luomukansiLuonnonmukaisuus on päivän sana. Ehkäpä luomun suosio kumpuaa tietynlaisesta kaipuusta kohti entisiä aikoja, jolloin ihminen eli harmoniassa luonnon kanssa ja sen kunnioittaminen ohjasi jokapäiväisiä valintojamme. Samalla suosio kuvastaa todellista elämäntilannettamme; emme koe enää olevamme osa luontoa, vaan tämä yhteys täytyy erikseen hankkia. Nykyisen yhteiskunnan ja alkuperäisen elämämme väliin on päässyt syntymään kuilu, mikä on vieroittanut meidät ajattelemaan liikkumista erillisenä yhteiskunnallisena ilmiönä, joka meidän täytyy hankkia lisäominaisuudeksi muiden arkemme muodostavien asioiden rinnalle.

Kunto-, terveys- vai luomuliikuntaa?

Olemmeko siis unohtaneet liikkumisen itseisarvon ja sen luonnollisen aseman elämässämme? Onko terveellisen elämän ilo revitty käsistämme tuotteeksi, joka voidaan ostaa pönkittämään itsetuntoamme muiden materiaalisten hyödykkeiden joukossa? Onko liikunnalle enää muuta valintaperustetta kuin sen toimiminen välineenä terveyden, vireyden ja imagon edistämisessä? Onko liikunnan ja terveyden välisten yhteyksien tutkiminen jakanut kansakunnan ylistettyyn ja järjestäytyneeseen liikkujien lahkoon, ja parjattuun sekä epämääräiseen liikkumattomien heimoon?

Luomuliikunnan määritelmä

Yhä useammat kokevat tarpeelliseksi kuroa umpeen tuota kuilua tukemalla luonnonmukaista ruoantuotantoa, kierrätystä ja kimppakyytejä. Vihreä elämänasenne voidaankin nykyään yhdistää lähes asiaan kuin asiaan. Noista asioista puuttuu kuitenkin eräs keskeinen taideteos, jonka vaalimisen tulisi olla jokaisen luomun kannattajan listan kärjessä. Tuo taideteos on oma kehomme. Siksipä lanseeraamme luomuliikunnan määritelmän ohjaamaan jokapäiväisiä elämämme valintoja terveyttä ja kehomme normaaleja toimintoja palvelevaan suuntaan.

Määrittelemme luomuliikunnaksi kaiken tiedostamatta tai tietoisesti tapahtuvan liikkumisen ja lihasten aktivoinnin. Luomuliikunta ei ole vain urheilua, eikä varsinkaan sisällä juoksumatolla juoksua peiliin katsoen. Se on kehomme käyttämistä siten kuin sitä on tarkoitettu käytettävän. Jokainen liike on tärkeä ja askel askeleelta liikkeet vievät kehoamme kohti sen alkuperäistä käyttötarkoitusta. Luomuliikunta on riippumaton ajasta, paikasta, tavasta, tyylistä, tekniikasta, laitteista, seurasta, vaatetuksesta, tavoitteesta tai toiminnan tarkoituksesta. Sen kanssa samaan lauseeseen sopivat sanat helppous, saavutettavuus, kokonaisvaltaisuus ja erityisesti hyvä fiilis. Luomuliikunta on kehomme normaalin toiminnan edellytys ja siksi yksi terveytemme tärkeimmistä tukipilareista.

Tietoyhteiskunta turmelee

Moderni tietoyhteiskunta pitää kehoamme pilkkanaan. Pahimpia luomuliikunnan vihollisia ovat tuoli, auto, televisio, tietokone, hissi, rullaportaat ja kiire. Onko ihmisen sisäsyntyinen mukavuudenhalu valinnut istumisyhteiskunnan voittamattomaksi elämisen muodoksi?

Maailma on liikuntapaikka

Luomuliikunnalle tarjoutuu mahdollisuuksia aina ja kaikkialla. Se on kaiken lisäksi helppoa ja mukavaa ja tuottaa hyvää oloa sekä itselle että muille. Luomuliikuntaa ei tehdä pelkästään terveyden takia, vaan se on keskeinen tekijä kokonaisvaltaisen fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin kannalta. Luomuliikunta antaa elämälle tarkoitusta, arvoa ja laatua. Se parantaa unen laatua, vähentää stressiä ja tukee sinua sosiaalisten suhteiden ylläpidossa. Paras luomuliikkumisen muoto on se, joka sinusta tuntuu parhaalta. Se on myös paras ase sohvan houkutusten voittamiseksi.

Tavoitteena epätäydellisyys

Nykyiset kuntoliikunnan ihanteet tavoittelevat täydellisyyttä. Sinänsä tässä ei ole mitään pahaa, mutta todellisuudessa jokainen meistä vaeltaa surkeuden ja täydellisyyden välimaastossa kykenemättömänä ylläpitämään kovia vaatimuksia. Siinä vaiheessa kun täydellisyyden tavoittelu saa sinut tuntemaan huonoa omaatuntoa, haluan sinun hyväksyvän keskinkertaisuutesi. Haluan tehdä sen siksi, koska kaikki me olemme keskinkertaisia. Kun pieniä asioita tekee usein, muodostuu niistä taatusti parempi lopputulos, kuin isojen asioiden tekemättä jättämisestä. Luomuliikunta ei painosta täydellisyyden tavoitteluun, vaan hyväksyy jokaisen askeleen jonka olet valmis itsesi eteen ottamaan.

Luomuliikunnan vallankumous madaltaa liikkumisen kynnyksen jokaisen ihmisen saavutettavaksi ikään, kokoon, näköön tai asenteisiin katsomatta. Luomuliikunnan vallankumous saavuttaa täydellisyytensä keskinkertaisuudesta!

Kaikki aktiivisuus on hyvästä ja jokainen askel on eteenpäin. Liity Sinäkin luomuliikkujien vallankumoukseen!

 

arto-pesola

Asiantuntijana Liikuntafysiologi Arto Pesola

Lähde: A.Pesola: Luomuliikunnan vallankumous –kirja. Fitra 2013.

www.luomuliikunta.fi

www.fitrakauppa.fi/product/4/luomuliikunnan-vallankumous

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here