Mitä kuuluu? Personal trainer Mikko Niirasen kuulumiset

Tapaan entisen kouluttajamme, personal trainer Mikko Niirasen oululaisessa puistokahvila Makiassa. Agendalla on päivittää kuulumiset ja rupatella niitä näitä iltapäiväkahvien merkeissä. Mikko on saapunut lapsuudenkotikaupunkiinsa Ouluun uudesta kotikaupungistaan Espanjan Malagasta (La Cala de Mijas), jonne avopuoliso Ilona Siekkinen jäi tällä kertaa odottelemaan uuden kodin valmistumista. Mutta, mitä kuuluu Mikko Niiraselle? Ja millaisten vaiheiden kautta on päästy tähän hetkeen? Uskon, että sinuakin kiinnostaa, joten jaan siksi Mikon tarinan sinunkin luettavaksesi.

Mikon sekä hänen avopuolisonsa, fitness-valmentaja Ilona Siekkisen elämä kuulostaa unelmaelämältä. Uusi koti valmistuu Mijasiin, jossa vietetään valtaosa vuodesta. Kolmen kuukauden välein on kuitenkin tarkoitus tulla aina Ouluun puoleksitoista viikoksi valmentamaan henkilö-, urheilija- sekä joukkueasiakkaita. Myös juhannuksen jälkeen, kun monessa urheilulajissa alkaa off-season -kausi, on Mikon kalenteri buukattu täyteen kausisuunnitelmien ja treeniohjelmien suunnittelua sekä valmennettavien tapaamisia livenä.

Mijasissakaan elämä ei valmentajapariskunnalla ole todellakaan pelkkää köllöttelyä. Vaikka kysyntä olisi kova live-valmennustenkin vetämiseen, ovat Mikko ja Ilona vetäneet sen linjan, että Espanjan päässä suunnitellaan, kehitetään sekä rakennetaan uusia verkkovalmennuksia sekä pyöritetään etävalmennustoimintaa. Tai miten kukin sen nautiskelun ymmärtää, sillä unelmatyöltähän se edelleen tuntuu heistä molemmista.

Mikko panostaa tällä hetkellä myös omien verkkovalmennustensa kehittämiseen. Yhteisiä valmennuksia Ilonan kanssa on kymmenkunta ja ne pyörivät erinomaisesti. Ne on rakennettu jatkumoiksi, eli valmennettavat pysyvät niiden piirissä ja voivat jatkaa nousujohteista valmentautumista neljänkin peräkkäisen, hiljalleen tehostuvan valmennuksen parissa. Valmennuksissa voi parhaimmillaan olla yhtäaikaisesti jopa 5000-6000 henkilöä, joten aikaa kuluu päivittäin paljon myös osallistujien kysymyksiin vastailuun sekä meneillään olevien valmennusten ylläpitämiseen.

Mikon työajasta noin kolmannes kuluu verkkovalmennusten tuottamisen sekä ylläpitämisen parissa, toinen 30 % etävalmennettavien ohjelmien rakentamiseen sekä viestimiseen valmennettavien kanssa ja viimeinen reilu kolmannes alan ammattilaisten kouluttamiseen, mentorointiin sekä sisällön tuottamiseen.

Etävalmennuksessa on henkilöasiakkaiden lisäksi myös muun muassa lentopallon mestaruusliigassa pelaava Oulun Etta. Mikko kertoo prosessien ja rutiinien hioutuneen etävalmennuksissa todella sujuviksi. Ensin toteutetaan haastattelut ja testit, sitten luodaan suunnitelma ja ohjelmat, jonka jälkeen valmennus rullaa etänä mainiosti ja yhteydenpidossa voidaan keskittyä yksilöllisiin tavoitteisiin sekä kunkin omiin haasteisiin.

Aina Mikon arki ei kuitenkaan ole ollut yhtä hyvin balanssissa. Siitä ei ole kauaakaan, kun Mikon kalenterissa oli keskimäärin neljä - viisi live-valmennustapaamista päivässä ja yli 20 valmennusta viikossa. Siis kaiken muun työn, verkko- ja yritysvalmentamisen ja kehittämisen lisäksi. Mikko valmensi asiakkaitaan osaomistamassaan valmennuskeskus Voimalassa, yhdessä silloisen yhtiökumppaninsa Toni Väyrysen kanssa. Unelmatyöstä tuntui katoavan hohto ja stressi alkoi syödä energiaa omastakin elämänhallinnasta. Niinpä Mikko päätti marraskuussa 2020 myydä osuutensa Voimalasta Väyrysten pariskunnalle, Tonille ja Riikalle, ja jatkaa valmentajana eteenpäin kohti sellaista arkea, jossa ilo ja itsensä kehittäminen olisivat jälleen keskiössä.

Moni valmentaja kritisoi verkkovalmentamisen vaikuttavuutta ja tuloksekkuutta. Toki verkkovalmennuksia on moneen lähtöön, mutta niin on myös valmentajia. Kuten kaikilla aloilla, on valmentajissakin loistotyyppejä, huikeita alansa ammattilaisia, mutta myös niitä keskinkertaisia sekä välttäviäkin osaajia. Personal training -ala ei siis tee poikkeusta sääntöön.

Verkkovalmennuksia kritisoivat usein ne henkilöt, jotka pelkäävät muutosta ja digitalisoitumista eniten. Usein selviää vielä, että äänekkäimmän kritiikin antajat eivät ole edes vaivautuneet ottamaan selvää ja tutustumaan verkkovalmennusten sisältöihin ja alustoihin, joiden kautta valmennusta tarjotaan. Huutelu saattaa vielä pahimmassa tapauksessa kohdistua henkilökohtaisuuksiin.

Muutosta vastaan on kuitenkin turha pyristellä. Koronapandemia on vain kiihdyttänyt digitalisaatiota ja verkkovalmennustenkin suosiota. Sitä puoltaa myös Taloustutkimuksen teettämän kyselytutkimuksen tulokset, joiden mukaan suomalaisista jopa noin 35 prosenttia olisivat kiinnostuneita hankkimaan personal trainerin tarjoamia palveluja, mutta valmiita maksamaan niistä 50-150 € kuukaudessa.

Vain alle 5 prosenttia sen sijaan olisi valmiita maksamaan palvelusta sen, mitä live -valmentaminen nykyisin keskimäärin kustantaa. Verkkovalmennuksissa tarjonta kohtaa siis kysynnän ja nopeasti kasvavat tarpeet. Kyse ei siis olekaan siitä, onko verkkovalmennuksissa potentiaalia, vaan siinä, kuinka saada niistä vieläkin vaikuttavampia, asiakasystävällisempiä ja kuinka erottua edukseen räjähdysmäisesti kasvavasta, muusta verkkovalmennustarjonnasta.

Live-, verkko- ja etävalmennusten lisäksi Mikko nauttii muiden personal trainereiden mentoroinnista sekä yritysten, kuten kuntokeskusasiakkaiden kouluttamisesta. Mentoroinnissa keskitytään tarpeiden ja tavoitteiden mukaan joko valmennus- ja ohjelmointiosaamisen kehittämiseen, liiketoimintaan tai vaikka osaamisen jalostamiseen verkkovalmennuksen muotoon. Koulutukset sen sijaan ovat vastaavista teemoista yrityskohtaisesti räätälöityjä, privaattina vedettäviä settejä, joihin osallistuu joko koko yrityksen henkilökunta, valmentajatiimi tai valikoitu joukko osallistujia.

Olen päässyt seuraamaan Mikon personal trainer -uraa läheltä sen alkusuoralta lähtien. Kun hän PT:n uralle Iiikunnan vapaa-ajan ohjaajan pestistä hypättyään sai homman lentoon ja kalenterinsa pullolleen asiakastapaamisia ennätysajassa, en epäillyt ollenkaan, ettei samalla tavalla kävisi myös Voimalan toiminnasta irtautumisenkin yhteydessä. Mikon tarina onkin mainio esimerkki siitä, että elämä kantaa ja kun on halua, uskallusta ja motivaatiota. Yhden oven sulkeutuminen avaa useita ovia, kunhan vain tarttuu rohkeasti mahdollisuuksiin.

Minua ja uskoakseni myös sinua kiinnostaa, mitkä ovat Mikon prinsiipit tai menestymisen salaisuudet. Tässäpä ne luettelomuotoon koottuna, jotta niiden ”lainaaminen” ja käytäntöön vieminen olisi sinullekin mahdollisimman ketterää:

Mikon vinkit personal trainerina ja elämässä pärjäämiseen:

1) Sijoita itseesi

  • Suhtaudu itsesi kehittämiseen intohimoisesti. Etsi lisää tietoa, kouluttaudu ja perehdy yksityiskohtaisesti sinua kiinnostaviin aihealueisiin.

  • Hanki konsultointia ja mentorointia. Selvitä kuka on paras osaaja ja käänny hänen puoleensa. Osta vaikka privaattikonsultointia tai kerää pieni porukka, jonka kanssa voitte jakaa mentoroinnista koituvia kustannuksia.

2) Ole näkyvillä

  • Jos et ole näkyvillä ja saatavilla, ei kukaan osaa etsiä sinua käsiinsä. Pohdi, mikä on se juttu, jonka osaat parhaiten ja josta innostut eniten.

  • Tuota jatkuvasti tarinaa Instagramiin tai Facebookiin, joka pitää sinut mielessä ja ihmisten huulilla.

  • Sisällön pitää olla kiinnostavaa ja arvokasta, ainakin sen segmentin mielestä, jota tavoittelet. Älä siis pihtaile, vaan postaa avoimesti ja tarjoa maistiaisia parhaasta osaamisestasi.

  • Muista, että moni katsoo tarinoita ilman ääntä, joten älä luota pelkästään puhuvan pään vaikuttavuuteen. Lisää tekstiä ja kuvia sekä tuota muutenkin mahdollisimman monipuolista ja rikasta sisältöä.

  • Esimerkiksi MyDay -video on kiinnostava tapa tutustuttaa ihmiset persoonaasi, elämääsi ja työhösi. Ihmisiä kiinnostaakin usein ensin se, miksi valmennat ja vasta sen jälkeen, miten ja mitä tarjoat.

3) Uskalla yrittää!

  • Ole rohkea ja uskalla jättää turvallisia asioita taakse, jos ne eivät enää tuota sinulle iloa ja kehitä sinua eteenpäin.

  • En nyt kannusta ketään heittäytymään yltiöpäisesti yrittäjäksi tai halua luoda liian ruusuista kuvaa menestymisen mahdollisuuksista, mutta toisaalta uskon ja olen usean henkilön kohdalla nähnyt, että se mihin keskityt ja mille annat aikaasi kasvaa sekä vahvistuu.

  • Itsensä täysipäiväinen työllistäminen yrittäjänä tai työntekijänä liikunta-alalla, oman menestyvän kuntokeskuksen perustaminen tai vaikkapa verkkovalmennusliiketoiminnan kasvattaminen ovat kuitenkin todella realistisia tavoitteita henkilölle, joka heittäytyy, sitoutuu ja sietää riittävän hyvin myös epävarmuutta.

Kahvit on hörpätty, salaatit syöty ja tuorepuurot maisteltu. Kello käy ja aika rientää sen verran vauhdikkaasti, että meidän on lähdettävä eteenpäin, kumpikin omien velvollisuuksiemme pariin. Mikon tulevat päivät täyttyvät valmennustapaamisista, joita puoleentoista viikkoon mahtuu sopiva, ei enää liiallinen määrä kalenterissa. Sen jälkeen Mikko palaa jälleen kotiinsa, toivottavasti jo siihen mennessä valmistuneeseen, uuteen kotiinsa. Ouluun Mikko sekä Ilona palaavat seuraavan kerran jälleen juhannuksen maissa, joukkuepalloilulajien off-season -kauden startatessa. 

Edellinen
Edellinen

Miksi kesälläkin kannattaa jatkaa treenaamista?

Seuraava
Seuraava

Eetu Aalto – Voimaa loukkaantumisista