Pippa Laukka: Kenen terveys kestää liikkumattomuutta?

Hyvinvointiyritys Hintsa Performancen lääketieteellinen johtaja ja Suomen naisjalkapallomaajoukkueen lääkäri Pippa Laukka toteuttaa unelmatyötään ennakoivalla, yksilöllisellä sekä kokonaisvaltaisella otteella. Seuraavassa on Pipan mietteitä liikkumattomuudesta, terveyden määritelmästä ja merkityksestä, hyvinvoinnin perustasta sekä personal trainerin roolista yksilön elämäntapamuutoksen tukihenkilönä.Olen monipuolisen liikkujan prototyyppi ja kokeillut kaikkea kansantanhusta triathloniin. Lapsena pihapelit tuottivat arkiliikkumisen riemua. Kymmenen tikun lankunpamaus vaihtui nuoruusvuosieni porhalluksessa uimahallin kaakeleihin ja starttipistoolin paukahduksiin. Starttipistoolin paukaukset vaihtuivat tiiliskiven kokoisiin lääkärikoulun kirjoihin, joiden kannet pamahtivat kiinni 90-luvun loppupuolella työelämään siirtyessäni. Kilpaurheileminen vaihtui liikunnan harrastamiseen, liikuntalääketieteen erikoistumisopintoihin ja maajoukkuelääkärin tehtäviin.Nykyisin toimin naisten jalkapallomaajoukkueen joukkuelääkärin työn lisäksi hyvinvointiyritys Hintsa Performancen lääketieteellisenä johtajana. Työ Hintsassa on unelmieni täyttymys, sillä siinä pääsen toteuttamaan vuosien kokemuksesta muovautunutta hoitofilosofiaani eli kokonaisvaltaista, ennaltaehkäisevää ja yksilölliset tarpeet huomioivaa työskentelytapaa.

Mitä terveys on?

Terveyden merkitys on ihmiselle korvaamaton. Sen ymmärtää viimeistään silloin kun sen menettää. Terveyteen rakentuu koko ihmisen olemisen vauraus ja yltäkylläisyys. Kun lapselta kysytään hartainta toivetta, vastaukseksi melko suurella todennäköisyydellä saa karkin tai rahan. Oman rajallisuuden ja kuolevaisuuden myötä oman terveyden arvostus kasvaa. Kovia myrskyjä kokenut kippari ei pidä tyyntä itsestään selvyytenä. Terveys on rahaa kovempi valuutta.Mitä terveys on? Terveys ei aina merkitse mitattavissa olevaa suuretta, hyvää verenpainelukemaa tai veriarvoa, vaan se merkitsee myös aineetonta hyvää, joka lisää onnellisuutta ja parantaa suorituskykyä. Merkitseekö terveys sairauden puutostilaa? Mielestäni suomalaisessa terveydenhuollossa terveys merkitsee liian usein tätä. Terveen paperit saa ihminen, jolta ei ole löydetty diagnosoitavaa sairautta tai sitä ei ole vielä osattu etsiä. Sairaudet, joihin sata vuotta sitten kuoltiin, ovat nykyisin parannettavissa.Vastaanotollani kävi nainen, jolta oli kohdunkaulan irtosolunäytteestä löytynyt seulontatutkimuksessa syövän esiaste. Kun isoisän olkihatun aikoihin löydös olisi merkinnyt kuolemantuomiota, tänä päivänä muutos hoituu paikallisesti päiväkirurgisena pientoimenpiteenä. Digitaalinen aikakausi ja entistä tarkemmat tutkimusmenetelmät ovat mahdollistaneet tautien toteamisen entistä varhaisemmassa vaiheessa.Hyvinvointi maalaa sävyeroja ihmiselämän eri vaiheissa. Terveydellisestä rikkaudesta kielii naurava lapsi kurahousuineen pihaleikeissä, työikäinen maantiepyöräilijä polkemassa pitkää lenkkiään tai omatoiminen ikäihminen kapuamassa ilman apuvälineitä asuntoonsa. Terveyden vaaliminen on järkevää sekä yksittäisen ihmisen että yhteiskunnan kannalta. Hyvinvoinnin lisääntyminen lisää myös yhteiskunnallista vaurautta ja kasvattaa kansallista pääomaa. On väitetty, että kymmenen euroa ongelmien tunnistamiseen ja ehkäisemiseen tuottaa satasen säästöt korjaavien palvelujen kysynnän pienenemisenä. Mielikuvana tämä merkitsisi, että kolmella HK Sinisen paketilla saisi sata litraa maitoa.

Terveydellinen vauraus koostuu perusasioista

Terveydellinen vauraus koostuu perusasioista ja arkisista valinnoista, joista keskeisimpiä ovat uni, ravinto, liikunnallinen aktiviteetti, henkiset voimavarat ja perusterveydentila. Minun näkemykseni mukaan hyvinvointi ei edellytä tehodieettejä, pikakuureja tai oikoteitä täydelliseen onneen. Hyvä olo ja onni eivät ole pintakiiltoa ja pintaliitoa, vaan todellinen hyvinvointi perustuu sisäiseen harmoniaan, joka rakentuu siitä, että ihminen on sinut itsensä kanssa. Bisnes- ja mediamaailmassa hyvinvoinnista puhutaan usein kevyellä ja viihdyttävällä ylätasolla ohuena, mutta loputtomana ravintokeskusteluna ja liikuntavinkkeinä, mutta niiden merkitys ei ulotu muuttamaan ihmisen emotionaalista maailmankuvaa. Siksi moni laihdutuskuuri epäonnistuu.Nykyihmisiä vaivaa yltiöpäinen itsetarkkailu. Ihminen haluaa tuntea itsensä hyväksi, yhteiskuntakelpoiseksi ja menestyväksi. Tehokkuusyhteiskunnassa pärjäämiseksi se vaatii oikeiden valintojen tekemistä. Ollaan kiinnostuneita siitä mitä syödään ja syödään oikein kehonmuokkausta ajatellen. Kun ravitsemuksen tarkkailu menee liian pitkälle, ruuasta tulee pelkkää polttoainetta ja syömisestä katoaa ilo. Kehonmuokkauksen ja pakkoliikkumisen lieveilmiöitä ovat kuntodoping ja ortoreksia, jotka ovat yleistyneet viime vuosina.Painoon liittyvät sairaudet ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti viime vuosikymmenten aikana. Ylipaino ei imeydy osmoottisesti ilmasta, vaan se on tapojen ja tottumusten seuraus. Aina painonnousu ei johdu liiallisesta syömisestä, vaan taustalla voi olla sairaus tai seuraus vääristä elintottumuksista, kuten huonoista yöunista, jonka tuottaman stressin vuoksi elimistön aineenvaihdunta ja hormonitoiminta häiriintyvät.Nukkuminen ja erityisesti yön yli nukkuminen on tehokasta sekä fyysisen palautumisen, että viisaiden päätösten tuottamiseksi. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että fyysisen ja kognitiivisen palautumisen suojaamiseksi jokaisen pitäisi nukkua laadukasta unta vähintään seitsemän tuntia yössä.cover-trainingforum

Rutiini syntyy toiston ja motivaation kautta

Liikuntabuumin myötä moni innostuu lähtemään salille ja pururadoille. Onnistumisia rakentuu, kun maltetaan kuunnella omaa kehoa ja lisätä rasituksen määrää nousujohteisesti asteittain. Tässä personal trainerin rooli on avainasemassa. Koulutettu personal trainer auttaa arvioimaan luotettavasti oman lähtötason (alku- ja seurantatestaus) ja antaa luotettavat askelmerkit pysyvien tulosten saavuttamiseksi (harjoitussuunnitelma sekä treeniohjelmat kunnon eri osatekijöiden kehittämiseen).Rutiini syntyy toiston kautta ja jotta siihen päästään, tarvitaan motivaatiota. Personal trainer on henkilö, joka tukee, auttaa ja sparraa yksilöä hänen elämäntapamuutospyrkimyksissään. Jokainen pitkäjänteisesti harjoitteleva tietää tunteen, kun havaitsee olevansa kaukana Strömsöstä ja silti motivaatio täytyy kaivaa esille. Motivaatio on mahtava virtalähde innostukseen ja sitoutumiseen. Motivaation esiin kaivamisessa ja vaikean vaiheen yli kannattelemisessa tiivistyy mielestäni personal trainerin tärkein rooli. Sitoutunut liikkuja huomaa positiiviset terveysvaikutukset vähitellen. Moni kuvailee oman olon parantuneen ja tiedostaa terveydelliset hyödyt. Moni entinen lihava toteaa ”Ei ikinä enää” huomattuaan kuinka paljon helpompi on nousta autosta tai portaita ylös.pippalaukkaLiikkumattomuus on koko länsimaista yhteiskuntaa jäytävä sairaus. Tupakointi oli 70–90-lukujen liekitettävä terveyspommi ja sen asemesta nyt on alettua puhumaan istumisen ja liikkumattomuuden haitoista. Liikkumattomuus moninkertaistaa kansanterveydellisten sairauksien, kuten ylipainon, sydän- ja verisuonisairauksien ja diabeteksen esiintyvyyden riskihenkilöillä. Kenenkään terveys ei kestä liikkumattomuutta. Kenenkään, eikä varsinkaan valtion, kukkaro kestä, mikäli meno jatkuu samana.Haaveeni on että me aikuiset voisimme suoristaa ryppyiset otsamme ja heittäytyä lapsenomaiseen liikkumisen riemuun. Olen salaisesti toivonut, että jokin kuntosaliketju keksisi konseptoida aikuisten pihaleikkitunnit. Voin luvata että olisin ensimmäisten joukossa vetämässä lenkkareita jalkaan, sillä elämä on pitkä ja ikävä, jos siitä puuttuu ilo ja nautinto.


Lue lisää kirjautumalla Trainer4You-tietopankkiin

terveydenedistaja_kansiMikä ihmeen Trainer4You-tietopankki?

Edellinen
Edellinen

Modernin personal trainerin työnkuva

Seuraava
Seuraava

Personal trainingin kehittyvät kasvot