Trainer4You-kouluttaja Samppa Jaakkolan matka jatkuu KHL:ssä pelaavan HC Neftehimik -joukkueen valmennustiimiin.

Samppa Jaakola on Trainer4You:n miehiä. Hänen valloittavasta persoonastaan ja rautaisesta osaamisestaan ovat saaneet nauttia viime vuosina sadat Trainer4You-koulutettavat ja valmennettavat. Nyt mies on uuden haasteen ja mahdollisuuden edessä: hän kuuluu tulevalla kaudella KHL:ssä pelaavan HC Neftehimik -joukkueen valmennustiimiin ja ottaa harteilleen suomalaisvalmentaja Kari Heikkilän suojattien fyysisen kunnon optimoimisen.

Kamajoen varrelle, Tatarstanin tasavallan pohjoisosaan

Nizhnekamsk on pieni (reilut 230 000 asukasta) teollisuuskaupunki kahden tunnin lentomatkan päässä Moskovasta suoraan itään päin. Kaupungin asukkaista lähes viidennes eli 40 000 henkilöä työskentelee paikallisessa öljynjalostustehtaassa. Samainen yhtiö on myös KHL-seura HC Neftehimikin pääomistaja ja -sponsori.

Nizhnekamsk näyttää tyypilliseltä teollisuuskaupungilta, sillä kaupunkikuvaa ”värittävät” pääosin laajat kerrostalolähiöt. Urheilulliset puitteet ovat sen sijaan mainiot: reilut 6000 katsojaa vetävä jäähalli on uusi ja vastaa kansainvälisiä edellytyksiä. Myös kuntosalit, uimahallit ja muut harjoitteluolosuhteet täyttävät vaativankin harrastajan, urheilijan sekä valmentajan vaatimukset.

Valmentajalegenda Kari Heikkilän tiimiin

Kari Heikkilä vastaa tulevalla kaudella HC Neftehimikin päävalmentajan roolista. Sama mies valmensi Oulun Kärpät jääkiekon Suomen mestariksi vuonna 2004. Mies on toiminut viimeiset kymmenen vuotta päävalmentajana Venäjän pääsarjassa KHL:ssä, josta on kovaa vauhtia kasvamassa yhä kovempi ja kansainvälisempi jääkiekkoliiga. Jo nyt voidaan puhua maailman toiseksi kovimmasta jääkiekkosarjasta, jossa kiekkoilevat parhaat seurajoukkueet Venäjältä, Latviasta, Ukrainasta, Valkovenäjältä, Tsekistä sekä ensi kaudella myös Suomesta (Jokerit) ja pian ehkä myös Norjasta. Heikkilän meriittilista on pitkä, josta löytyy muun muassa pesti Valkovenäjän maajoukkueen peräsimestä.

Kootessaan valmentajatiimiä itäisen konferenssin Harlamov-liigassa pelaavaan HC Neftehimikin tulevan kauden joukkueeseen, rekrytoitujen joukossa oli muun muassa Valkovenäjän maajoukkueessa videovalmentajana toiminut henkilö. Tiimin kuuluu myös kaksi paikallista apuvalmentajaa, maalivahtivalmentaja, kaksi lääkäriä sekä useampikin hieroja. Fysiikkavalmentajan pestiin Heikkilä rekrytoi Kärppien A-juniorijoukkueen päättyneellä kaudella SM-hopealle yhdessä päävalmentaja Lauri Mikkolan kanssa luotsanneen Samppa Jaakolan. Kärppäorganisaation lisäksi Samppa on ollut vahvasti viemässä suomalaista personal trainer -osaamista eteenpäin Trainer4You Oy:n kouluttajana sekä valmentajana. Samppa näkeekin saaneensa personal trainer -osaamisesta runsaasti työkaluja sekä näkemystä myös huippu-urheilijoiden fysiikkavalmennukseen.

”Koen juuri yksilön kokonaisvaltaisen huomioimisen joukkueen sisällä sekä personal trainer -työssä kouliintuneet kommunikointitaitoni suurimmiksi vahvuuksikseni valmennustyössä”, Samppa arvioi menestystekijöitään valmentajana.

Välittömästi tositoimiin

samppa-jaakkola-01Samppa vietti huhtikuun alussa viikon uuteen kotikaupunkiinsa Nizhnekamskiin sekä uuteen työnantajaansa HC Neftehimikiin tutustuen. Päävalmentaja Heikkilä luotti joukkueen heti kättelyssä Sampan harteille ja vedettyjä treenejä mahtui viikkoon kymmenkunta kappaletta. Kun kausi KHL:ssä päättyi huhtikuun lopussa ja uusi kausi alkaa heinäkuun alussa, sai Samppa laadittavakseen myös pelaajien omaharjoittelukauden kunto-ohjelmat. ”Osa treeniviikosta asuttiin basassa eli asuntolassa, josta arkeen kunnon aamupalasta lähtien tulee helpommin rytmiä harjoittelun, levon ja ruokailun suhteen”, Samppa perustelee basassa asumisen ideologiaa.

Sampan uusi pesti astuu HC Neftehimikin fysiikkavalmentajana starttaa heinäkuun alussa. ”Suuntaan kesäkuun puolivälissä Nizhnekamskiin asuntoa etsiskelemään ja tulevaan kauteen valmistautumaan. Heti aluksi olemme yhtäjaksoisesti lähes kuukauden leireilemässä sekä pelaamassa kauteen valmistavia harjoitusotteluja”, Samppa kertoo uuden kauden lentävästä lähdöstä. ”Oulun kotia ei kuitenkaan pistetä myyntiin tai vuokralle, vaan kotikaupunkiin palataan ainakin aina lomakausilla”, Samppa painottaa kotikaupungin paikkaa sydämessään.

Auttamalla muita menestyt itsekin

Valmentajana ja kouluttajana Samppa on helposti lähestyttävä ja asiakaslähtöinen. ”Isoin juttu on ymmärtää, että auttamalla aidosti muita menestymään, menestyy parhaiten itsekin”, Samppa kertoo filosofiaansa. Samppa löytää nopeasti oleelliset asiat ja pitää niistä kiinni kaikissa käänteissä. ”Vaikka muuten olen leppoisa ja mukava kaveri, en juurikaan anna löysää periaatteistani. Se kantaa vaikeina hetkinä ja minun on helppoa mennä tiukkaankin paikkaan, kun ymmärrän itse mitä olen tekemässä ja mitä varten olen paikalla”, Samppa valottaa periaatteitaan. Sampalla on myös poikkeuksellinen herkkyys aistia asiakkaidensa, olivat ne sitten pelaajia tai personal trainer -opiskelijoita,  vireystasoa sekä mielialaa, jonka mukaan hän kykenee säätämään omankin kommunikointinsa ja vaatimustasonsa hetkeen sopivaksi.

Kysyttäessä Sampalta hänen menestyksensä salaisuuksia, heläyttää mies jälleen kerran valloittavan hymynsä ja painottaa arjessa tekemisen, intohimoisen suhtautumisen sekä hyvän tukiverkoston merkityksiä. Tukiverkostosta Samppa nostaa esille etenkin Trainer4You:n ja Kärppäorganisaation mahtavat työkaverit, kannustavat esimiehet sekä tietenkin perheen ja ystävät.  Pienen (positiivisen) painostuksen jälkeen saan miehen listaamaan vinkkejä ja neuvoja menestystä janoavalle personal trainerille.

Ohessa Samppa Jaakolan vinkkilista menestystäsi vauhdittamaan, ole hyvä:

Riku Aalto
Artikkelin kirjoittaja on Riku Aalto, Trainer4You:n perustajajäsen ja personal trainingin uranuurtaja Suomessa.
  • Pidä päämäärä mielessäsi, usko tulevaisuuden mahdollisuuksiin ja ota itse vastuu tekemisistäsi.
  • Älä halveksi mitään vaihetta matkalla, vaan arvosta kaikkia työtehtäviä ja tee aina parhaasi. Jokaisen on maksettava oppirahansa tekemällä myös vähemmän mieluisia ja tuottavia töitä.
  • Muodosta rohkeasti oman näköinen juttusi: maailmassa on paljon tietoa, josta tehtävänäsi on suodattaa ja muodostaa oma linjasi. Ole kuitenkin nöyrä tiedon edessä ja valmis kokeilemaan uusia juttuja.
  • Kun olet itse sinut itsesi kanssa ja tunnet itsesi, voit myös ymmärtää muita ihmisiä ja heidän motiivejaan sekä tarkoitusperiään. Samalla on hyvä muistaa, että ihmisellä on lähes aina mahdollisuus kehittyä psyykkisesti.
  • Isoin juttu on ymmärtää, että auttamalla muita saavuttamaan omat tavoitteensa, autat myös itseäsi menestymään!

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here