Haluatko kehittyä vai käydä salilla?

Salilla käyminen on tehokasta. Vai onko sittenkään? Jos käytät ajan salilla vääriin asioihin tai junnaat samalla ohjelmalla kuukaudesta toiseen, ei treenaaminen tuota niitä tuloksia, joita toivoisit varmasti saavuttavasi. Salitreeni onkin todella monipuolista liikuntaa ja tehokasta harjoittelua, mutta ainoastaan silloin, kun kehittävän treenin edellytykset toteutuvat harjoitellessasi. Eikä se vie yhtään enempää aikaa tai ole muutenkaan orjallisempaa, vaan päinvastoin; saattaa jopa olla, että saavutat enemmän tuloksia, vähemmin ponnistuksin.

Salilla käyminen ei takaa kehitystä

Moni viettää aikaa salilla useita tunteja viikossa. Treenaaminen voi olla lähes päivittäistä ja salilla saatetaan vääntää hampaat irvessä parikin tuntia kerrallaan. Silti tulosten kehittyminen voi olla hidasta tai jopa olematonta. Eihän sen nyt niin pitäisi mennä, eihän?

Vastaa itsellesi rehellisesti seuraaviin kysymyksiin: Olenko saavuttanut mielestäni hyviä tuloksia salitreeneilläni viime aikoina? Ovatko tulokset vastanneet mielestäni panostuksiani?

Jos tuloskehityksesi etenevät lähes kronologisesti ja huomaat viikoittain tai ainakin kuukausittain edistyväsi, niin älä muuta mitään, vaan anna palaa samalla, hyväksi havaitulla kaavalla. Harjoitussuunnitelmasi ja -strategiasi ovatkin poikkeuksellisen hyvällä mallilla. Jos sen sijaan koet junnaavasi ainakin aika ajoin paikoillaan harjoittelusi suhteen, niin lue silloin tämä artikkeli erityisen huolellisesti. Se voi auttaa sinut tasannevaiheen yli ja jatkuvan kehityksen tielle.

Kehitys ei vaadi ihmeitä

Sinun ei siis tarvitse viettää aikaa salilla yhtään enempää, eikä vääntää sarjoja lainkaan hapokkaammin saavuttaaksesi hyviä tuloksia harjoittelullasi. Riittää, että treenaat fiksummin, suunnitelmallisemmin ja huolellisemmin. Seuraavat avainkohdat varmistavat kehityksesi: Tarkista siis, että ne toteutuvat harjoittelussasi ja pohdi, voisitko tehdä ainakin jotakin niiden eteen entistäkin paremmin:

1.     Tavoitteellisuus – Ilman kirkasta tavoitetta, treenisi on haahuilua, spesifin treenaamisen sijaan. Pysähdy siis aika ajoin pohtimaan, mitä oikein harjoittelultasi haluat ja täsmää treenisuunnitelmasi spesifisti tavoitteeseesi.

2.     Suunnitelmallisuus – Sen lisäksi, että treenaat ohjelman mukaisesti, pitäisi sinun jo tietää, miten tehostat harjoittelusi puolen vuodenkin päästä. Ei siis riitä, että suunnittelet ohjelman kerrallaan pariksi kuukaudeksi, vaan saavuttaaksesi oikeasti suurta tuloskehitystä, on suunnitelma rakennettava ainakin raameiltaan haluttuun maaliin saakka.

3.     Nousujohteisuus – Jos treenaat nyt täysillä, tulevat fyysiset ja henkiset rajat vastaan liian aikaisin. Jätä mieluummin aina vähän paukkuja reserviin, jotta voit tehostaa treenejä kunnon noustessa.

4.     Huolellisuus – Keskity tekemään jokainen valmistautuminen, treeni ja toisto huolellisesti. Pienet asiat, kuten yksittäisen toiston jarrutteluvaiheeseen keskittyminen ratkaisevat, kunhan ne toistuvat joka ikisessä toistossa.

5.     Vaihtelu – Kun homma sujuu ja kroppa on tottunut ohjelmaan, on aika mennä eteenpäin.

6.     Rytmittäminen – Pidä kiinni säännöllisestä uni-, ruokailu ja treenirytmistä. Ja rytmitä treenejä vielä sopivassa suhteessa keveitä, keskiraskaita ja raskaita treenipäiviä ja -viikkoja vaihdellen.  

7.     Tason nostaminen – Pidä huoli siitä, että raskaat treenit sekä viikot ovat oikeasti tiukkoja ja keveät oikeasti keveitä. Silloin sinulla on eväät kehittymiseen.

8.     Riittävä syöminen – Tulokset tehdään syömällä, joten pidä huoli, että saat riittävästi energiaa ja rakennusaineita säännöllisin väliajoin.

9.     Palautumiseen panostaminen – Superkompensaatio eli lihasten ja voimien ylikorjaus tapahtuu palautuessa, joten ota kaikki sallitut keinot käyttöön. Riittävä uni, palauttavat päikkärit, säännöllinen syöminen, kropan huoltaminen venyttelyin, rullailuin, hieronnalla ja vaikkapa avannossa pulahtamalla ovat kaikki hyviä keinoja tulosten buustaamiseksi.

10.  Järjen käyttö – Tunnen monia fiksuja, sivistyneitä ja pohdiskelevia ihmisiä, jotka tuntuvat taantuvan neandertalinihmisen tasolle, kun kyse on liikunnan harrastamisesta ja tuloksekkaasta treenaamisesta. 

Tekemällä samoja asioita kuukaudesta ja vuodesta toiseen, odotetaan silti erilaisia tuloksia. Treenaaminen aloitetaan aina pitkänkin tauon jälkeen urut auki, eikä nousujohteisuudesta ole pienintä tietoakaan. Lisäksi toteutettavaksi suunniteltu treeni väännetään läpi, oli valmius siihen sitten hyvä tai surkea. 

Pelkästään maalaisjärjellä voidaan jo päästä kohtuullisen pitkälle, mutta ottamalla selvää, opiskelemalla tai osaavan valmentajan puoleen kääntymällä voidaan oikaista monta mutkaa matkalta.

Paikallaan polkeminen puuduttaa

Kehittyminen on keskimäärin mukavampaa kuin paikoillaan polkeminen. Miksi et sitten salilla käymisen sijaan valjastaisi siihen käyttämääsi aikaa optimaalisten tulosten takomiseen? Se ei vaadi juuri sen enempää, mutta tarjoaa takuulla paremman motivaation, suorituskyvyn ja syyn jatkaa treenaamista silloinkin, kun salille lähteminen vähän vastustaa.




Edellinen
Edellinen

Näin rakennan tuloksekkaan kuntosaliharjoitusohjelman

Seuraava
Seuraava

Kirsi liikkuu ja liikuttaa