Personal training on tunnepeliä!

Paraskin harjoitusmetodi tai treeniohjelma jää arvottomaksi, jos et kykene vaikuttamaan asiakkaasi tunteisiin. Siksi personal trainerin onkin hyvä tiedostaa, millainen voimavara tunteisiin vaikuttamisessa piilee.Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, millainen vaikutus tunteilla on suorituskykyymme? Masentuneena tai alakuloisena pienikin ponnistus tuntuu ylitsepääsemättömältä, kun taas innostuneena energiaa tuntuu riittävän vaikka mihin.Väitän, että tunteisiin vaikuttamisen taito on yksi personal trainerin tärkeimmistä taidoista. Tunteet vaikuttavatkin ratkaisevasti siihen, mistä asioista ihminen nauttii, millaisia valintoja hän tekee ja mitä hän elämässään tavoittelee. Tunteet ovat se kuiskaus korvan takana, joka ohjaa tekemään pieniä ja suuria päätöksiä arjen valintatilanteissa. Tunteet ovat se vivahde, joka saa elämän näyttämään aurinkoiselta tai synkän pilviseltä. Tunteet vaikuttavat myös ajatteluun, ihmissuhteisiin, fyysiseen suorituskykyyn ja elämänlaatuun. Silloin niiden merkitys vasta korostuukin, kun pyritään vaikuttamaan toisiin ihmisiin, sillä vain tunteita herättämällä voidaan saada aikaiseksi näkyviä ja tuntuvia muutoksia.Asiakas ei riennä into piukassa treenaamaan, jos motivaatio ei ole kohdillaan. Paraskaan harjoitusohjelma ei siis ole minkään arvoinen, jos siihen ei saada ladatuksi ohjaustapaamisella minkäänlaisia tunteita. Lyhyellä aikajänteellä motivaation taustalla ovat treenin aikana koetut ja pitkällä tähtäimellä tulevaisuuden tavoitteisiin kohdistuvat fiilikset.

Positiiviset tunteet parantavat terveyttä

Positiiviset tunteet ja mielialat lisäävätkin suorituskykyä monella tavalla. Keskittyminen ja ajatustyö tehostuvat sekä suuntautuvat tulevaisuuteen menneiden vatvomisen sijaan, ongelmanratkaisukyvyt paranevat, elimistön puolustusjärjestelmän toiminta tehostuu ja eliniän ennuste pitenee – toisin sanottuna henkilö kykenee elämään parempaa elämää pidempään.Negatiivisten tunteiden vaikutukset ovat sen sijaan täysin päinvastaiset. Ajattelu kaventuu ja keskittyy suurten linjojen sijaan enemmän pieniin yksityiskohtiin sekä suuntautuu menneeseen. Samalla stressihormonien määrä kehossa kasvaa, jolloin sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksien riski ja terveydelliset uhkatekijät kasvavat.Tunteet selittävät tutkimusten mukaan ihmisten terveyttä jopa enemmän kuin liikunta- ja ravitsemustottumukset tai ylipaino. Pitkään velloneet negatiiviset tunteet, kuten masennus, ahdistus tai viha lisäävät stressihormonien määrää kehossa. Ne sitovat itseensä rasvamolekyylejä, joiden kertyessä verisuonten seinämiin myös riski sydän- ja aivoverenkierron häiriöihin lisääntyy merkittävästi. Stressihormonien kertymistä elimistöön voidaan vähentää ainakin kahdella tapaa: rentoutumalla sekä liikkumalla, joilla levollinen mielikin on helpointa saavuttaa.

Opettele käsittelemään negatiivisia ja herättelemään positiivisia tunteita

Tunteiden ymmärtäminen ja käsittely auttavat parantamaan suorituskykyä sekä hyvinvointia. Sen sijaan, että pyrkisimme välttämään kaikin keinoin negatiivisia tunteita, meidän kannattaisi opetella mieluummin hyödyntämään niissä piilevä suorituskyvyn potentiaali. Usein käykin niin, että negatiivisten tunteiden onnistunut käsittely saa aikaiseksi kaikkein voimakkaimmat positiiviset tunteet.Tunteiden käsittelyssä on kaksi suuntaa. Toinen suunta on negatiivisten tunteiden käsittely, jolla voidaan siis saada aikaan todella vahvoja positiivisia tunteita. Hyvä esimerkki tällaisesta tilanteesta voisi olla heikon kuntotesti- tai kehonkoostumusmittaustuloksen rakentava sekä kannustava käsittely personal trainerin toimesta. Epätoivon ja lannistuksen muuttuessa innostukseksi ja vankaksi tulevaisuususkoksi, voi fiilis olla todella voimaantunut.Positiivisten tunteiden herättäminen on tunteisiin vaikuttamisen toinen suunta ja personal trainerin tärkein työkalu. Keskeisimmät kysymykset pt:n näkökulmasta ovatkin, kuinka herätellään iloa, luodaan innostusta, kasvatetaan ylpeyttä, viritellään hilpeyttä, synnytetään ihailua ja kutitellaan kiitollisuutta? Eli siis miten synnytetään tunteisiin vaikuttavat ja elämää mullistavat wau-elämykset?mood-01

Tasoa tunteiden käsittelyyn

Tunteisiin vaikuttamisessa on tärkeää tunnistaa kahden suunnan lisäksi myös kolme eri tasoa. Ne ovat omien tunteiden käsittelyn, toisten tunteiden kohtaamisen sekä kokonaisen ihmisjoukon tunneilmastoon vaikuttamisen tasot.Omien tunteiden käsittelyssä oleellista on se, miten opit käsittelemään ja ilmaisemaan omat kielteiset tunteesi rakentavasti ja kuinka varmistat sen, että saat kokea riittävästi innostavia sekä inspiroivia positiivisia tunteita. Omien tunteiden käsittelyn kautta kyetään lisäämään hyvinvoinnin sekä mielekkyyden tunnetta, joka luo pohjan myös muiden ihmisten tunteisiin vaikuttamiselle.Toinen taso on muiden ihmisten tunteiden kohtaamisen taso eli se, miten kohtaat ja käsittelet asiakkaidesi negatiivisia tunnereaktioita ja synnytät sekä vahvistat heissä positiivisia tuntemuksia. Nämä taidot ovat ratkaisevassa roolissa personal training –asiakassuhteessa. Oleellisinta onkin se, kuinka kohtaat turhautuneen tai toivonsa menettäneen asiakkaan ja rohkaiset häntä pieniin muutoksiin, vahvistat asiakkaan itseluottamusta ansaituilla kehuilla tai motivoit henkilöä yrittämään entistä lujemmin. Eikä suinkaan se, oletko laatinut hänelle täydellisen vai ihan hyvän treeniohjelman.Tunteiden käsittelyn kolmas taso on vaikuttamista kokonaiseen ihmisjoukkoon. Porukka voi pt:n työssä olla esimerkiksi pienryhmävalmennusporukka, hyvinvointiluennon kuulijakunta, yritysvalmennusryhmä tai vaikkapa messuosaston ympärille kokoontunut joukko valmennuspalveluista kiinnostuneita ihmisiä.Kokonaisen porukan tunneilmastoon vaikuttamisessa on tärkeää pohtia sitä, kuinka kohdata jännittynyt, skeptisesti suhtautuva, lamaantunut tai innoton osallistujajoukko. Ja toisaalta sitä, miten sytyttää innostusta, inspiraatiota, hyvää mieltä sekä uskallusta kokeilemiseen kokonaisessa joukossa ihmisiä.Oleellisinta porukan tunneilmastoon vaikuttamisessa on osallistumisen kynnyksen madaltaminen sekä turvallisuuden tunteen lisääminen. Innostuneena ja tyytyväisenä turvallisuuden tunne on vähäisempää, jolloin olemme avoimempia kokeilemaan, heittäytymään sekä poistumaan mukavuusalueelta, jolloin maaperä oppimiselle ja kehitykselle on selvästi suotuisampi.[avatar user="Riku Aalto" size="thumbnail" align="right" link="http://www.trainer4you.fi/blogi/author/riku-aalto/" target="_blank"]Artikkelin kirjoittaja on Riku Aalto, Trainer4Youn perustajajäsen ja personal trainingin uranuurtaja Suomessa.[/avatar]Kannattaa muistaa, että tunteita herättävät jutut saavat ykkössijan asiakkaidemme huomion näkökulmasta. Siksi pelkän faktan suoltaminen ei johda parhaaseen lopputulokseen, vaan hyvin jaksotetun informaation lisäksi meidän on herätettävä asiakkaissamme innostusta, inspiraatiota sekä muita harkittuja tunteita.Fiilistä peliin!


Artikkelin lähteenä on käytetty Jarkko Rantasen teoksia Tunteella! Voimaa tekemiseen (Talentum 2013) sekä Vaikuta tunteisiin (Talentum 2015).

Edellinen
Edellinen

Top 5 onnistumistarinat personal training -uraltani 

Seuraava
Seuraava

Hyvät elintavat tukevat tiedonkäsittelykykyä ja pienentävät metabolisen oireyhtymän riskiä