Semir Ben-Amor lopetti pitkän ja menestyksekkään jääkiekkouransa melko tarkkaan vuosi sitten. Suuri yleisö muistaa Semirin ennen kaikkea fyysisestä ja periksi antamattomasta pelityylistään. Joukkuekavereiden keskuudessa Ben-Amor taas sai arvostusta tinkimättömän työmoraalinsa sekä viimeiseen saakka joukkuepelaajan asenteestaan.

”Pelatessani annoin aina kaikkeni joukkueen puolesta. Se on asia, josta pelaajana haluaisin ihmisten minut muistavan”, Semir painottaa. Samojen ominaisuuksien varaan hän aikoo rakentaa myös tulevan uransa valmentajana sekä personal trainerina. ”Pistän itseni täysillä likoon ja teen ratkaisuni asiakas ja joukkue edellä. Uskon, että se kantaa pitkälle myös valmentajan roolissa”, Semir virnistää hyväntuulisesti.

Ben-Amor on Helsingin IFK:n kasvatti, joka ehti pelata urallaan 451 SM –liigaottelua Bluesissa, Ässissä, Lukossa ja Jokereissa. Hän pelasi urallaan myös Pohjois-Amerikan ECHL- ja UHL –liigoissa sekä KHL:ää Helsingin Jokereissa. Hän voitti alle 18 -vuotiaiden MM-kultaa Sveitsissa vuonna 2000, jonka jälkeen 16 vuotta kestänyt ammattilaisura alkoi. ”Mitä pelaamiseen tulee, niin en olisi voinut kuvitella tekeväni mitään muuta. Se oli pienen pojan unelma, jota pääsin toteuttamaan kuudentoista vuoden ajan”, Semir muistelee uraansa.

Semirin isä on tunisialainen, joka olisi mahdollistanut hänelle Tunisian maajoukkue-edustuksen vuoden 2010 Afrikan mestaruuskilpailuissa. Se olisi kuitenkin edellyttänyt erityislupaa kansainväliseltä jääkiekkoliitolta poikien maajoukkue-edustusten vuoksi. Hän päätti kuitenkin jättää kisat väliin, joten miesten maajoukkuepelejä ei Ben-Amorin uralle kertynyt.

”Jääkiekko on antanut minulle valtavasti; voittoja, tappioita, surun ja ilon hetkiä – koko tunneskaalan laidasta laitaan. Vaihtaisinko päivääkään pois? En ikinä!”, Semir muistelee uraansa.

”Minulla oli urani aikana 13 leikkausta, joista jokaisen jälkeen kuntoutin itseni hyvään kuntoon.

Pahimmillaan olin loukkaantumisen takia puolitoista vuotta poissa kaukalosta, josta siitäkin nousin jaloilleni ja pelasin vielä KHL:ssa. Sen haluan sanoa, että kun omaan juttuun uskoo ja tekee kaikkensa sen eteen, niin kaikki on mahdollista. Jos taas omaa tekemistä epäilee, ei koskaan saavuta mitään erikoista”, Semir pohdiskelee menestysreseptiä.

ufa-jokerit-040215
Kuvat Pekka Rautiainen

”Pelityylini on ollut aina fyysinen. Olen nuoresta saakka ollut joukkueen vahvimpia, tekemällä työtä sen eteen, että voimatasot kehittyisivät. Uran loppupuolella panostin enemmän liikkuvuuteen, huoltaviin harjoitteisiin sekä luistelukunnon kehittämiseen. Jääkiekko onkin ihan eri laji, mitä se oli 2000 luvun alussa. Pelaajat ovat nykyään urheilullisempia, monipuolisempia ja huolellisempia levon, ravitsemuksen, lämmittelyiden sekä huoltohommien suhteen. 2000 -luvun alussa pelaajat olivat sen sijaan fyysisesti vahvempia”, Ben-Amor arvioi lajin kehitystä viime vuosina.

Tällä hetkellä Semir toimii päävalmentajana Jokereiden -05 ikäluokassa. Käytännössä hän vastaa siis kaikista harjoitteluun ja peliin liittyvistä asioista. ”Haluan antaa pojille parhaat mahdolliset eväät kehittyä jääkiekkoilijoina”, hän kertoo. Kuten peliurallaan, Semir tekee takuulla kaikkensa niin joukkuetta kuin yksittäisiä pelaajiakin auttaakseen. ”Joukkue menee aina yksilön edelle, mutta sitä kautta yksilökin voi menestyä parhaiten”, Semir täsmentää.

”Koska fysiikkaharjoittelu on aina kiinnostanut minua, niin halusin saada lisää tietoa siitä. Siksi hakeuduin heti urani päätyttyä mukaan Personal trainer –koulutukseen. Koenkin koulutuksen auttavan minua täydentämään teoriapohjaani ja monipuolistamaan osaamistani kiekkoilijoiden ja ihan tavallisten ihmisten valmennuksessa. Trainer4Youn –koulutusputkeen törmäsin netissä ja se vakuutti minut laadukkuudellaan, joten päätin heti ilmoittautua sen nähtyäni”, Semir kertoo

”Koulutusputki starttasi Kehittävän harjoittelun perusteet –osuudella, jossa käytiin paljon tuttua asiaa läpi. Koin sen kuitenkin erittäin tärkeäksi koulutukseksi täsmentämään näkemystäni ja antamaan pohjat, joita myöhemmin syventää. Odotankin jo innolla tulevaa, jotta päästään kunnolla sukeltamaan pintaa syvemmälle”, Semir myhäilee.

”Tulevaisuudessa haluaisin, että minulla olisi oma treenikeskus, jossa voisin vetää treenejä sekä valmennuksia huippu-urheilijoille, tavallisia kansalaisia unohtamatta. Aionkin hyödyntää PT -osaamista omaan harjoitteluun ja tiedon siirrän tietysti eteenpäin valmennettavilleni.

Koenkin, että minulla minulla on paljon annettavaa ihmisille oman urheilu taustan ansiosta ja PT koulutus vahvistaa ja monipuolistaa tietoa entisestään”, Ben-Amor pohtii tulevaisuuttaan liikunta-alalla.

”Tarkoituksenani on käydä nyt käynnissä olevan Personal trainer -koulutuksen lisäksi vielä ainakin Trainer4Youn Ravintovalmentaja– ja Voimavalmentajakoulutukset (tulossa syksyllä 2017), jonka jälkeen koen, että minulle on riittävät tiedon toimia valmentajana alalla. Tietysti tulevaisuudessa tarkoitus olisi kouluttautua vielä laajemmin, mutta sitähän tämä on: Jatkuvaa oman osaamisen päivittämistä, enkä mistä pahakseni, sillä juuri tästä minä nautin”, Semir kertoo.

”5-vuoden päästä omistan harjoituskeskuksen, jossa käy asiakkaina huippu-urheilijoita sekä tavallisia kuntoilijoita treenaamassa. Haluan, että asiakkaat saavat saman katon alta kokonaisvaltaisen palvelun, joka pitää sisällään kaiken tarvittavan harjoitteluun, lepoon ja palautumiseen, ravitsemukseen, kehonhuoltoon sekä psyykkiseen valmennukseen liittyen”, Ben-Amor avaa tulevaisuuden suunnitelmiaan. Nyt kun se on asetettu tavoitteeksi, niin edessä on enää työtä. Ja juuri työmoraalista ja itsensä likoon laittamisesta Semir kiekkokaukaloista muistetaan. Kroppaa ei siis tulla säästelemään!

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here