Mä sporttaan – Mistä kaikki alkoi ja missä ollaan nyt?

Janika Nieminen aloittaa personal trainer opinnot voidakseen auttaa ihmisiä löytämään liikunnan voiman ja ilon entistäkin kattavammin. Tässä Janikan kertomus hänen tämän hetkisestä Mä sporttaan –projektista, jonka tarkoitus on mahdollistaa mahdollisimman monen ihmisen liikkeelle pääseminen ja oman lajin löytäminen. Miksi projekti on Janikalle erityisen tärkeä?

Ajatus sai alkunsa 12v sitten, ollessani töissä tapahtumatuotanto-yrityksessä. Halusin silloin järjestää tapahtuman, joka yhdistäisi mahdollisimman monta urheilulajia ja lapset pääsisivät kokeilemaan eri lajeja valmentajien läsnäollessa. Tuolloin tapahtumasta puuttui vielä punainen lanka, eikä asia edennyt mihinkään muuhun, kuin mitäänsanomattomiin kopioihin. Monta vuotta myöhemmin asia kyti vielä sisimmässäni ja tapahtumista oli tullut itselleni asia, jonka parissa halusin tehdä töitä. Tie tähän pisteeseen ei ole ollut todellakaan helppo. Se on vaatinut paljon töitä, aikaa, itsetutkiskelua ja itsensä kehittämistä.

6 vuotta sitten rakas poikani syntyi ja aloin ymmärtää mitä tarkoittaa vapaus. Vapaus liikkua, vapaus harrastaa, vapaus olla oma itsensä ja vapaus käydä treeneissä. Synnytyspäivään saakka olin liikkunut päivittäin, treeneissä, hevosten tai koiran kanssa. Yhtäkkiä se kaikki oli poissa. En päässyt salille, treeneihin, saatika ratsastamaan. En päässyt tekemään sitä, mitä olen tehnyt 6-vuotiaasta saakka. Tukiverkosto oli minimissä ja itse olin finaalissa kaiken kanssa. Kuuntelin korvat punaisina muiden treenitarinoita. Erosimme mieheni kanssa muutaman kuukauden kuluttua lapsen syntymästä ja samaan aikaan koirani jouduttiin lopettamaan autoimmuunisairauden takia.

Tuo aika on ikään kuin pimeässä kulmassa nyt, kun tarkastelen sitä vuosien jälkeen. Tiesin koko ajan, että ratkaisu on ihan käden ulottuvilla. Että kunhan vain pääsisin liikkumaan, “nollaamaan” ajatuksia, olemaan hetken aikaa miettimättä sitä kaikkea, niin oloni paranisi.

Kutsun tuota “kaivoilmiöksi”. Ihminen on joskus ikään kuin pimeässä kaivossa ja näkee siellä ylhäällä auringon valon. Tavallaan tekisi mieli hukuttautua siihen 20cm:iin vettä, mitä on pohjalla, mutta luonto ei anna periksi, koska ratkaisu on niin lähellä. Ei ole mitään välineitä kiivetä ylös – olet vain yksin omien ajatustesi kanssa.

Tämän ilmiön takia syntyi Mä sporttaan -projekti. Projekti, jossa meitä on iso joukko siellä ylhäällä heittämässä se pelastava köydenpätkä kaivon pohjalla olijalle. Jokainen joutuu kyllä itse kiipeämään sitä köyttä pitkin ylös, mutta me olemme siellä ylhäällä tsemppaamassa. Aika harva ihminen pääsee helposti kiipeämään kaivosta omin avuin. Jos olet siinä onnistunut, niin kaikki kunnioitus sinulle. Tiedän, ettei se ole ollut helppo tehtävä.

Projektissa on mukana ammattiurheiljoita, äitejä, perheitä, ystäviä ja tottakai lapsiakin. Monilla mukanaolevista on samantyylisiä kokemuksia, kuin itselläni, ja heidät on tarkoin valittu ohjaamaan Mä sporttaan -lajeja. He tietävät täysin, minkä takia ovat mukana. Tapahtumissa ollaan avoimia asioista ja tsempataan muita samassa tilanteessa olevia.

Tapahtuman pääkohderyhmänä ovat he, jotka ovat jossain vaiheessa kokeneet haasteita oman liikuntaharrastuksen parissa. On kyse sitten ammattiuran loppumisesta, uusista elämäntilanteista tai esim. pitkän tauon jälkeen aloittamisesta. Tottakai tapahtumassa huomioidaan myös se ihan alkuperäinen ajatus uusista lajikokeiluista.

Moni tulee tapahtumaan paikalle vaan sporttaamaan, ja se on aivan mahtavaa. Niin pitääkin. Osa taas tulee paikan päälle hakemaan tukea ja löytämään taas innostusta lajeihin. Heistä olen erityisen ylpeä. Tiedän, että jo paikan päälle tuleminen on voitto. Toivon, että juuri nämä ihmiset saavat tapahtumista paljon motivaatiota ja positiivista energiaa. Ja etenkin toivon, että he löytävät tsemppiä niille päiville, kuin tuo “kaivo-ilmiö” on läsnä. Olen kuullut upeita ja liikuttavia tarinoita siitä, miten tapahtuma on vaikuttanut yksittäisten ihmisten elämään. Tämä on juuri se syy, miksi haluan tehdä tapahtumaa ja työskennellä liikunnan ja etenkin liikunnan mahdollistamisen parissa.

Seuraava Mä sporttaan -tapahtuma on Oulussa 15.7. Terminaalissa, Oulun huikeimmassa elämyskeskuksessa. Oulu on ottanut projektin lämpimästi vastaan ja toivon, että saamme paikan päälle mahdollisimman monta liikkujaa ja loistavat yhteistyökumppanit. Vilkaise tarkemmat tiedot Facebookista!

Nähdään Oulussa tai personal trainer -koulutuksessa!

Aurinkoisin terveisin,
Janika Nieminen

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here