Omat mieltymykset vai asiakkaan tarve edellä?

Personal trainer Joosua Visuri valmentaa asiakkaitaan niin livenä kuin verkonkin välityksellä. Lisäksi hän toimii Trainer4Youn kouluttajatiimissä uusien kuntosalivalmentajien sekä personal trainereiden kouluttajana. Joosualta ilmestyy lokakuussa Limitless – Riko rajasi –kirja, joka kokoaa Jopen hyvinvointifilosofian yksiin kansiin. Hänen mukaansa hyvinvoinnin edistämisen ei pitäisi perustua kieltoihin ja rajoitteisiin, vaan monipuolisuuteen ja mahdollistamiseen. Kysyimme Joosualta hänen menestyksen salaisuutta personal trainerina sekä sitä, minkä hän näkee suurimmaksi epäkohdaksi henkilökohtaisessa valmennuksessa. Antaa Jopen kertoa niistä omin sanoin.

Mieti mitä osaat ja kuka siitä hyötyy

Mielestäni jokaisen valmentajan olisi jo alkuun hyvä rajata oma osaamisalueensa melko tarkkaan esimerkiksi markkinoinnin avulla. Rajaamisen avulla saadaan oman osaamisen piiriin hakeutuvia valmennettavia, jolloin päästään hyödyntämään omaa ammattitaitoa parhaimmin. Tämä on hyvä juttu sekä asiakkaalle, että valmentajalle. Tämän lisäksi olisi järkevää muodostaa laajempia verkostoja, joihin voi ohjata toisenlaisiin tavoitteisiin pyrkiviä asiakkaita ja joista myös sinulle voidaan ohjata sinun erikoistumiseen sopivia valmennettavia

Pyri näkemään todelliset tarpeet

Joosua Visuri

Valmentajan tulee huomioida aina asiakkaan tilanne ensisijaisena tekijänä. Tämä ei kuitenkaan välttämättä mene aina yksiyhteen sen kanssa, mitä asiakas haluaa ja mitä hän oikeasti tarvitsee. Asiakas voi esimerkiksi haluta pudottaa 5 kiloa painoaan mahdollisimman nopeasti kovan intensiteetin treenien sekä dieetin avulla, mutta huomaat jo esitietojen pohjalta, että kyseessä on uupumisen partaalla oleva, ellei jopa uupunut henkilö. Sinun onkin puntaroitava nopeiden ja väliaikaisten tulosten sekä hetkellisesti tyytyväisen asiakkaan ja pysyvämpien tulosten sekä pidempään tyytyväisen asiakkaan välillä, silläkin riskillä, että menetät asiakkaan jollekin toiselle valmentajalle.

Muista vastuusi

Mielestäni vastuullisessa valmentamisessa on kyse siitä, että huomioidaan asiakkaan toiveiden ja tavoitteiden lisäksi myös mahdolliset rajoitteet sekä terveydelliset haasteet niin, että valmennus on samanaikaisesti sekä tuloksellista, että asiakkaan terveyttä, elämänlaatua, hyvinvointia ja onnellisuutta edistävää. Edellinen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että oma valmennustyyli heitetään roskikseen, vaan että kaikki valinnat ja toimenpiteet tehdään asiakkaan toiveita kunnioittaen, mutta terveydelliset seikat huomioiden.

Jätä omat mieltymyksesi taka-alalle

Personal trainerin työssä on myös se haaste, että omat lempiliikkeet tai treenimetodit meinaavat usein lipsahtaa turhankin helposti asiakkaiden ohjelmiin. Tärkeintä olisi kuitenkin miettiä aina asiakkaan lähtökohtiin sekä tarpeisiin sopivat valinnat - niin harjoittelun, ravitsemuksen kuin palautumisenkin osalta.

Oikeiden kysymysten kysyminen, aito kiinnostus ja kuuntelu sekä halu ymmärtää asiakasta ovat personal trainerin tärkeimpiä työkaluja. Ei olla ainoastaan ohjaajia ja liikuttajia, vaan annetaan asiakkaalle sataprosenttinen huomio sekä opetetaan asiakkaalle ne elämäntapataidot, joilla hän voi tehdä terveyttä edistävät valinnat sekä ottaa ohjat kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnin hallinnasta.

Edellinen
Edellinen

Erimover -konsernin johdossa organisaatiomuutoksia

Seuraava
Seuraava

Mielipide uusista liikuntasuosituksista