Välimeren ruokavalio on tehokkaampi metabolisen oireyhtymän hoidossa verrattuna vähärasvaiseen ruokavalioon, käy ilmi äskettäin julkaistusta tutkimuksesta.

Espanjalaisesta PREDIMED-tutkimuksesta on saatu jälleen uutta näyttöä. Välimeren ruokavalio osoittautui tehokkaammaksi metabolisen oireyhtymän (MBO) hoidossa verrattuna vähärasvaiseen ruokavalioon.

Metabolinen oireyhtymä on tila, jossa henkilöllä on yhtäaikaisesti useita riskitekijöitä, kuten vyötärölihavuus ja kohonnut verensokeri tai verenpaine. Monille metabolista oireyhtymää sairastavista kehittyy ajan mittaan tyypin 2 diabetes.

Espanjalaistutkijat seurasivat viiden vuoden ajan lähes 5 800:aa henkilöä, joilla oli kohonnut riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja diabetekseen. Tutkimuksen alkaessa noin 60 prosenttia seurattavista sairasti metabolista oireyhtymää ja terveistäkin puolet sairastuivat tutkimuksen aikana.

Uusia MBO-tapauksia ilmeni yhtä paljon riippumatta ruokavaliosta. Välimeren ruokavaliota noudattaneista ja jo valmiiksi sairastuneista kuitenkin suurempi osa näytti parantumisen merkkejä. Edistystä nähtiin eritoten vyötärönympäryksessä ja verensokerissa verrattuna niihin, jotka söivät vähärasvaista ruokavaliota. Tämä selittänee sitä, miksi välimeren ruokavaliota noudattaneista harvempi sairastui diabetekseen, kuten Trainer4You kertoi viime tammikuussa.

Aiemmissa tutkimuksissa on osoitettu, että metabolinen oireyhtymä on hoidettavissa elintavoilla ja laihduttamisella. Nyt julkaistu tutkimus poikkeaa aiemmista havainnoista kuitenkin siinä, ettei tutkittavia kehotettu lainkaan laihduttamaan.

PREDIMED tarjoaa uutta tietoa välimeren ruokavaliosta

PREDIMED on satunnaistettu tutkimus, joka toteutettiin Espanjassa vuosina 2003–2009. Sen ensisijaisena pyrkimyksenä oli tutkia sydän- ja verisuonitautien ehkäisyä ruokavaliolla.

Tutkimukseen otti osaa kokonaisuudessaan reilut 7 000 miestä ja naista. Osallistuneet jaettiin kolmeen ryhmään: 1) välimeren ruokavalio, jota rikastettiin neitsytoliiviöljyllä, 2) välimeren ruokavalio, jota rikastettiin pähkinöillä, sekä 3) vähärasvainen vertailuruokavalio

Välimeren ruokavalion todettiin torjuvan sydän- ja verisuonitauteja noin kolmanneksen tehokkaammin verrattuna vähärasvaiseen ruokavalioon.

PREDIMED-tutkimuksen pohjalta on aika ajoin julkaistu uutta tietoa. Tämä uusin tutkimustulos viittaa siihen, että välimerellinen ruokavalio, jota on rikastettu neitsytoliiviöljyllä tai pähkinöillä, on hyväksi myös metabolisen oireyhtymän hoidossa, tutkija Jordi Salas-Salvadó kommentoi Heartwirelle. Hän painotti, että välimeren ruokavaliossa on kyse nimenomaan ruokavalion kokonaisuudesta, ei niinkään yksittäisistä ruoka-aineista.

Salas-Salvadó oli sitä mieltä, että edellisvuosien suositus vähentää rasvan käyttöä on johtanut siihen, että puhdistettuja hiilihydraatteja, kuten valkoista viljaa ja sokeria, on alettu käyttää liikaa. Välimeren ruokavaliossa rasvan käyttöä ei rajoiteta, vaan nimenomaan suositaan hyviä rasvoja, kuten pähkinöitä ja oliiviöljyä. Lisäksi suositaan kasviksia, kalaa, palkokasveja ja täysjyväviljaa. Punaista lihaa käytetään vain vähäisesti.

Tutkimuksen tulokset raportoi tiedelehti CMAJ.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here