Kuinka teen ravintovalmennuksella kannattavaa liiketoimintaa? Trainer4Youn ravitsemusyksikön johtaja Mikko Rinta jakaa kolme käytännönläheistä esimerkkiä.

Ravintovalmentajakoulutukseen hakeudutaan monesta syystä. Tyypillisesti koulutukseen lähdetään siksi, että esimerkiksi hoitaja tai personal trainer haluaa oppia toimivat ja tuloksekkaat ravinto-ohjauksen toimintamallit. Yhä suurempi joukko koulutukseen lähtijöistä tähtää myös kokopäiväiseen ravintovalmentajan ammattiin tai hakee koulutuksesta lisätienestiä päivätyön rinnalle.

Mutta kuinka tehdä kannattavaa liiketoimintaa koulutuksen jälkeen? Tämän tekstin on tarkoitus avata koulutuksen jälkeisiä liiketoimintamahdollisuuksia. Teimme vuoden 2016 alussa mittavan koulutusuudistuksen ja yksi sen keskeisistä lähtökohdista on ollut tarjota opiskelijoilla entistä paremmat edellytykset kannattavan liiketoiminnan tekemiseen.

Jaan seuraavaksi kolme esimerkkiä siitä, millaista liiketoimintaa on mahdollista saavuttaa ravintovalmentajakoulutuksen jälkeen. Esimerkeissä käytetyt tuotteet ovat palveluita, joiden sisältöjä, niissä käytettäviä menetelmiä ja hinnoittelua opetellaan koulutuksessa. Osa opeteltavista menetelmistä on vapaasti kaikkien hyödynnettävissä.

Kokopäiväinen ravintovalmentaja

Kuten sanottu, yhä useampi koulutukseen hakeutuva henkilö tavoittelee kokopäiväistä tai osa-aikaista ravintovalmentajan työtä. Tämä tarkoittaa käytännössä oman yrityksen perustamista, koska Suomesta löytyy tällä hetkellä vain yksittäisiä toimijoita, joilla on edellytys työllistää ravintovalmentajia palkkasuhteeseen.

Usein tavoite kokopäiväisestä ravintovalmentajan työstä siintää vuoden parin päässä, ja aluksi ravintovalmennusta on tarkoitus lähteä tekemään nykyisen työn rinnalla. Vaikka koulutuksessa käydään keskeisiä teemoja oman yritystoiminnan pyörittämisestä, on suositeltavaa hakea yritystoiminnasta tietoa ja oppia alueen Uusyrittäjyyskeskuksesta.

Pureudutaan seuraavasssa kolmeen esimerkkiin, jotka valottavat ravintovalmentajakoulutuksen tuomia liiketoimintamahdollisuuksia.

Reijan Ravintovalmennus Oy

Reija on esimerkkihenkilömme ravintovalmennusta kokopäiväisesti tekevästä ammattilaisesta. Reija on tehnyt ravintovalmennusta työkseen kahden ja puolen vuoden ajan. Tätä ennen Reija teki 14 vuoden työuran markkinoinnin parissa.

Edellistä työtä Reija lopetteli samalla kun aloitti uutta uraa. Hän tiedosti sen, että ensimmäiset kuukaudet tulevat olemaan haastavia, koska hänen tulee opetella uudet toimintatavat ja tehdä omaa toimintaa tunnetuksi. Ensimmäiset kaksi vuotta Reija tekikin kovasti töitä markkinoinnin eteen ja työajasta kului toisinaan jopa 30–40 prosenttia markkinointiin.

Nykyään Reijalla on vakaa työtilanne ja asiakkaita tulee jo huomattavasti pienemmillä markkinointiponnisteluilla. Joskin markkinointia Reija tekee yhä viikoittain. Reija pystyy nykyään nostamaan palkkaa 3 500 € kuukaudessa. Aluksi tilanne ei ollut niin hyvä. Ensimmäisen puolitoista vuotta Reija pystyi nostamaan palkkaa bruttona 1 500–3 000 € kuussa.

Nykyään Reija on vuokrannut valmentamiseen soveltuvat tilat. Pääasiassa hän tekee töitä ma–ke klo 12–20 ja to–pe klo 7.30–15.30 välisenä aikana. Työajoissa on sen verran vaihtelua, että tammi–maaliskuussa ja elo–lokakuussa on töitä 7–8 tuntia päivässä ja huhti–kesäkuussa sekä marras–joulukuussa 6–7 tuntia päivässä. Heinäkuussa ja vuodenvaihteessa että hiihtoloman aikoihin Reija pystyy irrottautumaan lomailemaan perheensä kanssa.

Alla esimerkki Reijan keskimääräisestä liiketoiminnasta.

Tuote Laskutus Työtunnit/kk*
Starttitapaaminen
8 starttia / kk
320 € 6 h
Ravintovalmennus 3 kk
4 uutta suhdetta / kk
1320 € 24 h
Ravintovalmennus 6 kk
4 uutta suhdetta / kk
3600 € 60 h
Ravintovalmennustapaaminen
8 tapaamista
640 € 12 h
Ryhmävalmennus
2 ryhmää
1280 € 12 h
Luento (450 €, 1 kpl / 2 kk) 225 € 2 h
Oheismyynti 200 € 0 h
Kuukausilaskutus, sis. alv 24%, 11 kuukautta 7585 €
Kuukausilaskutus, alv 0%, 11 kuukautta 6117 €
Kulut: markkinointi, kirjanpito, vuokra yms. kulut / kk -1500 € Markkinointia ja kirjanpitoa 32 h (8 h / vko)
Bruttopalkka** 3500 € Yhteensä n. 150 h työtä kuukaudessa eli n. 7 h päivässä***
Nettopalkka (vero% 32)** 2100 €

* Työtunnit laskettu kertoimella 1,5 eli jos tapaaminen kestää tunnin, on työajaksi laskettu 1,5 h

** 11 kuukauden aikana ansaittu tulo jaettuna 12 kuukaudelle

*** Töitä vuodessa 11 kuukautta ja kuukaudessa 22 työpäivänä

Holle Hoitaja

Toinen esimerkkimme on Holle. Holle on tehnyt terveydenhuollossa hoitajana työuraa yhdeksän vuotta. Holle halusi vähentää töitä kaksi vuotta sitten. Hän päätti aloittaa ravintovalmentajaopinnot ja siirtyä tekemään kevennettyä työviikkoa. Holle tekeekin hoitajan töitä nyt kahtena kolmena päivänä viikossa ja ravintovalmennusta puolipäiväisesti. Hollen yhteenlasketusta palkasta kuitenkin suurempi osa, noin 2 100 € kuukaudessa, tulee ravintovalmennustöistä.

Holle ottaa asiakkaita vastaan kotonaan. Painohallintaryhmiä hän vetää terveydenhuollon työpaikalla olevissa tiloissa, maksaen niistä kohtuullista vuokraa. Tyypillinen työviikko ravintovalmennusten parissa on seuraavanlainen:

  • Kolmena iltana viikossa klo 15–19 ja yhtenä päivänä viikossa klo 10–18
  • Iltaisin (klo 15–19) 2–3 asiakasta + valmistelut ja kirjallinen palaute
  • Pitkänä päivänä (klo 10–18) yleensä markkinointia, kirjallisia töitä ja ryhmätapaaminen

Alla esimerkki Hollen keskimääräisestä liiketoiminnasta.

Tuote Laskutus / kk Työtunnit / kk*
Starttitapaaminen
4 starttia / kk
160 € 3 h
Ravintovalmennus 3 kk
2 uutta suhdetta / kk
660 € 12 h
Ravintovalmennus 6 kk
2 uutta suhdetta / kk
1800 € 30 h
Ravintovalmennustapaaminen
4 tapaamista
320 € 6 h
Ryhmävalmennus
1–2 ryhmää
640 € / 1280 € 6 h / 12 h
Oheismyynti 100 € 0 h
Kuukausilaskutus, sis. alv 24% 3680 € / 4320 €
Kuukausilaskutus, alv 0% 2968 € / 3484 €
Kulut: Markkinointi, kirjanpito, vuokra yms. kulut / kk -750 € Markkinointia ja kirjanpitoa 16 h (n. 4 h / vko)
Ravintovalmentamisella ansaittu bruttopalkka, ka / työ kk 2080 € Yhteensä 73/79 h työtä kuukaudessa eli n. 3 h 20 min / 3 h 40 min päivässä**

* Työtunnit laskettu kertoimella 1,5 eli jos tapaaminen kestää tunnin, on työajaksi laskettu 1,5 h

** Kuukaudessa 22 työpäivää

Pete pt – osa-aikainen ravintovalmentaja

Pete on personal trainer, joka on tehnyt personal trainingia ammatikseen neljä vuotta. Pete kouluttautui kolme vuotta sitten ravintovalmentajaksi saadakseen varmuutta ja tuloksekkaita toimintamalleja ravinto-ohjaustilanteisiin.

Personal trainer -koulutuksessa oli saatu hyvä perustieto ravinto-ohjaukseen, mutta Pete oli yllättynyt siitä, kuinka paljon pt-asiakkaat halusivat tietoa juuri ravitsemukseen liittyen ja toisaalta kuinka suuria haasteita ihmisillä oli ravitsemuksen suhteen. Monissa valmennussuhteissa ravitsemuksen kuntoon laittaminen tuntui olevan tärkein yksittäinen toimi, jotta saavutettiin suhteelle asetetut tavoitteet.

Ravintovalmentajakoulutuksen jälkeen Pete huomasi pian, että pelkälle ravintovalmennukselle olisi myös tilausta. Pete aloittikin noin kaksi vuotta sitten tuottamaan personal training -valmennusten ohella ravintovalmennuspalveluita. Nykyään Pete tekee personal trainerin ja ravintovalmentajan töitä yhteistyösalin tiloissa.

Yhteistyösali hoitaa asiakkaiden laskutuksen ja pidättää itselleen 27 prosenttia Peten ravintovalmennusliiketoiminnasta mm. tilavuokraan ja markkinointitukimaksuihin. Markkinoinnista Pete vastaa pääasiassa itse.

Ravintovalmennusta Pete tekee osuuskuntayrittäjyyden (kuten Ukko.fi ja Eezy.fi) kautta. Pete toteuttaa salilla ravintovalmennusta kahtena kolmena iltana viikossa ja saa sillä mukavan lisätienestin. Kulujen jälkeen bruttopalkaksi muodostuu keskimäärin tuhat euroa kuussa, eli noin kolmannes koko Peten tuloista.

Alla esimerkki Peten keskimääräisestä liiketoiminnasta.

Tuote Laskutus / kk Työtunnit / kk*
Starttitapaaminen
2 starttia / kk
80 € 1,5 h
Ravintovalmennus 3 kk
1 uusi suhde / kk
330 € 6 h
Ravintovalmennus 6 kk
1 uusi suhde / kk
900 € 15 h
Ravintovalmennustapaaminen
2 tapaamista
160 € 3 h
Ryhmävalmennus
1 ryhmä
640 € 6 h
Oheismyynti 50 € 0 h
Kuukausilaskutus, sis. alv 24% 2160 €
Kuukausilaskutus, alv 0% 1742 €
Yhteistyösalin osuus liiketoiminnasta -27 %, 470 € (alv 0%) Markkinointia ja kirjanpitoa 4 h (n. 1 h / vko)
Bruttopalkka, laskettu ukko.fi 945 € Yhteensä 35,5 h työtä kuukaudessa eli n. 9 h / vko*
Nettopalkka (vero% 27,5) 620 €

* Työtunnit laskettu kertoimella 1,5 eli jos tapaaminen kestää tunnin, on työajaksi laskettu 1,5 h

** Kuukauden työaika on jaettu neljälle viikolle, Pete tekee töitä kahtena kolmena iltana viikossa

Lopuksi

Mikko Rinta
Artikkelin kirjoittaja on Mikko Rinta, Trainer4Youn ravitsemusyksikön johtaja ja laillistettu ravitsemusterapeutti.

Opetamme koulutuksessa toimintamallit kannattavan ravintovalmennusliiketoiminnan tekemiseen. Tämän lisäksi tuemme opiskelijoita koulutuksen jälkeen niin liiketoimintaan kuin ravinto-ohjaukseen ja -valmentamiseen liittyvissä asioissa.

Menestyvä ravintovalmentaja ymmärtää kuitenkin, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tarvitaan vielä toteutus, eli opeteltuja toimintamalleja tulee pitkäjänteistä toteuttaa käytännössä. Tällöin saavutetaan ravintovalmentamisella kannattavaa liiketoimintaa.

Mikäli artikkeli herätti kiinnostuksesi tuloksekasta ravintovalmentamista kohtaan, kurkaa alkavat koulutuksemme täältä! Jos kaipaat lisätietoa ravintovalmentajan ammatista, lataa Ravintovalmentaja-opas maksutta Trainer4You-tietopankista.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here