Venny Valle ja hänen miehensä Jussi Sirén tekivät vuosi sitten radikaalin muutoksen, kun päivätyöt Helsingissä vaihtuivat saliyrittäjyyteen Kokemäellä. Tällä hetkellä Venny ja Jussi toteuttavat unelmaansa pikkupaikkakunnalla, eläen elämää, joka mahdollistaa toisten ihmisten auttamisen, matkustelun ja omasta hyvinvoinnista huolehtimisen. Suorittaminen ja odotusten mukaan toimiminen saivat jäädä ja tilalle tulivat merkityksellisyyden kokeminen ja arvojen mukaan eläminen.

Tilanne ei ollut tämä vielä vuosi sitten. Silloin Venny, 29 ja hänen miehensä Jussi, 38 asuivat ja työskentelivät Helsingissä. ”Elämämme Helsingissä oli varmasti aika tavallista elämää ja sellaista, mitä moni ulkopuolelta voisi kutsua ’hyväksi elämäksi’. Molemmilla oli hyvä työ, Vennyllä markkinointitehtävissä isossa kansainvälisessä konsulttitalossa ja Jussilla tapahtumatoimiston operatiivisena johtajana. Kummallakin oli kohtalaisen paljon harrastuksia ja aktiivinen sosiaalinen elämä.”

Molempien työt olivat vaativia ja tunnollisina ihmisinä Venny ja Jussi antoivat työlleen 110%. Sama suorittaminen ja sata lasissa painaminen jatkui vapaa-ajalla, joka lopulta johti siihen, että kokonaiskuormitus alkoi kasvamaan kohtuuttoman suureksi. ”Koska olemme vilkkaita ja aktiivisia ihmisiä, meille oli vaikeaa rauhoittua Helsingin hektisyydessä.”

Venny ja Jussi havahtuivat tilanteeseen, jossa ihan mukava työ ei kuitenkaan tuonut täyttymystä tai saanut aikaan merkityksellisyyden tunnetta. ”Kummallakin meistä oli tavallaan hyvä ja kiva työ, mutta ne eivät täysin vastanneet arvojamme, emmekä päässeet niissä hyödyntämään täysin vahvuuksiamme. Sinänsä meille ei siis tapahtunut mitään radikaalia tai maata mullistavaa, ja ollaan eletty ihan tavallista elämää, mitä moni muukin elää. Meille alkoi vahvasti vain kasvaa sellainen tunne, että se elämä ei ollut meitä varten. Halusimme päästä oikeasti toteuttamaan itseämme ja työskentelemään meille merkittävien asioiden parissa. Ja samalla luomaan elämästämme ja arjestamme kokonaisuudessaan sellaista, joka tukee omaa hyvinvointiamme ja mahdollistaa unelmiemme toteuttamisen. Tämän toteuttaaksemme tiesimme, että tarvitaan isompi ja konkreettisempi muutos, jos halutaan saada elämä tasapainoon ja kestävälle pohjalle.”

Jussi Siren ja Venny Valle

Kaikki alkoi haavekartasta

”Todennäköisesti ihan ensimmäinen sysäys muutokselle on ollut jo kaksi vuotta sitten, kun teimme tulevaisuuden haavekartat. Siis ihan sellaiset perinteiset, jossa lehdistä leikattuja kuvia liimataan isolle kartongille. Tuolloin ehkä saatiin jo hieman konkretisoitua sitä, mitä haluamme elämältä, mitkä asiat ovat meille merkityksellisiä ja mitä unelmia meillä on tulevaisuuden osalta.”

”Konkreettisesti ajatukset muutoksesta heräsivät keväällä 2017, kun molemmat uupuneina jouduimme miettimään työsopimustemme jatkoa. Silloin todettiin, että jonkinlainen muutos elämään täytyy saada.”

Venny haki töitä matkailun parista Lappeenrannasta ja hakuprosessin edetessä henkinen valmistautuminen muuttoon ja muutokseen oli tehty. Kyseinen työpaikka jäi saamatta, mutta ajatuksen tasolla tehty muutto pois Helsingistä tuntui edelleen hyvältä ajatukselta. ”Yksi Jussin haavekartan unelmista oli rakentaa oma mökki ja Kokemällä meillä olisi siihen mahdollisuus suvun mailla. Ajatuksena oli rakentaa pieni asumus, jossa voitaisiin elellä ilman velkaa tai vuokraa, joka taas mahdollistaisi paremmin matkustelun ja mahdolliset pidemmät jaksot ulkomailla, mikä oli myös yksi meidän unelmista.”

”Niitä haavekarttoja on hauska katsella nyt 2 vuotta myöhemmin, sillä olemme toteuttaneet suuren osan sinne kuvaamistamme asioista, eikä tuolloin meillä ollut tietoakaan hyvinvointialla toimimisesta tai maalle muuttamisesta.”

Merkityksellisyyttä ihmisten auttamisesta

Jussilla, joka on aina liikkunut aktiivisesti ja kilpaurheillutkin nuorempana (maastohiihto & yleisurheilu) oli kytenyt haave valmentamisesta ja personal trainerin urasta jo jonkin aikaa. Syksyn ja talven 2017 aikana Jussi kävikin Trainer4Youn PT-koulutuksen. Venny ei ollut puolestaan ajatellut, että hänestä voisi tulla PT. Toiveissa oli kyllä jo pidemmän aikaa ollut työ, jossa pääsisi auttamaan ihmisiä löytämään itselleen mieluisan ja hyvinvointia tukevan elämäntavan, mutta hän oli mieltänyt PT-työn vain fyysiseen suorituskykyyn keskittyväksi. Jussin käydessä Trainer4Youn PT-koulua Vennykin huomasi, miten monipuolinen ja laaja koulutus on kyseessä. Venny aloitti myös opinnot ja valmistuu aivan pian itsekin personal traineriksi.

Tällä hetkellä pariskunta järjestää Suomen Tough Viking kisaa, hyödyntäen tapahtuma- ja markkinointiosaamistaan sekä samalla toteuttaen haaveita työskennellä liikunnan parissa. ”Tough Viking on konseptina todella mahtava, kilpailussa jokainen pääsee haastamaan itseään niin fyysisesti kuin henkisestikin. Itsensä ylittämisen riemu on käsin kosketeltava tapahtumassa. Vaikka kisa on vaativa ja maineeltaan vain kovakuntoisille sopiva, on tärkeintä tehdä parhaansa ja pistää itsensä likoon. Parasta tässä tapahtumassa on aivan huikea positiivinen, yhteisöllinen tunnelma! Niin tutut kuin tuntemattomatkin tsemppaavat ja auttavat toisiaan kisaradalla.”

Pian Kokemäelle muuton jälkeen pariskunta laittoi pystyyn oman yrityksen, PAWA Trainingin sekä siihen kuuluvan TreeniStudion. PAWA Training on liikunta- ja valmennuspalveluita tarjoava hyvinvointialan yritys, jonka tavoite on auttaa asiakkaitaan löytämään avaimet tasapainoiseen, hyvinvointia tukevaan elämään. Venny ja Jussi kiteyttävät PAWAn ajatuksen seuraavaan: ”liikunnan tulisi ennen kaikkea olla hauskaa ja tarjota ihmisille sykähdyttäviä kokemuksia ja elämäniloa”.

Ei se työn määrä, mutta sen merkityksellisyys

”Työn määrä ei tosiaan ole vähentynyt mihinkään. Melkeinpä päinvastoin. Varsinkin näin aloittelevana yrityksenä työtä riittää, kun kaikki pitää luoda tyhjästä. Merkittävä ero aiempaan on kuitenkin se, että nyt saamme tehdä töitä omien arvojemme ja intohimomme parissa. Työn konkreettiset hyödyt ja tulokset myös palkitsevat ja kannustavat jaksamaan. Kun nyt suunnittelemme hyvät valmennuskokonaisuudet tai remontoimme tyylikkäät ja toimivat treenitilat, ne palkitsevat tulevaisuudessa. Myös yrittäjän vapaus sopii meille. Pystymme jaksottamaan työt omien menojen mukaan ja jos pää lyö ihan tyhjää voi pitää tauon ja mennä vaikka metsään kävelemään lupia kyselemättä. Toki nyt on haasteena työ- ja vapaa-ajan hahmottaminen ja erillään pitäminen, mutta oppimismatkallahan tässä ollaan.”

Myös haaveet matkustelusta on laitettu toteen ja kokonaiskuormituksen määrä pyritään pitämään sopivalla tasolla: ”Seuraavaksi lähdemme kuitenkin pariksi kuukaudeksi lataamaan akkuja La Palman -saarelle tämän vuoden intensiivisen työrupeaman jäljiltä. Menemme paikalliselle hevosfarmille hommiin ja tarkoitus olisi keskittyä omaan hyvinvointiin tekemällä fyysisiä maatilan töitä ja nauttimalla paikallisesta luonnosta. Samalla saamme toivottavasti hyvin nollattua ajatuksia ja tulemme entistä virkeämpinä ja valmiimpina takaisin Suomeen, valmiina tekemään PAWAn toisesta toimintavuodesta parhaan mahdollisen!”

Toteuta unelmasi

”Omia unelmiaan kannattaa ehdottomasti lähteä tavoittelemaan! Alan vaihto tai muuten omien unelmien saavuttaminen ei aina välttämättä tarkoita yhtä radikaalia ja kokonaisvaltaista muutosta kuin me teimme. Tavoitteeseen voi edetä myös vähitellen pienin askelin. Haluamme ehdottomasti kannustaa jokaista miettimään mikä itselleen on elämässä ja työssä tärkeää ja kulkemaan sitä kohti. Ole rohkean rehellinen itsellesi, äläkä anna ympäristön paineiden tai odotusten määritellä sinua. Merkityksellisyyden kokeminen niin työssä kuin vapaa-ajalla on yksi avain hyvinvointiin ja ehdottomasti tavoittelemisen arvoista. Emme keksi mitään syytä miksi ei kannattaisi lähteä tavoittelemaan omia unelmiaan.”

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here