Lähes kaikki meistä liikunta- ja hyvinvointialan ammattilaisista ovat kusessa koronan takia. Eikä ongelma tietenkään koske vain meitä liikuttajia, vaan samassa keltaisessa liemessä ovat myös kaikki muut. Harvassa ovat ne toimialat tai yritykset, joiden toimintaan pandemia ei vaikuttaisi ja joissa yt-neuvotteluilta, irtisanomisilta ja lomautuksilta vältytään.

Mikäli haluat selvitä voittajana tilanteesta, on sinun pysyttävä toiveikkaana ja kyettävä tarjoamaan asiakkaillesi jotain aidosti arvokasta ja tässä hetkessä auttavaa sekä toimivaa palvelua. Mitä se sitten konkreettisesti on, kun perinteiset tavat palvella eivät tule kyseeseen? Voit joko lamaantua, säntäillä, arvailla tai vaihtoehtoisesti esittää päivän tärkeimmän kysymyksen suoraan asiakkaillesi.

Miltei jokaisessa yrityksessä kamppaillaan nyt akuutin selviytymisen ja tulevaisuuden liiketoiminnan turvaamisen kimpussa. Koska monet perinteiset palvelumuodot ovat poissa pelistä ihmisten vältellessä kontakteja toisiinsa sekä osallistumista ryhmäkokoontumisiin, pähkäilevät kaikki vaihtoehtoisia tapoja asiakkaidensa palvelemiseksi.

Kuntokeskus- ja personal training –aloilla tuska on käsin kosketeltava. Koska ihmiset eivät halua tai uskalla tulla kuntosaleille ja osallistuminen ryhmäliikuntatunneille on nyt mahdotonta, pistävät kuntokeskusten asiakkaat jäsenyyksiään ja personal trainereiden asiakkaat valmennussopimuksiaan katkolle. Se pakottaa meidät pohtimaan, mitkä ovat ne ratkaisut, joiden avulla asiakkaat pysyisivät kelkassamme ja laskutuksemme säilyisi edes välttävällä tasolla.

Onneksi ulkona liikkumista ei ole vielä rajoitettu juurikaan ja esimerkiksi ulkotreenien järjestäminen yksilö- tai pienryhmävalmennusasiakkaille on vielä mahdollista. Mikäli koronakriisi kuitenkin vielä kiristyy, voivat eduskunta ja perustuslakivaliokunta hyväksyä ulkona liikkumisrajoituksen mahdollistavan valmiuslain käyttöönottoasetuksen, jolloin hallitus voi asettaa liikkumis- ja oleilurajoituksen voimaan suoralla päätöksellä. Siihenkin on siis varauduttava ja silloin ulkotreenitkin olisivat poissa pelistä, jolloin asiakkaiden liikuttaminen olisi vieläkin haastavampaa.

Monet sellaisetkin valmentajat, jotka ovat olleet aikaisemmin voimakkaasti verkkovalmennuksia vastaan, ovat nyt tilanteen edessä, jossa oman verkkovalmennustuotteen rakentaminen sekä valmiiden harjoitusohjelmien ja ruokavalioiden tarjoaminen tuntuvat lähes ainoilta selviytymismahdollisuuksilta.

Kuntokeskukset tarjoavat jäsenilleen live –striimattuja ryhmäliikuntatunteja, lainaavat kotona treenaamisen mahdollistavia pienvälineitä sekä tuottavat kotitreeniohjelmia, massairtisanoutumiset estääkseen. Kaikki edellä mainitut toimenpiteet ovat hyviä ja potentiaalisia ponnistuksia asiakkaiden palvelemiseksi, sitouttamiseksi ja liiketoiminnan pelastamiseksi. Yksi tärkeä kysymys on kuitenkin jäänyt vielä selvittämättä…

Päivän tärkein kysymys kuuluukin: ”Kuinka minä voin auttaa Sinua?”. Mielestäni jokaisen personal trainerin, valmentajan ja itseasiassa jokaisen yrittäjän pitäisi lähestyä nyt sekä asiakkaitaan, että muita verkostojaan yksinkertaisella kysymyksellä, ”kuinka voisin auttaa sinua?”.

Nykyisessä tilanteessa moni varmasti miettii niin henkisen, kuin fyysisenkin jaksamisensa riittävyyttä sekä toiminta- ja suorituskykynsä ylläpitämistä. Jos kuuntelet asiakkaitasi, he kyllä kertovat, minkälaista palvelua he sinulta juuri nyt tarvitsevat. Silloin Sinun ei tarvitse säntäillä paniikissa, tuotteistaa turhaan ”tarpeettomia” palveluita, eikä arvailla tuskissasi, mihin panostamalla pelastat liiketoimintasi sekä elantosi kriisin keskellä.

Uskon, että kysymys paitsi auttaa sinua tuottamaan kohdennettuja ja tarpeellisia palveluja asiakkaillesi, myös tuottaa parhaan emotionaalisen vasteen asiakkaissasi. Se, että joku aidosti välittää, haluaa auttaa ja on valmis ponnistelemaan yksilöllisten tarpeiden täyttämiseksi, saa varmasti asiakkaasi aktivoitumaan, sitoutumaan ja tuntemaan avustasi kiitollisuutta.

Suosittelen sinua ottamaan puhelimen kouraasi tai lähettämään sähköpostiviestin asiakkaillesi sekä muille verkostoillesi. Ydinviesti voi olla hyvin lyhyt ja ytimekäs. Se kuuluu seuraavasti: “Kuinka minä voisin auttaa sinua?”.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here