Seuraava ote on poimittu uudesta Personal training – monien mahdollisuuksien ala -oppaasta. Oppaan pääset lataamaan täältä. Se valottaa pt-alan monenkirjavia urapolkuja ja mahdollisuuksia. Oppaassa julkistamme myös tulokset vastikään teettämästämme personal trainerin urapolkukyselystä.

Personal training on kehittynyt paljon niiden vajaan kahdenkymmenen vuoden aikana, jotka olen alalla vaikuttanut. Suunta on mielestäni ollut juuri oikea. Kun personal training oli urani alkuvuosina rajoittunut henkilökohtaiseen kuntovalmennukseen, on nykyinen luonnehdinta yksilön liikunta- ja terveystottumusten muutosprosessin tukihenkilöstä ainakin minulle hyvin mieleinen.

Minulle ainoa mahdollisuus itseni työllistämiseen oli oman personal training -yrityksen perustaminen. Työpaikkoja alan ammattilaisille ei näet vielä vielä 90-luvun loppupuolella ollut tarjolla. Toki kuntokeskukset sekä yritykset ostivat jo tuolloin palvelujani, mutta elannon tienasin yksilöasiakkaita valmentamalla. Heistä suurin osa oli vielä tuolloin urheilijoita, missejä, malleja tai henkilöitä, jotka olivat tutustuneet personal training -palveluihin ulkomailla asuessaan.

Tänä päivänä kuntokeskukset ovat personal training -alan suurin työllistäjä. Toki moni koulutettu personal trainer tekee saman ratkaisun kanssani ja ryhtyy tarjoamaan palvelujaan oman yrityksensä kautta. Se ei kuitenkaan ole suinkaan enää ainoa mahdollisuus. Personal training -ala on saavuttanut vankan ja uskottavan aseman niin asiakkaiden silmissä kuin uusien toimialojen intressien kohteena.

Tästä hyvä esimerkki on muun muassa terveydenhuoltoala, jossa uskotaan vankasti personal training -osaamisen tuovan kauan kaivatun ratkaisun ennakoivan terveydenhuollon alati kasvaviin tarpeisiin. Useat työterveyshuoltotahot ovatkin heränneet nykyhetkeen ja täydentäneet työfysioterapeuttiensa sekä työterveyshoitajiensa koulutusta personal training -osaamisella. Saman oivalluksen ovat tehneet myös useat fysioterapeutit, hierojat sekä hyvinvoinnin ja kauneusalan ammattilaiset.

Personal training -osaamisen merkitys eri urheilulajien fyysisessä valmennuksessa on myös noteerattu. Tästä hyvänä esimerkkinä on muun muassa jääkiekon hallitseva Suomen mestarijoukkue Oulun Kärpät, jossa niin liigajoukkueen kuin myös A-, B- ja C-juniorijoukkueen fysiikkavalmentajat ovat kouluttautuneet Trainer4You Personal trainereiksi. Myös monet NHL-tähtikiekkoilijat hyödyntävät personal trainer -ammattilaisia fyysisen harjoittelunsa suunnittelussa sekä toteuttamisessa. Sama ilmiö on jo havaittavissa useissa muissakin palloilulajeissa, formula ykkösissä, budolajeissa sekä lukuisissa muissakin lajeissa, joissa fyysinen suorituskyky on avainasemassa. Aiheeseen voit tutustua tarkemmin Personal training fysiikkavalmennuksessa -oppaassamme.

Personal training -osaaminen on tekemässä läpimurtoaan myös monen muun toimialan muuttuvassa tarpeissa. Oululainen Hansa Apteekki on hyvä esimerkki ennakkoluulottomasta edelläkävijyydestä. Apteekkari Janne Leino on kouluttanut lähes koko henkilökuntansa hyvinvointivalmentajiksi. Useat työntekijät jatkavat kouluttautumistaan personal trainereiksi ja ravintovalmentajiksi saakka, työskennelläkseen apteekin ennakoivia terveyspalveluiden parissa.

Sama ilmiö on havaittavissa myös urheilukauppa-alalla, jossa myyjien teknistä väline- ja tekstiilitietoutta täydennetään personal training -osaamisella. Näin myyjillä on valmiudet antaa asiakkaille myös vinkkejä ja ohjeita harjoitteluun sekä rakentaa ohjelmia, pitää luentoja, vetää lajikursseja, tehdä kuntomittauksia ja tarjota personal training -palveluja.

Yksittäisen personal trainerin ei enää välttämättä tarvitse olla liikunnan, terveyden, ravitsemuksen sekä eri liikuntalajien kaiken tietävä sekatyömies. Kysynnän kasvun myötä personal trainer voi – ja hänen kannattaa – segmentoitua eli valita oma osaamisalueensa sekä asiakasryhmänsä. Se voi personal trainerin taustoista ja intressien kohteista riippuen olla esimer- kiksi laihduttajat, terveysliikkujat, hyvinvointiliikkujat, kehonmuokkaajat, itsensä haastajat tai urheilun harrastajat. Toki monipuolinen personal trainer pärjää usemmankin asiakasryhmän kanssa, mutta markkinointi kannattaa suunnata haluamalleen asiakassegmentille sen tehok- kuuden varmistamiseksi.

Personal trainerilla on nykyisin vapaus valita myös oma toimintatapansa. Hyvää liiketoimintaa voi tehdä niin lyhyillä täsmätreeneillä, klinikkatyyppisellä liikunta- ja ravintoneuvonnalla, pitkillä intensiivivalmennuksilla, yksilövalmennuksilla, yritysvalmennuksilla, pienryhmävalmennuksilla, verkkovalmennuksilla, johtoryhmävalmennuksilla ja monella muullakin keinolla. Vain mielikuvitus on rajana nuoren toimialan valtaville liiketoimintamahdollisuuksille.

Personal training – monien mahdollisuuksien ala käsittelee personal trainerin urapolkumahdollisuuksia. Oppaassa on esiteltynä vaihtoehtoja alalla työllistymiseen. Samalla pääset tutustumaan ja ammentamaan oppia alalla menestyneiden tarinoista. Julkistamme oppaassa myös tulokset vastikään teettämästämme personal trainerin urapolkukyselystä.

Riku Aalto
Artikkelin kirjoittaja on Riku Aalto, Trainer4Youn perustajajäsen ja personal trainingin uranuurtaja Suomessa.

Uskon, että personal training -osaaminen on ratkaisu moneen kansanterveydelliseen ja kansantalouttakin nakertavaan ongelmaan. Lihavuuden, elintapasairauksien sekä tuki- ja liikuntaelinongelmien yleistyessä sekä liikunta-alan kiinnostavuuden edelleen lisääntyessä uskon, että maassamme on tilaa vielä useille tuhansille, jopa kymmenille tuhansille uusille personal trainerille. Haluaisitko sinä olla yksi heistä? Entä millainen sinun personal trainer -urakehityspolkusi voisi olla?

Lataa uusi opas Personal training – monien mahdollisuuksien ala

urapolku_kansi1

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here