Vähänpä arvasin, kuinka täydellisesti elämäni oli muuttuva, kun vuonna 2009 kävelin Trainer4You Personal trainer -koulutukseen.

Myönnän olevani parantumaton idealisti. Edelliset lähes parikymmentä vuotta olin elänyt siinä vahvassa uskossa, että kehittyvä informaatio- ja kommunikaatioteknologia olisi avain suurempaan itsenäisyyteen työelämässä, kasvavaan vapaa-aikaan ja parempaan elämänlaatuun.

Näin olinkin paiskinut hartiavoimin hommia ICT maailmassa. Sisälläni oli kuitenkin alkanut elää epäilys, riistäisikö tekniikka meitä sittenkin enemmän kuin antaisi – oliko hyvästä rengistä tulossa huono isäntä? Epäilyjeni keskellä pysähdyin pohtimaan syntyjä syviä. Siinä pohdiskellessani tunnistin liikunnan keskeiseksi oman onnellisuuteni ja mielenrauhani lähteeksi.

Mielenkiintoni heräsi siinä määrin, että Google kävi ahkerasti, ja ryhdyin puolivakavissani tutustumaan alan koulutustarjontaan. Vuosia kestävä yliopistokoulutus tuntui siinä vaiheessa ylimitoitetulta, ja kaupalliset personal trainer -koulutukset tuntuivat kuin tilanteeseeni tehdyiltä.

Liikunta ja ravitsemus ovat erinomaisen mielenkiintoisia aiheita, joihin perehtyminen on kuin kuorisi sipulia, jonka jokainen uusi kerros on edellistä herkullisempi. Huolimatta vuosien suhteellisen aktiivisesta liikuntataustastani – reilu parisataa treeniä vuodessa – en ollut varsinaisesti pysähtynyt pohtimaan, miten liikunta toimii.

Kun liikunnan summautumisen ja kunnon kohoamisen keskeiset periaatteet alkoivat aukeamaan, olin tyrmistynyt. Olin liikkunut erittäin huonolla hyötysuhteella. Käsitin, että pysähtymällä, pohtimalla ja suunnittelemalla voisin saada samat tulokset huomattavasti vähemmällä treenimäärällä. Tai samalla treenimäärällä huomattavasti paremmat tulokset.

Varsinaiseen jackpotiin törmäsin hetken viiveellä. Kiinnostuksen liekki oli leimahtanut, ja jatkoin opintoja liikuntalääketieteen parissa avoimessa yliopistossa. Käsitykseni liikunnasta 2000-luvun ihmelääkkeenä syveni. Tajusin asian, jonka jälkeen paluuta ei ollut: edessäni on paras tuote, johon olin koskaan törmännyt – liikunta.

Yhdellä ja samalla asialla voisit hoitaa paitsi fyysistä suorituskykyäsi myös henkistä vireyttäsi ja hyvinvointiasi ja erittäin väkevässä määrin myös terveyttäsi.

Innostuin aivan vietävästi – ja innostus tarttuu. Taustani huomioiden minulle oli luontevaa toimia yritysten parissa. Luennoin ja valmensin ahkerasti erilaisten työhyvinvointiprojektien parissa. Tietämyksen kartuttua minulle tarjoutui mahdollisuus osallistua Trainer4You-koulutusten kehittämiseen. Oppiminen, uuden oivaltaminen ja oivallusten jalostaminen oppimateriaaliksi osoittautui erittäin mieluisaksi ja palkitsevaksi puuhaksi.

Uskoin silloin, ja uskoni on vain vahvistunut, että terveys ja kuntoliikunta-ala on ainutlaatuisessa asemassa vastaamaan nyky-yhteiskunnan yleisimpiin terveyshaasteisiin, elintapasairauksiin ja mielen- terveyden ongelmiin.

Tänä vaatii luonnollisesti uudenlaista yhteistyötä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Alan koulutusten muodollisen tunnustuksen puute on kuitenkin hidastanut alan palveluiden täysimääräistä hyödyntämistä.

Päätin pureutua tähän ongelmaan. Tie vei seuraavaksi Brysseliin, alan eurooppalaisen keskusjärjestön, EuropeActiven, leipiin. EuropeActive tekee uraauurtavaa työtä Euroopassa, ja olen vakuuttunut, että terveys- ja kuntoliikunta-alan tehtävien muodollinen ammatillinen tunnustaminen on enää ajan kysymys.

Ari Langinkoski
Ari Langinkoski on Trainer4Youn kansainvälisten liiketoimien johtaja ja EuropeActiven myyntijohtaja.

Paljon on tapahtumassa ja uskon, että aika on kypsä suhteellisen nuoren alamme ottaa seuraava askel. Mutta jotta tämä askel saavutetaan, tarvitaan alalle vielä paljon lahjakkaita ja innokkaita uusia ihmisiä. Olen tähän oppaaseen koonnut katsauksen terveys- ja kuntoliikunnan historiasta ja personal trainerin ammatin kehityksestä. Pyrin myös avaamaan modernin personal trainerin työnkuvaa ja ansaintamahdollisuuksia.

Toivon, että opas auttaa myös sinua näkemään ne fantastiset mahdollisuudet, joita alalla työskentely voi tarjota.


Lataa uusi opas maksutta Trainer4You-tietopankistapt-ammatin-tausta-ja-tulevaisuus

Mikä ihmeen Trainer4You-tietopankki?

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here