Näin hyödyt personal trainerin valmennuksesta – tutkitusti.

Tiedelehti Journal of Strength and Conditioning Research julkaisi tammikuussa 2014 tutkimuksen, jossa selvitettiin millaisen hyödyn asiakas saa personal trainerin ohjauksesta. Tässä ovat tulokset.

Näin tutkimus tehtiin

pt-graafi-01

Satunnaistettu tutkimus (RCT, randomized controlled trial). Tutkimuksessa oli mukana 34 miestä, jotka jaettiin kahteen osaan. Puolet treenasivat kolme kuukautta kuntosalilla personal trainerin ohjaamana ja puolet omatoimisesti. Harjoitusohjelma oli kaikilla sama, progressiivinen lihaskuntoharjoitteluohjelma, jonka ensisijainen tavoite oli lihasmassan lisääminen. Kehonkoostumuksen mittaukseen käytettiin kaksienergiaista röntgensädeabsorptiometriaa eli DXA:a.

Mitä tutkimuksessa sitten selvisi? Tässä ovat tulokset.

Personal trainingin hyöty tutkitusti

“Osoitimme nyt ensimmäistä kertaa, että kuntosaliharjoittelu koulutetun personal trainerin ohjaamana, ja toimivaksi osoitetun harjoitusohjelman avulla, tuo merkitsevästi paremmat tulokset sekä lihasmassassa että muilla mittareilla verrattuna omatoimiseen harjoitteluun.” —Thomas Storer, ym. 2013

pt-graafi-02

Rasvaton massa on kehon kokonaispainon ja rasvamassan erotus. Rasvaton paino koostuu lihaksista, elimistä, luustosta ja verestä. Lihaskasvu personal trainerin ohjauksessa (+1,3 kg) oli samaa suuruusluokkaa, mitä on tavallisesti nähty tutkimuksissa, joissa on harjoiteltu ohjatusti valvoituissa ja kontrolloiduissa laboratorio-olosuhteissa.

pt-graafi-03

Personal trainerin ohjauksessa yhden toiston maksimitulos (1RM, one rep max) penkkipunnerruksessa parani 44 prosentilla, omatoimisesti 19 prosentilla.

pt-graafi-04

Jalkaprässissä 1RM-tulos parani personal trainerin ohjauksessa 38 prosenttia ja omatoimisesti 25 prosenttia.

pt-graafi-05

Personal trainerin avulla maksimaalinen hapenottokyky (VO2max) parani 7 prosentilla, omatoimisesti harjoitelleilla se yllättävää kyllä heikkeni 3 prosentilla. VO2max kertoo hengitys- ja verenkiertoelimistön kyvystä kuljettaa happea maksimaalisessa fyysisessä rasituksessa.

Lisäksi eroa oli myös ponnistusvoimassa, joka parani personal trainerin ohjauksessa 6 prosentilla, omatoimisesti vain alle yhden prosentin. Eroa oli myös siinä, kuinka moni yleensäkään onnistui parantamaan tuloksiaan. Siinä missä personal trainerin ohjaamista miehistä kaikki paransivat jossain määrin tulostaan jalkaprässissä, tuli kehitystä omatoimisesti harjoitelleista alle neljällä viidestä. Penkkipunnerruksessa ja ponnistusvoimassa trendi oli sama, mutta ero ryhmien välillä oli suurempi personal trainingin hyväksi.


Lähde

Storer TW, Dolezal BA, Berenc M, Timmins JE, et al. (2013). Effect of Supervised, Periodized Exercise Training versus Self-Directed Training on Lean Body Mass and other Fitness Variables in Health Club Members. Journal of strength and conditioning research. 2013 Nov 22. [Epub ahead of print]

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here