Pia Nykänen on fysioterapeutti ja Trainer4You Personal trainer. Personal trainer -koulutuksen alussa ystävät ja kollegat ihmettelivät, mitä fysioterapeutti hyötyy opinnoista tai kannattaako noin vanhana enää kouluttautua. Pia ei ole koskaan painanut päätä rintaan moisten epäilyjen takia, vaan lähtenyt rohkeasti toteuttamaan tavoitteitaan ja unelmiaan. Annetaan seuraavaksi Pian kertoa opinnoistaan ja tulevaisuuden suunnitelmistaan:

“Olen 49-vuotias fysioterapeutti ja personal trainer Pirkkalasta. Minulla on yli 20 vuoden työkokemus erityisryhmistä sekä fysioterapeuttina että liikunnanohjaajana. Olen työskennellyt vuosien varrella monenlaisissa tehtävissä ja toimipisteissä sekä julkisella että yksityissektorilla. Myös järjestöpuolen toiminta on tullut tutuksi. Asiakkaita minulla on ollut aina vauvasta vaariin, niin yksilöohjauksessa kuin ryhmätreeneissäkin. Olen erikoistunut ikäihmisten ja erityisryhmien treenauttamiseen ja erikoisalaani onkin diabetikoiden, sydän- ja verisuonisairaiden sekä tuki- ja liikuntaelinongelmista kärsivien kanssa harjoittelu.”

Miksi lähdin personal trainer -koulutukseen?

“Syitä lähteä mukaan personal trainer –koulutukseen oli monia, mutta eniten vaikutti se, että kaipasin uusia tuulia ja haasteita työelämään sekä halusin kehittää ja monipuolistaa osaamistani. Myös asiakkaideni tarpeilla oli suuri vaikutus – iso osa heistä on erityisryhmiin kuuluvia, kuten tyypin 1 diabeetikoita, jotka kaipaavat apua ja tsemppausta liikunnan aloittamiseen sekä ohjeita omatoimiseen harjoitteluun. Halusin pystyä tarjoamaan heille heidän kaipaamaansa apua. Asiakkaiden toiveissa oli valmentaja, joka ymmärtää heidän tilannettaan. Ajatus opinnoista muhi päässäni muutaman vuoden ajan, ennen kuin tartuin tuumasta toimeen. Selvitin ja vertailin koulutusten sisältöjä, kouluttajia ja hintoja sekä kyselin koulutuksen käyneiltä palautetta. Trainer4You vastasi parhaiten omia ajatuksiani ja toiveitani.”

Kuva: Tinja Saarela

Koulutus tarjosi paljon uutta

“Olin aika yllättynyt siitä, miten osa kollegoistani suhtautui koulutukseeni. He ihmettelivät, miksi fysioterapeuttina lähden opiskelemaan personal traineriksi, mitä muka hyödyn koulutuksesta. Ihmetystä herätti myös “korkea” ikäni. Onneksi sain myös paljon kannustavia kommentteja ja tsemppausta. Mielestäni personal trainerin -koulutus on hyvä lisä fysioterapeutin tutkintoon monipuolistamaan osaamista, toki riippuen fysioterapeutin työpaikasta ja kiinnostuksen kohteista.

Opiskelu ei ollut läpihuutojuttu, kuten olisin voinut fysioterapeuttina olettaa. Koulutuksessa käsiteltiin paljon sellaisia aiheita, joita ei oikeastaan oltu käyty läpi fysioterapeutiksi opiskellessani. Paljon oli myös kerrattavaa, olihan aikaisemmista opinnoista jo yli 20 vuotta! Opiskelu oli antoisaa ja mielenkiintoista, mutta myös yllättävän raskasta ja työntäyteistä oman työni ohessa. Useampi tunti vierähti nenä kiinni kirjoissa tai netissä tietoa etsien ja tutkimuksia lukien. Harjoitusasiakkaani oli tyypin 1 diabeetikko, joten hain myös paljon lisätietoa itsenäisesti.

Koulutus tarjosi minulle paljon uutta tietoa mm. lihaskuntoharjoittelusta, harjoitusohjelman suunnittelusta, ravintoasioista liikuntaan motivoimisesta sekä markkinoinnista. Näitä asioita käytiin aikoinaan fysioterapeutin opinnoissa hyvin vähän läpi tai ei ollenkaan. Myöskään suunnitelmallisen ja tavoitteellisen liikuntaharjoittelun ja kokonaisvaltaisen elämäntapamuutoksen ohjaaminen eivät kuuluneet aiempiin opintoihin. Koulutuksen aikana oli mielenkiintoista ideoida ja suunnitella omaa liikeideaa ja saada siihen vinkkejä opiskelukavereilta ja kouluttajilta. Sain koulutuksen myötä hyviä perusteluja ja ideoita myös omaan juoksuharrastukseeni.
Kurssiporukkamme oli aivan mahtava. Ryhmämme oli keskusteleva ja aktiivinen. Kouluttajat olivat alansa huippuja ja he antoivat paljon uutta ajateltavaa paikallaan junnaaviin toimintatapoihini.”

Entä nyt?

“Personal trainer -koulutuksen aikana kiinnostus ravintoasioihin sai minut jatkamaan vielä Ravintovalmentaja -koulutukseen, joka on nyt parhaillaan käynnissä. Jo pt-opintojen aikana minulle oli selvää, että haluan yhdistää ja hyödyntää fysioterapian ja terveysliikunnan osaamiseni tulevassa työssäni personal trainerina. Minulla on vahva ja monipuolinen kokemus erityisryhmien puolelta fysioterapeuttina, joten oli selvää, että pt:nä tulen keskittymään samankaltaisten henkilöiden valmentamiseen ja ohjaamiseen. Olen huomannut nykyisen työni kautta, että myös erityisryhmiin kuuluvat haluavat ja tarvitsevat pt-palveluita. Useammat heistä etsivät itselleen kokeneita ja koulutettuja trainereita. Mielestäni erityisryhmät voisi olla vielä paremmin huomioitu kuntosali- ja pt-maailmassa ja sillä saralla tullaan tulevaisuudessa tarvitsemaan vahvaa osaamista sekä resursseja.

Moni erityisryhmiin kuuluva hyötyisi personal trainerin ohjauksesta kuntoutuksen jälkeen, mutta tässä tarvitaan molemminpuolista arvostusta alojen välillä ja hyvää yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Myös yhä useammat keski-ikäiset ja ikäihmiset etsivät itselleen iältään ja elämänkokemukseltaan sopivia personal trainereita, joten myös ns. iäkkäitä personal trainereita tarvitaan. Suomessa ei myöskään vielä olla osattu ottaa kunnolla personal traineraita avuksi tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä ja hoidossa, kuten esimerkiksi Iso-Britanniassa, jossa terveydenhuolto on ottanut pt:t avuksi taistelussa tyypin 2 diabetesta vastaan. Liikunta ja elintapamuutos on osa tyypin 2 diabeteksen ehkäisyä ja hoitoa, kuten monien muidenkin kansansairauksien kohdalla, joten tälläkin saralla tarvitaan terveydenhuollon ja liikunta-alan yhteistyötä.

Tällä hetkellä jatkan edelleen nykyisessä työssäni diabeteksen parissa ja teen personal trainerin töitä toiminimellä osa-aikaisesti. Kevään aikana mielessäni on pyörinyt monenlaisia ideoita ja suunnitelmia ja toivottavasti saan ne myös siirrettyä vähitellen käytäntöön. Toisaalta ensimmäiset askeleet on jo otettu eli toiminimi on perustettu.  Huhtikuun alussa liityin Takomotraining– tiimiin ja odotan innolla, mitä se tuo tullessaan.

Kuva: Miitri Sinkko

Asiakkaan kokonaisvaltainen huomioiminen ja hyvinvointi ovat minulle tärkeitä. Haluan auttaa asiakkaita löytämään oman tavan liikkua kannustaen pysyviin elämäntapamuutoksiin, en erilaisiin tai eripituisiin kuureihin! Toivon, että voisin tulevaisuudessa tehdä töitä myös rakkaan juoksuharrastukseni parissa esimerkiksi juoksukoulun merkeissä.”

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here