Personal trainer -yrittäjät Marjo ja Seppo Veijola sekä SATS ELIXIAn tuote- ja kehityspäällikkö Lauri Hasanen luottavat liikunta-alan kasvuun myös tulevaisuudessa.

Liikunta-ala on ollut vahvassa nousussa jo useamman vuoden ajan ja personal trainereita koulutetaan enemmän kuin koskaan aiemmin. Riittääkö alalla töitä kaikille tekijöille vai onko tarjontaa jo liikaa?

Liikuntakeskus Move on esimerkki siitä, että uusi kuntosali voi menestyä ja kysyntää pt-palveluille löytyy.

Liikuntakeskus Move sijaitsee Iissä, Pohjois-Pohjanmaalla. Keskusta pyörittävät Seppo ja Marjo Veijola, jotka tunnetaan myös nimellä Vauhti Veijolat. Kuusi vuotta sitten pariskunta päätti ottaa riskin. Seppo ja Marjo ryhtyivät yrittäjiksi ja lähtivät toteuttamaan haavetta omasta liikuntakeskuksesta.

”Ensimmäisten kolmen vuoden aikana pankki ei uskonut nousuun. Itse kuitenkin uskoimme koko ajan siihen, että saamme homman toimimaan. Olemme aloittaneet pienellä budjetilla ja menneet eteenpäin pikkuhiljaa. Nyt seisomme omilla jaloillamme ja yritys työllistää meidät molemmat”, Marjo Veijola kertoo.

Kasvun odotetaan jatkuvan

Liikunta-ala Suomessa on ollut voimakkaassa nousussa jo usean vuoden ajan. Työ- ja elinkeinoministeriön julkaiseman selvityksen mukaan kehityksen taustalla on muun muassa lisääntyvät elinkeinosairaudet sekä terveystietoisuuden leviäminen. Liikunnallisesta elintavasta ja tavoitteellisesta treenaamisesta on tullut trendi.

Samoillla linjoilla on SATS ELIXIAn tuote- ja kehityspäällikkö Lauri Hasanen, joka näkee alan kasvuun kolme isoa syytä.

”Suomalaisten liikuntatottumukset ovat lisääntyneet ja liikunnan positiiviset hyödyt tiedostetaan aiempaa paremmin. Media puhuu liikunnasta positiiviseen sävyyn, mikä vaikuttaa ihmisten asenteisiin ja käytökseen. Lisäksi mahdollisuudet harrastaa ovat parantuneet huomattavasti ja tarjontaa on selvästi enemmän kuin aikaisemmin.”

Liikuntatrendien suhteen Suomi on muutaman vuoden naapurimaata Ruotsia sekä muuta Eurooppaa perässä. Euroopan ja Ruotsin liikunta- ja fitnesstrendin perusteella Hasanen uskoo, että ala kasvaa vielä Suomessakin.

Kysyntää riittää, Movessa pt-paikat täynnä

Personal training on jo pidempään ollut yksi maailman nopeiten kasvavista aloista. Euroopan terveys- ja hyvinvointiyhdistyksen mukaan pt-palveluiden kysyntä näyttäisi kasvavan edelleen.

Liikuntakeskus Move on tarjonnut personal training -palveluita tämän vuoden alusta ja kysyntää on riittänyt. Movessa työskentelee Marjo ja Seppo Veijolan lisäksi tällä hetkellä yksi personal trainer.

”Harjoitusasiakkaita on ollut jatkuvasti ja tälläkin hetkellä kaikki pt-paikat ovat täynnä. Toki niitä välillä vapautuukin”, Marjo Veijola vinkkaa.

Marjo ja Seppo halusivat itse ottaa pt-toiminnan haltuunsa, sen sijaan, että olisivat palkanneet keskukseen ulkopuolisia personal trainereita. Personal trainer -työn lisäksi Veijolat ohjaavat ryhmäliikuntatunteja. Marjo valmistui Trainer4Youn personal traineriksi lokakuussa, Seppo valmistuu joulukuussa. Koska yrittäjät ovat Marjon sanoin jo ”iäkkäämpiä”, oman jaksamisen merkitys korostuu.

“Koen, että jaksan ja voin tehdä pt-työtä ja yksilöohjauksia vielä pitkään. Ryhmäliikunnan ohjaamisessa sen sijaan ikä vaikuttaa enemmän. Tällä iällä pt-työ myös istuu itselleni paremmin. Seppo ja minä olemme panostaneet osaavien ryhmäliikuntaohjaajien palkkaamiseen ja itse satsanneet pt-työhön”, Veijola selventää.

SATS ELIXIAlla personal training -palvelut ovat kasvaneet viime vuosina vuosittain 20–30 prosenttia, ja kehityksen odotetaan jatkuvan saman suuntaisena. SATS ELIXIA tulee näillä näkymin lähivuosina palkkaamaan jopa satoja uusia personal trainereita. Tällä hetkellä pt-palvelut tuottavat noin 15 prosenttia ketjun liikevaihdosta.

vauhtiveijolat
Marjo ja Seppo pyörittävät Liikuntakeskus Movea ja toimivat personal trainer -yrittäjinä Iissä, noin 40 kilometriä Oulusta pohjoiseen. Kuva: www.vauhtiveijolat.com

Koulutusorganisaatioiden rooli korostuu

Jatkossa yksittäisen personal trainerin työllistyminen tulee Lauri Hasasen mielestä olemaan yhä enemmän personal trainerin omasta tahdosta ja motivaatiosta kiinni. Samaan aikaan kuitenkin koulutusorganisaatioiden rooli korostuu.

”Merkittävä asia tulee olemaan se, miten personal trainerit ohjataan työuralla eteenpäin eli se, miten koulutuksissa kerrotaan markkinoista, potentiaalista sekä eri tavoista tehdä personal trainerin töitä. Uskon myös, että koulutusorganisaatioiden ja kuntokeskusten välinen yhteistyö tulee lisääntymään”, Hasanen pohtii.

Myös Vauhti Veijolat haluavat nostaa personal trainer -toiminnan uudelle tasolle. Toistaiseksi Moven suurin tulolähde on ryhmäliikunta. Tarkoitus on kuitenkin kasvattaa pt-toimintaa niin, että sen osuus olisi noin puolet liiketoiminnasta. Marjo Veijola arvelee, että pienemmällä paikkakunnalla personal trainereiden kesken on todella kova kilpailu.

”Ongelma pt-puolella on usein salin löytyminen, missä pt saa ohjata asiakastaan. Kuntosalit eivät halua ulkopuolisia personal trainereitä omalle salille koska personal trainerin imago on niin tärkeä. Yrityksemme on perhehenkinen ja meillä on rento meininki. Työntekijän pitää sopia kokonaisuuteen”, Veijola toteaa.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here