Miltä näyttää personal trainerin arkipäivä? Riippuu personal trainerista, mutta tältä näyttää personal trainer Outi Seppälän päivä.

Personal trainer Outi Seppälän kalenteri on täynnä pitkäksi ajaksi eteenpäin. Sitä se on itse asiassa ollut heti personal traineriksi valmistumisesta saakka.

Syy hyvään asiakastilanteeseen löytyy läheltä – pedantti, asiakaslähtöinen ja helposti lähestyttävä Outi on pidetty henkilö niin asiakkaiden kuin kumppaneidenkin keskuudessa.

Outi onkin kuulunut alusta saakka Liikku-kuntokeskusten personal trainer -tiimiin ja viime aikoina myös Trainer4Youn kouluttaja- ja valmentajaverkostoon.

Pohjakoulutukseltaan Outi on kasvatustieteen maisteri (luokan opettaja ja erityisopettaja). Täsmäkoulutusta liikunta-alalle Outi on haalinut käymällä Trainer4You Personal trainer -koulutusputken lisäksi myös ravintovalmentajakoulutuksen.

Personal traineriksi valmistumisen jälkeen opetustyö sai väistyä oman intohimon eli liikunnan ja liikuttamisen tieltä. Personal trainerina Outi kokeekin toteuttavansa unelmaansa, saadessaan jakaa positiivista energiaa sekä auttaessaan ihmisiä voimaan paremmin.

Vauhdikas ja hyväntuulinen päivä

Päivä Outin matkassa oli vauhdikas ja hyväntuulinen. Se tarjosi hyvän kuvan melko perinteisellä ja intensiivisellä valmennuskonseptilla toteutettavasta personal trainerin työstä.

Eikä perinteisessä, henkilökohtaisessa, pitkäjänteisessä ja kokonaisvaltaisessa otteessa todellakaan ole mitään vikaa – sehän on juuri personal trainingia vaikuttavimmillaan, sanan varsinaisessa merkityksessä.

Sen voit itsekin todeta tutustumalla tarkemmin Outin päivään personal trainerina sekä hänen asiakkaansa fiiliksiin vastikään päättyneestä valmennussuhteesta.

Klo 10.00–11.00, Alasintien Liikku

Päivä alkoi tapaamisella uuden PT-asiakkaan kanssa. Kyseessä oli 39-vuotias painonpudottaja-/elintapamuuttuja-asiakas, jolla oli omien tavoitteidensa mukaan pudotettavaa useampi kymmentä kiloa.

Alkukartoituksessa keskusteltiin asiakkaan tavoitteista hänelle etukäteen lähetetyn esitietolomakkeen pohjalta. Hänelle tehtiin peruskuntotestit, mittaukset sekä punnitukset. Lisäksi solmittiin kirjallinen valmennussopimus 12 kuukaudeksi ja aikataulutettiin yhteiset valmennustapaamiset.

Ensikohtaamisesta jäi positiivinen fiilis, joten tästä on hyvä lähteä suunnittelemaan jatkoa.

Klo 11.30–12.30

Aamupäivällä vuorossa olivat treenit 20-vuotiaan keventäjäasiakkaan kanssa Liikussa. Kyseisellä nuorella naisella on meneillään keskiraskas treeniviikko ja hänen kanssaan tehtiin tehokas patteriharjoitus erilaisilla pienvälineillä (jumppapallo, bosu, kahvakuula jne.).

Hikinen mutta hyväntuulinen treeni antoi virtaa myös PT:lle itselleen!

Klo 12.30–13.30

Lounastauko, joka sisälsi sähköposteihin ja viesteihin vastaamista, asiakkaiden aikatauluja sumplien.

Klo 13.30–14.30

Iltapäivällä vuorossa oli 25-vuotias kotiäiti, joka on ollut viitisen kuukautta PT-valmennuksen piirissä (tammikuusta lähtien).

Hän on käynyt yhteisissä treeneissä 10 kertaa eli keskimäärin niitä on toteutunut joka toinen viikko.

Valmennuksen rakenne poikkeaakin muiden painonpudottaja-asiakkaiden kohdalla toteutettavasta konseptista, joita Outi näkee viikoittain. Kun oma-aloitteisuus, motivaatio ja tahdonvoima ovat kohdallaan, voidaan näinkin saavuttaa mahtavia tuloksia. Siitä kyseinen asiakas on elävän erinomainen esimerkki.

Klo 15.15–16.15, Kaakkurin Liikku

Vuorossa kuntosaliohjelman ohjaus Kaakkurin Liikussa.

PT-valmennuksen lisäksi Outi tekee tilauksesta myös räätälöityjä kuntosaliohjelmia. Ohjelma sisältää aina myös 1 h tapaamisen, jossa liikkeet käydään läpi kädestä pitäen. Näin varmistetaan se, että asiakas osaa tehdä ne oikein itsenäisesti harjoitellessaan.

Klo 16.30–17.30

Aktiivisen työpäivän päättää sauvakävelylenkki päivän viimeisen asiakkaan kanssa.

Lenkin lomassa keskusteltiin seniori-ikäisen asiakkaan jo saavuttamista hyvistä tuloksista ja suunniteltiin kesän ohjelmaa sen pohjalta.

Klo 17.30–18.30

Oma salitreeni ja sitten kotiin.

Kotona vielä sähköpostin lukemista, laskujen tekoa ja maksua sekä seuraavan päivän tapaamisten valmistelua sekä uuden Energiaa Elämään -ryhmävalmennuksen suunnittelua puhelimessa kollegan kanssa.

Personal trainerin päivä Outin sanoin

“Yleensä tapaan päivän aikana 4–5 asiakasta,  asiakastapaamisen kesto on yleensä 1 h. Yhtä asiakkaalta veloitettavaa tuntia kohti tarvitaan suunnilleen saman verran näkymätöntä työtä kotona ohjelmien suunnittelun, valmistelun ja sopimusasioiden merkeissä.

Yrittäjälle kaikki päivät ovat samanarvoisia; teenkin töitä myös viikonloppuisin, jos tarvetta on. Suunnittelen kuitenkin oman ajankäyttöni siten, että voin pitää ainakin yhden vapaapäivän viikossa, joko arkena tai viikonloppuna.

outi-seppala
Outi Seppälä on oululainen personal trainer (Trainer4You), jonka palvelutarjontaan voi tutustua osoitteessa trainingbyouti.com.

Maanantaina ja keskiviikkona teen töitä iltapainotteisesti, tiistaina ja torstaina pyrin lopettamaan viimeistään klo 17, jotta ehdin astangajoogaan (oma harrastus). Yrittäjänä olen oppinut, että myös omasta kunnosta sekä hyvinvoinnista on pidettävä huolta, sillä toimeentulo on täysin riippuvainen omista voimavaroista.

Personal trainerin työhön kuuluu olla hyvin tavoitettavissa, joten vastaan puhelimeen ja sähköposteihin viipymättä. Valmennustyön lisäksi työhöni kuuluu myös huolehtia yritykseni mm. taloushallinnosta, tuotekehittelystä, nettisivujen päivityksestä ja muusta markkinoinnista.”

Asiakkaan suusta: fiiliksiä onnistuneesta valmennussuhteesta

“Olen 53-vuotias entinen tilitoimistoyrittäjä. Lopetin tilitoimistourani vuoden 2012 alussa, jonka jälkeen olin niin onnellisessa tilanteessa, että sain jäädä kotiin ’vapaaherrattareksi’  vetämään vähän henkeä ja miettimään millehän sitä ‘isona alkaisi’.

Elämääni on kuulunut aina jollakin tavalla liikkuminen, joka suurimmalta osalta on ollut omatoimista ulko- ja hyötyliikuntaa. Monenlaista ohjattua ryhmäliikuntaakin olen ehtinyt kokeilla, mutta jotenkin se alkuinnostuksen jälkeen i aina lopahtaa ja lähdin mieluimmin yksin vaikka sauvalenkille.

Paino-ongelmien kanssa minun ei ole tarvinnut koskaan kamppailla. Olen koko aikuisikäni, kahden nyt jo aikuisen lapsen jälkeenkin, ollut aina samanpainoinen. Parikymmentä vuotta kirjanpitäjän istumatyötä tehneenä, minulla ei onnekseni ole ollut myöskään suurempia ongelmia hartia-, selkä- tai alaraaja–alueilla. Kiitos varmaan siitä kuuluu lapsuus-, nuoruus- ja aikuisajan hyötyliikunnalle.

Reilu vuosi sitten heräsin kuitenkin siihen, että lihaskuntoni ei ollut riittävällä tasolla vaivojen ehkäisyn ja terveen tulevaisuuden näkökulmasta. Vaikka meillä on kotona kaikki mahdolliset kuntolaitteet, niin valitettavasti täytyy myöntää, että kuulun myös itse siihen ihmisryhmään, joka tarvitsee itselleen ‘persuksiin potkijan’. Niinpä ryhdyin tutkailemaan Oulun alueen personal trainer -tarjontaa ja onnekseni osuin juuri oikealla sivulle – löysin Outin. Jo hänen esittelykuvansa oli niin lämpimän rohkaiseva, että korkea kynnys soittaa ja pyytää tapaamisaikaa tippui saman tien.

Ensimmäisen tapaamisen jälkeen jo totesin, että olin tehnyt oikean valinnan. Tein Outin kanssa alkuun kolmen kuukauden sopimuksen ja ajattelin, että katsomme tuon matkan varrella, riittääkö se vai tarvitsenko enemmän aikaa uusien elintapojen omaksumiselle.

Aloitimme yhteistyömme lihaskunnon kartoittamisella. Noudatin Outin tekemää liikuntaohjelmaa tunnollisesti ja kävin säännöllisesti ohjelman mukaisesti niin kuntosalilla kuin sauvalenkilläkin. Puolentoista kuukauden päästä teimme samat lihaskuntotestit kuin alussa ja muutos oli jo tuolloin huima. Kolmen kuukauden loputtua aloittamisesta toteutimme taas samat testit ja niin yläraaja-, vatsa kuin alaraajojen toistot melkein kaksinkertaistuivat alkutesteistä.

Riku Aalto
Artikkelin kirjoittaja on Riku Aalto, Trainer4You:n perustajajäsen ja personal trainingin uranuurtaja Suomessa.

Asiakassuhteemme loputtua sanoin Outille, niin kuin kaikille läheisillenikin, että hänen palkkaamisensa, on ollut yksi elämäni parhaista päätöksistä. Outin reipas, määrätietoinen, mutta silti lämmin kannustaminen oli juuri sopivaa minulle ja mikä parasta, säännöllinen liikkuminen on jatkunut PT-kauden jälkeenkin.

Kaiken muun hyvän lisäksi tiedän nyt mikä minusta tulee isona… Personal trainer -opintoni ovatkin tällä hetkellä (kesäkuu 2014) puolessa välissä. Lämmin kiitos siitä personal trainerilleni Outille!”

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here