Voimavalmennukseen erikoistunut kestävyysvalmentaja

"Jos jotain tiettyä pitäisi valmennustyylistäni sanoa, niin se olisi kestävyys. Ja kestävyydellä en tarkoita kestävyysurheilua, vaan kestävien valintojen tekemistä. Pyrimme asiakkaidemme kanssa aina siihen, että tekipä hän minkä tahansa päätöksen, sen tulisi olla kestävä, ylläpidettävä."

Olen Hanna Karhu-Riikonen ja työskentelen valmennuspäällikkönä naisten liikuntakeskus Beauty Centerillä. Koulutukseltani olen fysioterapeutti ja personal trainer ja työkokemusta liikunta-alalta on kertynyt jo 15 vuotta. Kohtuullisen kattavasta kokemuksesta huolimatta koin, että Trainer4Youn Voimavalmentajakoulutuksella voisi olla minulle jotain annettavaa. Suoritin koulutuksen alkuvuodesta 2018 ja voin todeta, että oikeassa olin.

Valmennan tavallisia naisia, niin terveysliikkujia kuin tavoitteellisemminkin treenaavia. Jos jotain tiettyä pitäisi valmennustyylistäni sanoa, niin se olisi kestävyys. Ja kestävyydellä en tarkoita kestävyysurheilua, vaan kestävien valintojen tekemistä. Pyrimme asiakkaidemme kanssa aina siihen, että tekipä hän minkä tahansa päätöksen, sen tulisi olla kestävä, ylläpidettävä. Tähtäämme mieluummin hieman pienempiin, mutta pysyviin muutoksiin. Niin että asiakas omaksuu uudet tavat pysyväksi osasi elämäänsä. Olen erittäin ylpeä siitä, että suurin osa valmennettavistani on pitkäaikaisia asiakkaitani, meillä on monen kanssa jo kolmatta vuotta jatkuva asiakkuussuhde meneillään. Lyhyen aikajänteen dieetit tai nopeat kuntokuurit eivät kuulu ohjelmistoomme. Ei sillä, etteikö niille olisi joskus käyttöä esimerkiksi urheilumaailmassa, mutta tavallisten kuntoilijoiden kanssa asia on eri.

Teoriatiedon lisääntyminen tuo ammattitaitoa

Voimavalmentajakoulutus herätti minut huomaamaan selkeämmin kahden erityyppisten asiakkaiden erot. Niiden, jotka kyllä tekevät kaiken, mitä sanotaan, ja niiden, jotka tarvitsevat enemmän tsemppiä tapojen muodostamiseen. Siksipä ohjelmoin heille harjoittelua ihan eri tyylillä. Joustavammin aloittelijoille ja niin, että he saavat itse vaikuttaa harjoitusohjelmansa sisältöön. Ykkösenä heidän kohdallaan on oltava mielekkyys!

Tavoitteellisemmin treenaaville sen sijaan hyödynnän Voimavalmentajakoulutuksen oppeja laajemmalti. Tärkeimpinä nostan ehkä progression ja syklityksen: on lisättävä jotain, onko se sitten intensiteettiä (kuormaa) vai volyymia (työmäärää). Ja ennen kaikkea, ettet lisää kaikkea kerralla! Jos asiakkaasi tyhjentää koko pankin ensimmäisessä treenissä, kuinka vaikeaa onkaan parantaa suoritusta seuraavassa treenissä? Saatikka kolmannessa tai neljännessä? Näihin tapauksiin kouluttaja Tuomas Rytkönen antoi erittäin hyvän työkalun, joka on varojen jättäminen. Treeniviikot kannattaa rytmittää eriarvoisiksi niin, että jätetään ensimmäisessä treenissä toistoja reserviin vaikka kaksi. Seuraavalla viikolla lisätään kuormaa sen verran, että toistoja jää takataskuun enää yksi. Ja kolmannella viikolla nappi lautaan, toistoja jätetään nolla, tai mennään jopa epäonnistumiseen saakka. Sen jälkeen kevyt viikko, ja uusi sykli alkaa.

Varsinkin jos asiakas ei ole huippu-urheilija, mutta on jo vähän kovempaa treenaava, hänen kohdallaan helposti unohtaa eriarvoiset viikot ja painetaan aina täysillä. Asiakkaan palautuminen alkaa kärsiä, ja motivaatio voi hiipua, treenit alkavat tuntumaan uhkaavilta; onko pakko aina antaa kaikkensa? Voimavalmentajakoulutuksessa painotettiin sitä, että tutkimusten mukaan kehitystä tulee, vaikka toistoja jätetään muutama tekemättä. Tämä on muutenkin kullanarvoinen tieto suorittamista arvostavassa yhteiskunnassa!

Ammattitaidon lisääminen tukee työssäjaksamista

Toinen syy, miksi halusin kouluttautua, tietotaidon kasvattamisen lisäksi, oli oma jaksaminen. Mikään ei tee sinua itsevarmemmaksi, kuin se, että tiedät osaavasi. Kun tiedät osaavasi valmentaa omaa asiakastasi hänelle parhaalla mahdollisella tavalla, antaa se sinulle mahdollisuuden tehdä työtäsi rennosti ja läsnä ollen. Kun tietotaito on pohjalla vankkana, pysyt suuntaamaan fokuksen asiakkaaseen. Jos joudut koko ajan pinnistelemään tietoa ulos, miettimään oliko se nyt ulkokierto vai sisäkierto, miksi ottaa neutraaliote vastaotteen sijaan, väsytät vain itsesi. Tunnista omat kehityskohteesi realistisesti. Se, että ei tiedä kaikkea ei ole mikään häpeä, vaan arvokasta infoa sinulle; tätä osa-aluetta kannattaa kehittää!

On hyvä muistaa, että työmme on katseen alla suoriutumista. Asiakkaan katseen alla, usein myös muiden salilla olijoiden katseen alla, ja joskus myös esimiehen katseen alla. Siinä tilanteessa on oltava osaava ammattilainen. Se on suoritusympäristö. Kehittyäksesi tarvitset kuitenkin myös harjoitusympäristön. Paikan, jossa saat kysyä ja kyseenalaistaa. Koulutus on tähän hyvä paikka. Koulutukseen ei mennä niin, että siellä tulisi jo osata kaikki, sinne mennään oppimaan. Tuomakselta pystyi koska vain kysymään mitä vain (ja hän osasi muuten vastata ihan kaikkeen mitä keksimmekään kysyä), ja ilmapiiri oli sellainen, ettei tyhmiä kysymyksiä olekaan. Vapauttavaa!

Ja lähes tärkeintä: Opin vetämään leukoja, jess!

Lisäksi halusin kehittää omaa fyysistä suorituskykyäni. Omaan treenini sainkin paljon uutta näkökulmaa. Muutinkin heti aikaisemmin (okei, lähes aina!!) käyttämäni blokkiperiodisaation epälineaariseksi, ja tulosta alkoikin tulla systeemin vaihtumisen vuoksi. Koulutukseen mennessäni sain esimerkiksi väkivalloin rimpuilemalla kolme leukaa vedettyä, ja muutamien kuukausien kuluttua niitä meni helposti jo yli kymmenen! Valmentajan ei tule välttämättä olla mikään huippukuntoinen, mutta mielestäni trainerin oma tekeminen, kunto ja voimatasot tulee olla kuitenkin uskottavalla tasolla asiakkaisiin nähden.

Jäsennelty tieto varmistaa laadun

Tunnista omat kehityskohtasi ja opiskele lisää. Muista, ettei sinun tarvitse tietää kaikesta kaikkea, se on suorastaan mahdotonta. Rajaamalla omaa asiakaskuntaa hieman tiukemmaksi, pystyt kohdistamaan myös opintojasi täsmällisemmälle alueelle. Valmennatko tavallisia treenaajia, kilpaurheilijoita, fitnessharrastajiia, senioreita, nuoria vai kestävyysurheilijoita? On parempi olla iso kala pienessä lammessa, kuin pieni kala isossa meressä. Eli kasvata tietotaitoasi hieman pienemmällä osa-alueella, jolloin saat jäsenneltyä tietoa, ja tuotat laadukkaita palveluita.

Mielestäni on paitsi asiakkaan kannalta oikein, myös itselleen pidemmällä aikavälillä kannattavaa sanoa asiakkaalle suoraan, jos et omasta mielestäsi ole hänelle paras mahdollinen valmentaja. Voimavalmentajakoulutuksessa yksi parasta antia oli toisten ammattilaisten läsnäolo ja verkostoituminen. On hyvä huomata, että kukaan ei ole sataprosenttinen guru kaikessa, ja itselläkin voi olla paljon annettavaa toisille.

Työpaikallani meillä on yhteen pankkiin pelaamisen taktiikka: Välitämme toisillemme asiakkaita sen mukaan, kenen aikataulut helpoiten asiakkaan aikatauluihin sopivat, tai kenen osaamisesta asiakas eniten hyötyy, asiakkaan toiveet toki ensimmäisenä huomioiden. Joten, jos sinulla on asiakas, joka hyötyisi esimerkiksi fysioterapeutin taidoista tai haluaa vaikkapa oppia rinnallevedon ja työnnön, ottakaa konsultaatiokertoja toiselta ammattilaiselta. Yrittäjästä tämä voi toki tuntua haasteelliselta. Mieti kuitenkin, onko sulle käynyt koskaan niin, että olet kaupassa etsimässä jotain tuotetta, jota ei siellä myydä. Myyjä on sitten neuvonut, että naapurikaupasta löytyy. Jäikö sinulle hyvä fiilis? Kerroitko kenties kaverille, että sait sieltä tosi hyvää palvelua?

Niinpä, kehumalla kaveria nostat samalla myös itseäsi. Minun vinkkini parempaan työskentelymoodiin ja jaksamiseen on seuraava: Kouluttaudu, verkostoidu, jaa tietoa ja ota vähän rennommin. Osaat kyllä!

Katos myös:

Instagram: stronger_by_hannaHannan blogiFacebook Personal trainer & fysioterapeutti Hanna Karhu-Riikonen

Edellinen
Edellinen

Why the movement matters?

Seuraava
Seuraava

Miksi ravintovalmentamisesta tuli niin vaikeaa?