Oli siinä Lapin pojalla ihmettelemistä. Tuomas Hietalan silmien edessä siinsi maailman korkein vuoristo Himalaja eli “lumen koti”. Näkymät olivat vähän eri luokkaa kuin Hietalan kotimökissä, jonka läheisyydessä kohoaa 514-metrinen Luosto.

“Himalaja on jotain uskomatonta. Ihan omalla tasollaan”, 35-vuotias Hietala sanoo.

Personal trainerina työskentelevällä Hietalalla on käynnissä Tuomas The Travelling Trainer -projekti, joka vei miehen muun muassa Himalajalle tammikuussa 2015.

Projektin tarkoituksena on antaa piutpaut fitness- ja lisäravinnebuumeille ja saada ihmiset nauttimaan aidosti liikkumisesta.

Hietala itse on liikkunut pikkupojasta asti. Kotitalo sijaitsi 50 metrin päässä jääkiekkokaukalosta, josta poika yleensä löytyi.

“Soitettiin vastustajajoukkueelle, että tuletteko Kemistä pelaamaan. Täällä on 30 astetta pakkasta, mutta ehtii se pari astetta lauhtua”, Hietala naurahtaa.

Kuntosaliharjoittelu tuli mukaan kuvioihin kymmenenvuotiaana, kun vanhemmat ostivat autotalliin monitoimilaitteen. Hietala katsoi mallia alan lehdistä ja seurasi, kuinka isommat pojat nostivat puntteja oikealla kuntosalilla.

Jääkiekkoilijasta PT-alan uranuurtajaksi

Kun vuodet karttuivat ja Hietala lopetti jääkiekon pelaamisen Suomi-sarjassa, päätti hän lähteä personal trainer -koulutukseen. Oli vuosi 2007, ja Trainer4You aloitteli toimintaansa.

“Lähdin kurssille mukaan kokeilemaan, ja ala vei miehen mukanaan. Siitä se ura lähti.”

Hietalasta tuli pt-alan uranuurtaja Lapissa, jossa kuntovalmentaja oli vielä vuonna 2007 jotain aivan uutta. Tänä päivänä ihmisillä on tietoa jo aivan eri tavalla.

“Kun aloitin pt:n hommat, ihmiset tulivat luokseni ihan kysymysmerkkinä. Nyt asiakkaat tulevat sanomaan, mitä minun valmentajana pitäisi tehdä”, Hietala kuvailee.

Kuntosali- ja fitness-buumi sekä lisäravinnekulttuuri on lähtenyt Hietalan mielestä lapasesta. Ihmisten ei tarvitse muuttua salikoneiksi, eikä salilla tarvitse olla eka ja vika.

“Lihaskunnon tärkeydestä puhutaan paljon, ja monella se näyttelee jo liian isoa roolia”, Hietala pohtii.

“Kuntosalilla ei tarvitse toistaa samoja liikkeitä kolme neljä kertaa viikossa. Olisi hyvä etsiä itselleen luonnollisia tapoja liikkua, jotta liikunnasta tulisi elämäntapa.”

Hietala tekee asiakkaidensa kanssa vähintään puolen vuoden sopimuksia, jotta voisi auttaa todellisessa elämänmuutoksessa.

“Aloitin juuri 18-vuotiaan pojan kanssa, jolla ei ole liikuntataustaa. Kävimme kokeilemassa koripalloa ja sanoin, että käy tulevalla viikolla kolmesti heittelemässä koripalloa tai uimassa.”

Hietala ei puhu asiakkaidensa kanssa sarjojen toistomääristä, vaan tärkeintä on saada ihminen liikkumaan – ja vieläpä innostumaan siitä.

Näiden ajatustensa pohjalta Hietala ponkaisi tammikuussa käyntiin Tuomas The Travelling Trainer -projektin: Hän reissaa vuoden aikana 12 eri kulttuurissa, hakee oppia eri lajien taitajilta ja tekee reissuistaan videon nettisivuilleen ja sosiaaliseen mediaan.

Projekti on vienyt Hietalan tähän mennessä esimerkiksi Himalajalle vaeltamaan ja joogaamaan, Malagaan pelaamaan padelia eli tenniksen ja squashin välimuotoa, Norjaan tekemään voimatreeniä sekä vapaalaskemaan ja Kööpenhaminaan pelaamaan sulkapalloa.

Omasta pussistaan projektin maksava Hietala toivoo, että projektista saisi tehtyä tulevaisuudessa sarjan joko nettiin tai televisioon. Häntä ei kuitenkaan motivoi raha vaan eri vaihtoehtojen esittely ja ihmisten inspiroiminen. Samalla inspiroituu itsekin ja oppii uutta.

“Heinäkuuksi olen sopinut yhteistreenin moninkertaisen Mr. Olympian kanssa Espanjassa”, Hietala iloitsee.

“Saan projektista elämän mittaisia ystävyyksiä ja tärkeitä kontakteja. Se on jo itsessään voitto.”

Matkojensa välillä Hietala palaa kotiinsa Sodankylään, jossa hänellä on mökki tunturin lähistöllä.

“Takapihalla joen rannalla on ulkokuntosali leuanvetopaikkoineen ja dippitelineineen. Talvella heitän sukset autoon, ajan tunturin laelle ja lähden vapaalaskemaan”, Hietala kuvailee.

Ja pitäähän sitä mieltäkin välillä treenata.

“Tunturin päällä on tosi rentouttavaa joogata.”

Artikkelin kirjoittaja on toimittaja ja Helsingin Sanomien kolumnisti Anna von Hertzen.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here