Konsta Kukkosen suhtautuminen työntekoon ja ylipäätään elämään muuttui Espanjassa vietetyn hierojaopiskeluvuoden aikana. Paikallisen kulttuurin rentous, sosiaalisuus sekä positiivisuus viehättivät ja Konsta päättikin, ettei uhraisi elämäänsä suorituspaineiden, stressin ja työnteon oravanpyörälle. Liikuntalääketieteen opiskelu sekä Trainer4You:n personal trainer -opinnot täydensivät mainiosti hierojan tutkintoa ja mahdollistivat rennomman otteen sekä lyhyemmät päivät sisältörikkaan työn parissa.

Kaveriporukka edelleen kasassa

Konstan tarina alkaa Juuasta, joka on pieni paikkakunta noin 100 km Kuopiosta Joensuuhun päin. Siellä hän vietti lapsuutensa, josta riittää paljon mukavia muistoja liikunnallisen kaveriporukan kanssa.

– Silloin junnuna kokoonnuttiin porukalla parikin kertaa päivässä pelaamaan milloin mitäkin pallopeliä: Kesäisin pelattiin futista sekä säbää ja talvella kaukista ja lätkää, Konsta muistelee.

Nyt aikuisiälläkin porukka pitää edelleen tiiviisti yhtä ja tulevana viikonloppuna kokoonnutaankin taas futispulaakiturnauksen merkeissä ja Joulupäivänä pelataan perinteiset kaukispelit kotipitäjän ulkojääkentällä. Vaikka 15–20 hengen kaveriporukka on levinnyt asumaan maantieteellisesti hyvinkin etäälle toisistaan, pidetään silti säännölliset vuosikokoukset ja pelataan puulaakiturnaukset sekä joulupäiväpelit.

Jään pinnasta Espanjan aurinkoon

Konstan intohimo liikkumiseen vei nuoren miehen Sotkamoon, jossa hän kävi urheilulukion jääkiekko lajinaan. Sitä tulikin pelatuksi Kalpan A-junioreissa ja harjoitusottelun verran myös edustusjoukkueessa. Ura jatkui vielä joitakin kausia Suomisarjassa, mutta totisempi pelaaminen sai väistyä urheiluhierojaopintojen tieltä, joiden perässä mies muutti vuodeksi Espanjan aurinkoon.

Lämpimän ilmaston, rennon kulttuurin ja mukavien ihmisten lisäksi Konsta nautti myös opinnoista Espanjassa. Koulu sujui hyvin ja etenkin anatomian sekä fysiologian oppiaiheet kiehtoivat liikunnallista miestä. Se, että keskellä päivää saatettiin pysähtyä ystävien kanssa kahville, vietettiin iltaa perheen tai kavereiden kanssa iltamyöhään venyneen päivällisen ääressä ja kokoonnuttiin viikonlopuksi rannalle pelailemaan ja hengailemaan, tuntui elämältä. Se poikkesi niin kovasti suomalaisesta työorientoituneesta arjen puurtamisesta, jossa glooriaa saa vain suorittamalla, stressaamalla ja uupumalla. Sille täytyi olla myös vaihtoehtoja, Konsta pohti takaisin kotimaahan palatessaan.

PT-opinnot täydensivät mainiosti hierojan koulutusta

Pelitouhut jatkuivat Konstan kotiuduttua, mutta tällä kertaa kaukalopalloliigassa, Kuopion joukkueessa. Puolta vuotta kauempaa ne eivät kuitenkaan kestäneet, sillä mies päätti jatkaa opintojen tiellä, tällä kertaa Trainer4You Personal trainer -koulutuksen parissa Jyväskylässä.

– Parasta antia PT-koulutuksessa olivat hierojatutkintoa täydentävät anatomiaopinnot, jotka vievät teoriaosaamisen käytäntöön lihastoiminnan osalta, Konsta muistelee.

Myös asiakaspalveluun, ohjaamiseen sekä personal trainer -palveluiden tuotteistamiseen liittyvät oppiaineet saavat Konstalta leiskutusta.

– Ymmärsin vasta tässä vaiheessa asiakaspalvelun sekä ohjaustoimintaan liittyvän psyykkisen valmennuksen merkityksen. Uskon, että juuri näissä oppiaineissa Trainer4You tekee positiivisen poikkeuksen muihin koulutustahoihin verrattuna, Konsta pohtii koulutuksen parasta antia.

Itse itsensä työllistäjä

Jo Espanjasta palattuaan Konsta perusti toiminimimuotoisen yrityksen hierojan töitä toteuttaakseen. Personal traineriksi valmistumisen jälkeen (2010) mies ei ole juuri enää hierontatyötä tehnyt, sukulaisten ja ystävien hieromista lukuun ottamatta, vaan hän on elättänyt itsensä liikunnanohjaustoiminnalla.

– Viimeiset neljä vuotta olen työllistänyt itseni mukavasti toiminimeni kautta. Ainoastaan pari tuurauskeikkaa Kuopion Kansalaisopistolle olen tehnyt verokortilla. Muutoin päiväni koostuvat PT-asiakkaista, ryhmien ohjaamisesta sekä yritysvalmennuksista. Trainer4You:n kautta olen myös saanut mukavasti valmennettavaa, muun muassa CorGroupin triathon-valmennuksen ja Coronarian hoitoketjun personal trainer -asiakkuuksien muodossa, Konsta kertoo kiitollisena mukavista toimeksiannoista.

Porukalla pystyyn oma triathon-tapahtuma

Triathlon onkin yksi liikunnallisen miehen tuoreista harrastuksista. Se on myös yksi syy kokoontua kasaan kaveriporukan kesken.

– Järjestimme viime vuonna jo toisen kerran oman, lähes virallisen triathlon-tapahtuman kotikonnuilla. Matkoina oli puolikkaan lisäksi myös täysi matka, jonka läpäisin itsekin viime kesänä. Tai itse asiassa, muut suoriutuivat hienosti puolikkaasta ja jatkoin yksin matkaani vielä toiselle kierrokselle, Konsta tarkentaa.

– Saimme tarvittavat luvat kuntoon ja paikallinen leirikeskus toimi kisakeskuksena sekä vaihtopaikkana eri lajeille. Tapahtuma oli viittä vaille virallinen, mutta totesimme, että lupaviidakosta selviytyminen ja suuremman tapahtuman toteuttaminen olisi vielä liian suuri ja riskialtis juttu tässä vaiheessa, Konsta jatkaa.

Loppuaikaa udeltaessa mies paljastaa kellon pysähtyneen 12 tunnin ja 56 minuutin kohdalle: melko kova suoritus parin harjoituskisan ja lyhyen treenirupeaman pohjilta!

Pyhä kolminaisuus: työ, harrastukset ja ystävyyssuhteet

Tulevaisuuden haaveita Konstalta kysyttäessä mies kertoo jo elävänsä unelmaansa. Työ treenarina on mieluisaa ja sisältörikasta. Etenkin henkilökohtainen ja pienryhmien valmentaminen tuntuu Konstasta mielekkäältä.

– Mitä pienempi porukka sen enemmän pystyn antamaan itsestäni ja sitä mielekkäämmältä työ tuntuu, Konsta avaa tuntemuksiaan.

Hän ei haaveile omasta kuntokeskuksesta, valmennusyrityksestä tai personal trainer -studiosta.

– Nautin siitä, että tulen hyvin toimeen kuuden tunnin työpanoksella. Vaikka työ on usein iltapainotteista, jää aikaa ystäville, harrastuksille ja muulle elämälle. Koenkin, että vaikutteet Espanjan reissultani ovat muokanneet elämänasennettani ja toteutuneet arjessani. Työ on tärkeää, mutta niin ovat ystävyyssuhteet ja harrastuksetkin, Konsta painottaa.

Hyvällä fiiliksellä!

Viikonloppuna taas pelataan. On mahtavaa saada kaveriporukka kasaan ja heittäytyä mukaan futispelien tiimellykseen. Ja kohta päästään myös viettämään Joulua, jonka yksi mukavimmista perinteistä on Joulupäivän kaukispelit lapsuuden nostalgisilla ulkojäillä. Ne täytyy varmaan taas kolata itse lumesta kenttämiestenkin ollessa Joulun vietossa. Se ei tiivistä kaveriporukkaa hidasta, sillä miehet ovat tottuneet touhuamaan yhdessä.

Konsta Kukkonen on Trainer4You Personal trainer.
Konsta Kukkonen on Trainer4You Personal trainer.

Ehkä ensi kesänä Juukassa kisataan jo virallisen triathlon-tapahtuman merkeissä? Ja jos kisataan, niin takuulla ilman stressiä, suorituspaineita ja kurttuotsaisuutta.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here