Personal training ja Trainer4You olivat vahvasti mukana kansainvälisen Jääkiekon kehityskeskuksen järjestämillä, järjestyksessään yhdeksänsillä jääkiekon kehityspäivillä.

Koko Suomi tuntuu hullantuneen jääkiekosta. Nuoret leijonat voittivat 20-vuotiaiden MM-kultaa superjunnujen Jesse Puljujärven, Sebastian Ahon sekä Patrik Laineen johdolla.

Pikkuleijonat kruunasivat MM-kisamenestyksen, kun Puljujärvi johdatti finaalin hattutempullaan Suomen tuplamestaruuteen, sillä välin kun Laine heilutti maaliverkkoja Tapparan liigamestaruuden takuumiehenä. Nyt kansan huomio on tiukasti miesten MM-kisoissa, joissa Suomi raivaa vakuuttavasti tietään kohti finaalia, nuorten supertähtien ja kokeneempien kiekko-ikonien saumattomalla yhteispelillä.

Triplamestaruus MM-tasolla olisi jotain uniikkia, joihin kukaan, saati sitten lilliputtimainen Suomi, ei ole aikaisemmin kyennyt.

Pitkäjänteistä työtä menestyksen eteen

Huikea menestys MM-kisajäillä on hyvä osoitus suomalaisen jääkiekkovalmennuksen kehityksestä sekä pitkäjänteisistä satsauksista, joita jääkiekkoliitossa sekä seuroissa on viime vuosina tehty.

Urheilijalähtöisen ajattelun, kokonaisvaltaisen valmennusotteen sekä yksilötaitoja korostavan lajiharjoittelun lisäksi jääkiekossa on ymmärretty muita lajeja paremmin verkostoitumisen merkitys myös fyysisen suorituskyvyn maksimoimiseksi ja vammojen ennaltaehkäisemiseksi.

Urheilijan ympärille pyritäänkin rakentamaan tiimi, josta parhaimmillaan löytyvät lääkärin, fysioterapeutin ja henkisen valmentajan lisäksi myös fyysisen harjoittelun ohjelmoinnista sekä toteutuksesta vastaava personal trainer.

Fysiikkavalmennus ensimmäistä kertaa pääteemana

Suomen Urheiluopistolla, Vierumäellä järjestettiin 13.–14.5.2016 jääkiekon fysiikkavalmennuksen koulutuspäivät, joissa personal training -osaaminen oli vahvasti esillä.

Alan huippuosaajien esityksistä koostuva koulutus tarjosi ajankohtaista ja käytännönläheistä tietoa yksilöllisesti optimoidusta fysiikkaharjoittelusta sekä harjoittelun tukitoimista. Koulutus piti sisällään sopivassa suhteessa informatiivisia luentoja sekä toiminnallisia demoharjoituksia eri ikäluokat huomioiden.

Tapahtuman kohderyhmänä olivat nuorten sekä aikuisten valmentajat, ikäluokkavastaavat, taitovalmentajat, urheilulukio- ja akatemiavalmentajat, fysiikka- sekä luisteluvalmentajat, juniori- ja valmennuspäälliköt sekä kaikki asiasta kiinnostuneet, jotka halusivat syventää osaamistaan ja saada uusia ideoita valmennustyönsä tueksi.

Yleisön joukosta saattoi bongata mielenkiintoisia hokimiehiä, kuten muun muassa Sveitsin mestarijoukkue Luganon sekä kotimaisten liigajoukkueiden TPS:n ja Saipan fysiikkavalmentajat. Yleisöstä löytyi myös entinen NHL-kiekkoilija, Suomen jääkiekkoleijona numero 176, Hannu Järvenpää, joka kehui seminaarin antia sekä sisältöä erinomaiseksi kokonaisuudeksi.

Laadukas ja monipuolinen ohjelma keräsi kiitosta

Seminaarin varsinaisen sisältöosuuden avasi vahvasti Trainer4Youn Ari-Pekka Lindberg aiheella suorituskyvyn maksimointi ja vammojen ennaltaehkäisy. Osuuden ensimmäinen puolisko käsitteli liikemalleja voimaharjoittelussa ja toinen liikemalleja lajisuorituksessa.

Kiteytetysti luennolla sekä havainnollistavassa demossa korostettiin selän ja alaraajan neutraaliasentojen säilyttämistä voimaa edellyttävissä nostoliikkeissä, kun taas lajisuorituksissa hallinta tulisi säilyttää ja sitä pitäisi harjoittaa neutraalien asentojen ulkopuolella. Haastattelemani Kiekko-Espoon kasvatti ja NHL:ssäkin Edmonton Oilersin paidassa pelannut Kari Haakana kertoi saaneensa Ari-Pekan osuudesta paljon oivalluksia, ja kehui sitä vuolaasti.

Ari-Pekan osuuden jälkeen esiintymislavalla nähtiin toinen Trainer4Youn mies, Mikko Paunonen, jonka osuuden teemana oli motoristen kykyjen arviointi ja tulosten soveltaminen harjoitteluun. Hänen osuutensa ajatuksena oli demonstroida jääkiekossa vaadittavien motoristen ominaisuuksien testejä sekä niistä saatavan informaation viemistä käytäntöön helposti toteutettavin, lajinomaisin treeniliikkein.

Ei kahta ilman kolmatta, eli kolmaskin esiintyjä oli Trainer4Youta sekä Oulun Kärppiä edustava fysiikkavalmentaja Samppa Jaakola. Hän kertoi osuutensa luentovaiheessa fysiikkavalmennuksen suuntaviivoista liigakärpissä ja korosti yksilöllisen valmennusotteen merkitystä joukkuelajien valmennuksessa.

Demo-osuudessaan Samppa veti erityisesti lantio- ja hartiaseudun elastisuutta kehittävän toiminnallisen liikkuvuusharjoitteen Kiekko-Reippaan junioreista koostuvalle, hienosti hommansa hoitaneelle demotreeniryhmälle.

Ensimmäisen seminaaripäivän päätti lappeenrantalaista Aikasykettä edustanut Janne Miettinen teemalla urheilijan palautuminen ja kuormitus. Hän korosti osuudessaan urheilijan itseohjautuvuuden lisäämisen merkitystä, laadukkaiden mittausten (Firstbeat, hyvinvointianalyysi), palautteen ja neuvonnan avulla.

jaakiekko-ap
Trainer4Youn asiantuntija ja kouluttaja Ari-Pekka Lindberg demonstroi jääkiekkoilijoiden oheisharjoittelun liikemalleja.

Toinen seminaaripäivä starttasi kehittävän harjoittelun kulmakivillä

Toinen seminaaripäivä käynnistyi kehittävän ravitsemuksen kulmakiviä painottavalla, Trainer4Youn ravitsemusyksikön johtajan Mikko Rinnan, luennolla. Osuus herätti paljon positiivista keskustelua ja se keräsi paljon kiitosta seminaariyleisön keskuudessa. Yleisössä toivottiinkin Jääkiekkoliiton kumppanoituvan ja hankkivan kumppaniltaan yhteistyön kautta helppoja työkaluja nuoren jääkiekkoilijan ravitsemustilan kartoittamisen sekä ravitsemusneuvonnan tueksi.

Seuraava esiintyjä oli Oulun Kärppien junioreita valmentava Harri Tapio, joka on toiminut urallaan muun muassa Mikael Granlundin sekä Sebastian Ahon fysiikkavalmentajana. Päivätyönään liikunnan lehtorina vaikuttavan ja kolmetoista vuotta miesten telinevoimistelumaajoukkueessa kilpailleen miehen teemana oli kehonhallinnan ja lihaskunnon kehittäminen lajia tukevilla kehopainoharjoitteilla.

Tähän teemaan tuskin olisi mistään löytynyt osaavampaa valmentajaa, niin vakuuttavaa oli miehen tekeminen demoryhmän kanssa esiintymislavalla.

Jääkiekkoilijan lajivoimaharjoittelu käytännössä oli Optimal Performancea edustavan personal trainer Jussi-Pekka Kurtin teemana. Hänen valmennettaviaan ovat kiekon puolelta olleet muun muassa Hifkistä NHL:ään ensi kaudeksi siirtyvä maalivahti Ville Husso sekä kiekkoleijonien luottopuolustaja Ville Pokka.

Jussin teoriaosuus käsitteli kesäharjoittelun ohjelmointia voimatreenin näkökulmasta, ja demo-osuudessa keskityttiin jalkojen sekä keskivartalon voiman hankintaan.

Riku Aalto
Artikkelin kirjoittaja on Riku Aalto, Trainer4Youn perustajajäsen ja personal trainingin uranuurtaja Suomessa.

Minulla oli ilo ja kunnia paketoida seminaarianti nippuun ja luennoida kiitettävällä asenteella intensiiviseen koulutusviikonloppuun osallistuneille valmentajille. Luentoni teemana oli personal training -osaaminen fysiikkavalmennuksen tukena. Personal training -osaaminen ja kouluttautuminen pt:ksi herättivätkin kuulijoissa suurta mielenkiintoa, joten saanemme pian koulutuksiimme mukaan vahvan edustuksen myös jääkiekkovalmennusosaamista!


Haaveena personal trainerin ammatti? Lataa uusi opas ja tutustu alaan Trainer4You-tietopankissa

pt-ammatin-tausta-ja-tulevaisuus

Mikä ihmeen Trainer4You-tietopankki?

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here