Jos valmennustyösi tuntuu raskaalta tai merkityksettömältä voi olla, että valmennusfilosofiasi ei ole sinulle selvillä.

Personal trainer saattaa toteuttaa työtään sen mukaan millainen mielikuva hänellä on ammatistaan, sen suuremmin oman toimintansa ajureita miettimättä. Tekemisen perustuessa puhtaasti liiketekniikoihin, fysiologiaan ja valmennusoppiin, ei asiakkaiden kanssa välttämättä päästä pintaa syvälle ja tavoitteet saattavat jäädä saavuttamatta. Avaamalla valmennusfilosofiaasi voit syttyä työstäsi ja löytää itsesi tekemästä intohimojasi vastaavaa työtä. Kun palvelet ihmisiä merkitysten kautta, on käsissäsi pian entistä tyytyväisempiä asiakkaita. Oman valmennusfilosofian avaamisen saa alkuun simppeli ajatusleikki: mitä haluaisit asiakkaiden sanovan sinusta, kun valmentajaurasi loppuu?

”Hänen ansiostaan löysin motivaation liikuntaan.”
”Hän todella ymmärsi minua.”
”Hän piiskasi minut tavoitteisiin.”
”Hän oli erittäin suunnitelmallinen ja vaativa.”
”Hänen ansiostaan opin ottamaan vastuun hyvinvoinnistani.”

Jos asiakkaiden kokemukset painettaisiin vielä päivän lehden etusivulle, niin kaipaisitko jotain vielä joukkoon?

Olipa se sitten tiedostettua tai tiedostamatonta, niin joka tapauksessa tavassasi valmentaa tulee ilmi ne asiat joita pidät valmennuksessa tärkeänä. Onko sinulle tärkeintä, että asiakas pääsee tavoitteeseen keinolla millä hyvänsä, vai onko sinulle samalla tärkeää, että asiakas oppii löytämään ilon treenaamiseensa ja pitämään elämänsä tasapainossa, vai kenties jotain ihan muuta?

Mistä sinä innostut ja saat energiaa

Personal trainerin olisi syytä miettiä väliajoin, mitä itselle tarkoittaa hyvä valmentaminen ja miten se käytännössä toteutuu. Miksi sinun pitäisi tiedostaa valmennusfilosofiasi? Ajatellaan, että löydät oman toimintasi ajurit eli vastaukset siihen mistä innostut ja mistä saat energiaa, sekä siihen voit käyttää vahvuuksiasi hyödyksi. Tämän jälkeen sinun on paljon helpompi kääntyä asiakkaan puoleen ja auttaa häntä löytämään mistä hän innostuu sekä saa energiaa hyvinvoinnissaan. Kyse ei ole siis vain oman navan ympärillä pyörimisestä, vaan mitä suurimmissa määrin myös paremmasta asiakaspalvelusta.

Lisäksi miettiessäsi toimintaasi tulet kasvokkain arvojesi kanssa. Jos et tiedosta millainen valmennusfilosofiasi on, et myöskään tiedosta arvojasi ja voi huomaamattomasti käydä niin, että toimit jopa arvojesi vastaisesti, jolloin valmentaminen tuntuu raskaalta. Sama pätee kaikkeen muuhunkin, työ, liikunta ja elämä kokonaisuudessaan voi tuntua raskaalta jos se ei ole arvojesi mukaista. Etkä itse edes tiedä mistä tämä johtuu. Kummastelet vain, että mikä tässä nyt mättää!

Vastaavasti tiedostamalla valmennusfilosofiasi ja toimimalla sen mukaisesti, valmennus on sinulle merkityksellisempää ja se antaa sinulle enemmän. Sinun on tämän jälkeen myös helpompi markkinoida omaa toimintaasi ja tehdä parempaa liiketoimintaa. Asiakkaalle on täysin selvää mihin toimintasi perustuu ja sisäinen palosi näkyy ulospäin.

Kirkasta itsellesi seuraavat asiat

Omaa valmennusfilosofiaa avatessa kannattaa vain alkaa kirjoittaa sitä auki ja keskustella tämän jälkeen sopivan henkilön kanssa siitä. Suosittelen miettimään seuraavia kysymyksiä ja kirjoittamaan niistä vapaasti hetken ajan:

  • Mikä sinulle on tärkeää kun toimit personal trainerina?
  • Mistä innostut ja saat energiaa?
  • Miten suunnittelet tapaamiset?
  • Miten toimit tapaamisilla?
  • Millä tavoin olet vuorovaikutuksessa asiakkaiden kanssa?
  • Miten motivoit asiakkaitasi?
  • Mitä odotat itseltäsi ja asiakkailtasi?

Kaikki nämä kysymykset tuovat esiin sinun valmennusfilosofiaasi. Kun olet kirjoittanut näistä asioista, pyydä sen jälkeen ystävääsi tai kollegaasi lukemaan teksti sinulle. Lupaan, että silmäsi avautuvat omaa toimintaasi kohtaan.

Suunta itsestä asiakkaisiin

”Sen mitä olet itsessäsi kohdannut, on helpompaa kohdata muissa ihmisissä.”

Kun olet avannut omaa valmennusfilosofiaasi, sinun on helppo kääntyä asiakkaiden puoleen ja he tulevat aidosti kohdatuiksi. Valmentajan seurassa joka tuntee itsensä ja on sinut itsensä kanssa on helppoa ja luontevaa olla oma itsensä.

Jorma Vaara
Artikkelin kirjoittaja on Trainer4You:n psyykkisen valmennuksen asiantuntija ja pääkouluttaja Jorma Vaara.

Kun olet löytänyt oman valmennusfilosofiasi ja toimit sen mukaan, on aika suunnata huomio siihen miten voit asiakkaitasi auttaa. Jos mietit vain omaa toimintaasi ja mikä tuo sinulle täyttymyksen tunteita, et tule saamaan valmennuksesta niin paljon. Toisten auttaminen tuo mielihyvän ja täyttymyksen tunteen. Ota siis vastuu omasta valmennusfilosofiastasi ja löydä täyttymys työstäsi. ”Ole valmentaja valmennettavalle ja ihminen ihmiselle.”

Kuva: Aureliy Movila

2 KOMMENTIT

  1. Aivan mahtavaa tekstiä ja avasi kyllä heti itselle monia tärkeitä uusia ajatuksia.

  2. Kiitoksia! Mukava kuulla, että teksti avasi uusia ja tärkeitä ajatuksia! Nämä on kyllä niitä ydinasioita, joita kannattaa säännöllisin väliajoin pohdiskella.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here