Jokaisella on unelmia, mutta kaikki eivät niitä tavoittele. Riku Aalto pohtii unelmien merkitystä ja antaa vinkkejä niiden tavoitteluun – pienin askelin.

Kesäloma tarjosi jälleen hyvän mahdollisuuden jarruttaa hieman vauhtia ja analysoida itseään sekä sitä, mitä ympärillä tapahtuu. Tänä kesänä pohdiskelin paljon sitä, millainen merkitys unelmilla, kunnianhimoisilla tavoitteilla ja kirkkaalla visiolla on yksilölle sekä menestystä tavoittelevalle yritykselle. Vaikka oivallukset tuntuvat naurettavan simppeleiltä, valtaosa ihmisistä ei koskaan tartu niihin. Moni kelluukin läpi elämänsä hyväksyen sen mitä elämä antaa, vaikka otettavana olisi paljon enemmän.

Valtaosalla ihmisistä – kaikkein inhorealistisimminkin elämään suhtautuvilla – on useimmiten jokin haave tai unelma. Unelma liittyy usein jonkun asian kokemiseen, saavuttamiseen tai itsensä muuttamiseen. Vaikka unelma olisi kirkaskin, harva tietää tai edes pohtii, kuinka voisi tavoitteensa saavuttaa.

Onko unelma sinun omasi?

Unelmat ovat pelkästään hyvä ja hyödyllinen asia. Ne kampeavat meidät aamulla ylös sängystä ja saavat meihin liikettä päivällä. Varsinkin silloin kun elämä runtelee, voi vastoinkäymisten yli kammeta itsensä parhaiten unelmansa avulla. Jos henkilöllä ei ole lainkaan voimaannuttavia unelmia, on vaarana elämän lipuminen ohi värittömänä, mielikuvituksettomana ja ilottomana.

Aika ajoin koulutuksiimme osallistuu niin sanottuja alanvaihtajia. Lähes jokaisen taustalla on oivallus siitä, että aikaisempi ammatti ja työ eivät ole tarjonneet tyydytystä tekijälleen. Usein henkilö onkin elänyt todeksi jonkun muun unelmaa tietylle alalle tai ammattiin kouluttautuessaan. Omien vanhempien esimerkki ja kannustus voivatkin helposti johdattaa henkilön sellaiselle uralle tai sellaisen harrastuksen pariin, joka ei tuotakaan hänelle itselleen mielihyvää ja tavoitteiden täyttymystä.

Kumpi sitten on parempi, miellyttää nieleskellen ja hampaitaan kiristellen muita, vai tehdä vaikka vasta keski-iällä muutos ja lähteä tavoittelemaan unelmaansa? Jos ja kun unelman saavuttaminen edellyttää omilla vahvuuksilla pelaamista sekä intohimoista omistautumista tekemiselle, voi vain kuvitella kumpi poluista tuottaa henkilölle itselleen enemmän mielihyvää.

Teetkö sitä mitä rakastat?

Elämässään menestyvillä ihmisillä on poikkeuksetta aina jokin unelma. Siis selkeä visio siitä mitä he haluavat saavuttaa tai millaisiksi he haluavat muuttua. Lisäksi he tarttuvat siihen kaksin käsin ja tekevät sitä mitä rakastavat – ja rakastavat sitä mitä tekevät. Siitä kai onnellisuudessa on kyse: merkityksellisyydestä, intohimoisesta tekemisestä ja oman potentiaalin täysmääräisestä hyödyntämisestä.

Hyödynnätkö vahvuuksiasi vai pelaatko heikkouksillasi?

Oman vision kirkastaminen onkin aika ajoin paikallaan. Maalin ei tarvitse aina olla täysin selvillä, kunhan suunta kuitenkin on hyvin tiedossa. Kun visio on selkeä, keinot kyllä löytyvät ja strategia tavoitteiden saavuttamiseen selkenee matkaa taittaessasi.

Lähes aina henkilön unelma ja hänen luontaiset lahjansa liittyvät voimakkaasti toisiinsa. Voisikin väittää, että meidät on luotu haluamaan asioita, joita tavoiteltaessa olemme parhaimmillamme. Tai ainakin henkilön tulisi lähestyä tavoitettaan vahvuuksiensa kautta. Tällöin tavoitteen saavuttaminen on todennäköisempää ja tekeminen mielekkäämpää, jolloin toistoja kertyy ja vastoinkäymisiäkin kestää selvästi enemmän. Unelmat toteutuvatkin silloin, kun intohimo ja lahjakkuus kohtaavat, tai kuten kirjailija John Ruskin on todennut: ”Kun rakkaus ja taito kohtaavat, on lupa odottaa mestariteosta”.

Miksi kiiruhtaa perille, kun voi nauttia matkasta?

Suurin osa meistä ei kuitenkaan seuraa intohimoaan ja panosta siihen mistä saavat eniten tyydytystä. Sen vuoksi he ovat usein apaattisia, tyytymättömiä ja turhautuneita. Moni sinnitteleekin viikot viikonloppujen voimalla, vuodet lomien toivossa ja työuransa eläkkeelle jääminen suurimpana motivaattorinaan. Kuulostaa surulliselta, eikö totta?

Unelman saavuttaminen on tapa, ei yksittäinen teko

Jotta voisit menestyä ja saavuttaa unelmasi, täytyy sinun ottaa vastuu elämästäsi, olla aloitteellinen ja ottaa joitain riskejäkin. Menestyminen ja unelman saavuttaminen eivät olekaan yksittäinen teko, vaan toistuva tapa, pysyvä elämäntyyli. Sen lisäksi, että sinun on kirkastettava visiosi ja pelattava vahvuuksillasi, on sinun muutettava tapasi vastaamaan tavoitteen saavuttamisen edellytyksiä.

Erilaiset tavat muodostavat sinun elämäsi. Ne vaikuttavat terveyteesi, ihmissuhteisiisi, varallisuuteesi ja onnellisuuteesi. Sinun onkin ymmärrettävä, että asiat eivät vain tapahdu, vaan sinulla itselläsi ja valinnoillasi ja tavoillasi on valtava vaikutus siihen, millaiseksi elämäsi muodostuu viikon, kuukauden, vuoden ja vuosikymmenen aikajänteellä.

Kannattaakin kysyä toistuvasti itseltään, viekö tämä valinta minua lähemmäs vai kauemmas tavoitteestani? Tämän kysymyksen pohjalta voit pyrkiä hankkiutumaan eroon huonoista tavoistasi ja totuttaa mielesi sekä kehosi sellaisiin tapoihin, jotka ovat sinulle hyödyksi. Me olemmekin sitä, mitä toistuvasti teemme, eli päivittäiset tapamme määrittelevät meidän tulevaisuutemme.

Pienin askelin

Riku Aalto
Artikkelin kirjoittaja on Riku Aalto, Trainer4Youn perustajajäsen ja personal trainingin uranuurtaja Suomessa.

Jollei päivittäiset tapasi ja unelmasi kohtaa, on sinun muutettava tapojasi tai vaihdettava unelmaasi. Usein toistuvien ponnistusten ei kuitenkaan tarvitse olla kovinkaan suuria. Saattaa riittää, että teet päivittäin kolme venytystä, opettelet kymmenen sanaa vierasta kieltä tai pidättäydyt jälkiruoista muiden aterioiden kuin päivällisen kohdalla. Tulokset tulevat toistojen ja ajan kanssa. Aika ei kuitenkaan itsessään muuta mitään – ainoastaan valinnat ja tekeminen muuttavat, joten kannattaa tehdä sitä mitä rakastaa, ja rakastaa sitä mitä tekee. Niin yksinkertaista se loppujen lopuksi kuitenkin on.


Artikkelin inspiraationa on käytetty John C. Maxwellin teosta Put Your Dream To The Test.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here