään.Toni kertoo ottaneensa elämänsä varrella useita riskejä. Yhteistä niissä on ollut se, ettei niitä ole tarvinnut koskaan katua. Hänen mielestään muutos lähtee aina ihmisestä itsestään.”Minun oli ensin herättävä itse tunnistamaan huono oloni ja pohdittava sitä, onko tämä se elämäntapa, jota haluan jatkaa, edustaa ja jakaa perintönä jälkipolvillenikin”, Toni pohtii vakavoituen. Jos itsellä ei ole voimia tai osaamista muutokseen, kannustaa Toni kääntymään ammattilaisen, esimerkiksi personal trainerin puoleen.”Se on todellakin panostuksen arvoista”, Toni painottaa.

Sinustako elämäntapamuutoksen ammattilainen?

elamantapamuutos-mockup

Kiitos sai herkistymään

Toni kertoo tuoreen tapauksen nuoresta naisasiakkaastaan, joka tuli ensitapaamisille arkana, pelokkaana ja huonoryhtisenä. Ylipainoa oli kertynyt reilummalti, eikä silmiin juuri katsottu keskusteltaessa.Kun valmennuksen startista oli kulunut 6–7 viikkoa ja ruokapuoli sekä treenit oli saatu radalleen, saapui naishenkilö treenitapaamiseen ryhti oienneena ja hymyillen. Toni huudahti spontaanisti ”Sinähän loistat!”, mikä sai tytön purskahtamaan itkuun. Hän vastasi nieleskellen: ”Arvaapa kenen ansiosta?””Olisi mahtavaa, jos kaikki voisivat kokea sen fiiliksen, jonka personal trainerina toisten ihmisten auttaminen tarjoaa”, Toni hehkuttaa. ”On käsittämättömän upeaa työskennellä niin positiivisen asian kuin liikunnan sekä sydämellisten ihmisten kanssa ja ansaita siitä vielä elantonsa”, hän jatkaa myhäillen.Tentatessani Tonilta tulevaisuuden haaveita, kertoo mies onnellisena elävänsä juuri nyt unelmaansa. ”Työni on parasta mitä housut jalassa voi tehdä”, hän sanoo virnistäen.[avatar user="Riku Aalto" size="thumbnail" align="right" link="http://www.trainer4you.fi/blogi/author/riku-aalto/" target="_blank"]Artikkelin kirjoittaja on Riku Aalto, Trainer4Youn perustajajäsen ja personal trainingin uranuurtaja Suomessa.[/avatar]”Se imartelisi, että asiakkaat voisivat ylpeänä kertoa olevansa Tonin valmennuksessa. Ja se, että saisin tulevaisuudessa jakaa kokemuksiani ja osaamistani myös uusille personal trainereille yhteistyössä Trainer4Youn kanssa – se olisi mukava lisä valmennustyön rinnalle. Se on kuitenkin varmaa, että paluuta entiseen elämään ei enää ole. Vaikken syntynytkään personal traineriksi, niin haluan tulla muistetuksi sellaisena”, Toni päättää.

Edellinen
Edellinen

Personal trainerin työ vaatii sitoutumista

Seuraava
Seuraava

Personal trainerkin kaipaa välillä toisen pt:n apua