Trainer4Youn perustaja Riku Aalto muistelee personal training alkutaipaletta Suomessa ja maalailee tulevaisuutta. Tämä artikkeli on osa päivitettyä Ammattina Personal Trainer -opastamme, jonka voit ladata artikkelin lopusta.

Personal training on muuttunut paljon niiden noin 20 vuoden aikana, jotka olen alalla vaikuttanut. Kun vuonna 1998 valmistuin personal traineriksi ja perustin ensimmäisen, toiminimimuotoisen firmani, oli yrittäjyys ainoa vaihtoehto uuden unelma-ammattini harjoittamiseen.

Työ personal trainerina oli tuolloin kuntovalmennusta, jossa kehonmuokkaus ja suorituskyvyn optimointi näyttelivät pääosaa lähes jokaisen asiakkaan kohdalla. Elitistinen leima, korkea hintataso ja lähes olematon personal trainereiden määrä rajoittivat palvelujen saatavuutta, joten tyypillinen asiakas olikin kehoaan työnsä harjoittamiseen tarvitseva huippu-urheilija, missi, malli, näyttelijä tai maailmalla asuessaan personal training -palveluja hyödyntänyt yritysjohtaja. Personal training saavutti Suomessa nopeasti kovan kiinnostuksen ja sai paljon palstatilaa mediassa. Yhdysvalloissa personal training oli jo tuolloin vakiinnuttanut paikkansa American College of Sport Medicinen liikuntatrendilistan kärkipaikoilta, sijoituksen ollessa kyseisenä vuonna toinen.

Personal training vuonna 2016

Personal training on muuttunut ja jalostunut vuosien saatossa paljon. Muutos on mielestäni juuri oikeanlainen, ei vähiten sen vuoksi, että me Trainer4Youlla olemme saaneet olla eturintamassa luomassa alaa ja ohjaamassa muutosta Suomessa.

Tänä päivänä personal training on kokonaisvaltaista fyysistä valmennusta, jonka tavoitteena on ohjata asiakkaan kuormitus, lepo, ravitsemus, aktiivisuus ja kuntoilu terveyttä edistävään tasapainoon. Kyse ei ole enää ainoastaan fyysisestä valmennuksesta, sillä myös henkinen valmennus ja motivointi ovat aina läsnä liikunta- ja terveystottumusten muutoksessa.

Personal trainerin asiakkaita ovat edelleen pääosin aktiiviset liikkujat (aktiivisin 20 % väestöstä) ja kuntokeskukset ovat tärkein personal trainereiden työllistäjä. Personal trainereiden asiakkaiksi löytävät tiensä enenevässä määrin myös terveyden takia liikunnasta kiinnostuneet liikuntanoviisit. Myös yhteistyö personal trainereiden sekä lääkärikeskusten kanssa tiivistyy päivä päivältä hyvien kokemusten kannustamana.

Personal training on osoittautunut Suomessakin todelliseksi kestotrendiksi, sillä koulutusvolyymin kasvun lisäksi myös personal training -palveluiden kysyntä aktiivien ja liikuntaa aloittelevien henkilöiden keskuudessa on edelleen rajussa kasvussa. Yhdysvalloissa paikka liikuntatrendien kärkikymmenikössä on 20 vuodessa vakiintunut; personal training on ACSM:n listauksessa vuonna 2016 sijalla kuusi.

Personal training vuonna 2020 – uusia avauksia ja upeita skenaarioita

Vaikka personal training -ala on kehittynyt vuosien saatossa paljon, ovat suurimmat ja mielenkiintoisimmat muutokset vielä edessäpäin. Seuraavassa kerron oman näkemykseni siitä, miten personal trainer -ala kehittyy lähivuosina. Huomaathan, että kyseessä on siis näkemys, jonka toteutumista ei voida taata. Varmaa kuitenkin on, että Trainer4You on osaltaan vaikuttamassa siihen, mitä personal training on Suomessa vuonna 2020.

Näkemykseni mukaan vuonna 2020 personal training -ala on jatkanut luontevaa muutostaan kohti yhä holistisempaa elämäntapavalmennusta sekä terveystottumusten muutostukea. Asiakaskunta koostuu yhä voimakkaammin heistä, joita aktivoituminen eniten hyödyttää, eli ala tavoittaa yhä suuremman osan väestöstä. Etävalmennus sujuu näppärästi verkon yli, ja asiakasta voidaan valmentaa yksilöllisellä otteella, vaikkei varsinaisia lähivalmennustapaamisia kyettäisi järjestämäänkään.

Personal training on vakiinnuttanut asemansa myös terveydenhuoltoketjussa jatkokuntoutuksena sekä ennakoivana hyvinvointivalmennuksena. Palvelun maksajiksi ovat ilmoittautuneet paitsi yksilöt itse, niin myös vakuutusyhtiöt, työterveyshuolto sekä sairauspoissaolojen riskien hallintaa tavoittelevat työnantajat.

Terveydenhuoltoalan ja vakuutusyhtiöiden aktivoitumisen lisäksi personal training on vuonna 2020 saavuttanut vankan aseman myös apteekkien palveluvalikoimasta. Tällä polulla on jo nyt vuonna 2016, Oulun III Hansa Apteekki, joka tarjoaa personal training -palveluja yksilö- ja pienryhmävalmennuksineen, kuntotesteineen sekä terveysneuvontoineen.

Personal training tekee vahvasti tuloaan myös urheilukauppojen palveluvalikoimaan. Pelkkien jalkineiden ja välineiden lisäksi asiakas kaipaa tukea siihen, kuinka aloittaisi liikuntamuodon harrastamisen turvallisesti ja tehokkaasti. Juoksuohjelma jalkineiden ostajalle, pienryhmämuotoinen tekniikkakoulu, treenivinkit sekä vaikkapa liikkujan ravitsemusluennot asiakasiltaohjelmana lisäävät varmasti asiakastyytyväisyyttä, sitoutuneisuutta sekä uusasiakashankintaa.

Vuonna 2020 personal training -osaaminen on tunnustettu myös huippu-urheilun fyysiikkavalmennuksen osana, joten koulutuksiimme osallistuu yhä enemmän eri lajien ammattivalmentajia sekä juniorityössä vaikuttavia henkilöitä ja vanhempia. Yhteistyö kansainvälisen jääkiekon kehittämiskeskuksen kanssa vuonna 2016 on mainio avaus, jonka johdosta ”kansallisurheilumme” jääkiekon fysiikkavalmennus toteutetaan useissa seuroissa personal trainer -vetoisesti. Muun muassa Oulun Kärpät on kouluttanut C-, B- ja A-junioreiden sekä liigajoukkueensa fysiikkavalmentajat Trainer4You personal trainer -koulutusputken kautta.

Yrityksetkin ovat oivaltaneet, että kestävin tie sairauspoissaolojen hallintaan on henkilöstön kouluttaminen oman terveytensä parhaaksi asiantuntijaksi. Vuonna 2020 moni yritys tarjoaakin vakuutusyhtiökumppaninsa tuella koko henkilöstölleen Trainer4You-koulutuksia ratkaisuksi oman terveyden johtamiseen ja omasta terveydestä vastuun ottamiseen.

Riku Aalto
Artikkelin kirjoittaja on Riku Aalto, Trainer4Youn perustajajäsen ja personal trainingin uranuurtaja Suomessa.

Vuonna 2020 personal training -osaaminen on haluttavaa, trendikästä, vaikuttavaa sekä tunnustettua valmennuspalvelua niin loppuasiakkaiden kuin myös kuntokeskusten, ennakoivan terveydenhuollon, fysiikkavalmennuksen, urheilukaupan ja apteekkien näkökulmasta. Personal trainer voikin täydennyskouluttautua ja suuntautua työskentelemään omien vahvuuksiensa sekä mielenkiinnon kohteidensa mukaisesti. Tällöin kilpailuasetelman sijaan kentälle avautuu luonnollista tarvetta verkostoitumiselle, aidolle yhteistyölle ja uusille mahdollisuuksille.

Tervetuloa suurten mahdollisuuksien alalle!

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here