Liike ei ole automaattisesti lääke, mutta täsmäliike on ravintoa keholle

"Ymmärrä, arvioi ja opeta tarkoituksenmukaisia liikestrategioita – ennaltaehkäise vammat & maksimoi suorituskyky."

Tähän ajatukseen kiteytyy Ari-Pekka Lindbergin tuleva kirja Tervettä suorituskykyä. Alla lyhyt esittely kirjasta:

Tervettä suorituskykyä

Ari-Pekka Linberg

Kirjan tarkoituksena on herättää intohimoa toiminnallisen anatomian sekä eri liikestrategioidemme eri liikemallien ymmärtämiseen. Kirja tulee olemaan myös iso apu käytännön soveltamiseen terveydenhuollon, liikunnan, lääketieteen, manuaalisen käsittelyn sekä valmennuksen ammattilaisille.

Kirja soveltuu myös omasta terveydestään syvemmin kiinnostuneille kansalaisille ja urheilijoille, jotka haluavat ennaltaehkäistä tai kuntouttaa TULE-ongelmia tai toisaalta maksimoida suorituskykyä käyttämällä kehoaan tarkoituksenmukaisesti missä tahansa tilanteissa ja kuormitusolosuhteissa, maksimoiden tavoitteen saavuttamisen.

Teoksessa syvennytään eri liikestrategioihin Neutraalista Stabiliteetista (perinteinen nostoharjoittelu salilla, Pilates jne.) 4D rekyyliliikkeeseen missä minkään kehon osan ei pitäisi olla neutraalissa, vaan hallitusti sen ulkopuolella.

Liikestrategioiden liikemallien ymmärtämisen ydin on niiden toiminnallisen anatomian ymmärtämisessä. Pystyäksemme arvioimaan ja opettamaan asiakkaan tarpeisiin tarkoituksen mukaisia harjoitteita, on ymmärrettävä yksityiskohtainen toiminnallinen anatomia. Jotta ymmärtäisi anatomian yksityiskohdan toiminnan ja sen merkityksen, on ymmärrettävä kuinka kyseiseen yksityiskohtaan vaikuttaa globaali anatomia – Neuro-myofaskiaalinen verkosto ja sen eri yhteydet ja jatkumot. Tähän yksityiskohtien näkemiseen kokonaisuuden osana,  tämä teos pyrkii vastaamaan eri liikestrategioiden näkökulmista tiedostaen samalla oman rajallisuutensa. On huomioitava, kuinka kokonaisuus vaikuttaa yksityiskohdan toimintaan ja toisaalta, kuinka yksityiskohta vaikuttaa hyvinkin laajasti kokonaisuuteen.

Kirja syventää Liikkeen laadun asiantuntija verkkokoulutusta (Trainer4You), joka on täydentämässä Tervettä Suorituskykyä -koulutusta osana kansainvälistä Movement Integration Certification -koulutusta, johon sisältyy myös Anatomy Trains in Training (ATinT ) koulutus.

Miksi eri liikestrategioiden ymmärtäminen on yksi kansanterveyden keskiössä oleva perusta?

1,7 miljoonaa Suomalaista kärsii jatkuvista, kroonisista TULE – ongelmista (puhumattakaan akuuteista väliaikaisista ongelmista), mikä kuluttaa n. 4 miljardia terveydenhuollon resursseja. On arvioitu, että n. 20 vuoden kuluttua terveydenhuolto kuluttaa hieman alle 60% enemmän taloudellisia resursseja kuin tällä hetkellä. Tämä on 20 vuodessa aivan käsittämätön nousu – kansaterveydellinen taakka ja kansantaloudellisesti kestämätöntä!

Ihan yhtä lailla tulisi muistaa urheilussa ja maksimaalista suorituskykyä tavoiteltaessa, että niitä on mahdotonta kehittää pitkällä tähtäimellä, mikäli terveys menetetään. Eikä urheilijan valmentaminen tähtäimenä vain lajispesifin liikkumisen maksimointi riitä. Vaikka urheilija viettäisi 20 tuntia viikossa lajin parissa, on hän silti loput 148 tuntia arjessa. Siksi lajispesifisyyden perustana on mahdollisimman monipuolinen liikemallivalikoima, jota urheilija osaa käyttää tarkoituksenmukaisesti eri elämän osa-alueilla ja kuormitusolosuhteissa ennaltaehkäistäkseen turhat ylikuormitukset ja siten TULE-vammat sekä maksimoidakseen suorituskykynsä.

Suomi ei ole yksin, vaan koko länsimainen yhteiskunta näyttää kärsivän samasta haasteesta ja TULE-ongelmat ovat suurin resurssien kuluttaja terveydenhuollossa. Erittäin suuri osa TULE-ongelmista on uusiutuvia, mikä liittyy hyvin usein tapaamme käyttää kehoamme, opituista tapa-asennoistamme ja -liikkeistämme, jotka ylikuormittavat TULE-rakenteitamme aiheuttaen kipuja ja oireita uudestaan ja uudestaan samoista paikoista samoista rakenteista.

Liike ei ole automaattisesti lääke, vasta kun laatu ja annostelu ovat kohdillaan, toimii liike ei ainoastaan lääkkeenä, vaan se on juuri sitä ravintoa elimistölle mitä tarvitaan, jotta se edistäisi ja vaalisi terveyttä sekä sallisi meidän toimia mahdollisimman toimintakykyisesti, parhaalla mahdollisella suorituskyvyllä.

Edellinen
Edellinen

Motivaatioteoriat - Itsemääräämisteoria

Seuraava
Seuraava

After action review - irti epämukavista tilanteista