Oppiminen koostuu merkityksellisen informaation valikoinnista, tulkitsemisesta, jäsentämisestä ja sulauttamisesta aikaisempaan tietopääomaan. Uuden tiedon muodostamat kognitiiviset rakenteet muokataan olemassa olevien käsitysten lomaan, jolloin syntyy uusi näkemys kyseisestä asiasta. Kuulostaa helpolta, eikö vain? Ja onkin, jos vain on avoin uudelle ja uskaltaa päästää irti vanhasta.

Oppiminen on helppoa luopumiseen verrattuna

Jokaisella meistä on tietoa tai ainakin jonkinlainen ennakkokäsitys, ainakin silloin kun puhutaan liikuntaan ja ravitsemukseen liittyvistä asioista. Mitä pidempään olemme alalla vaikuttaneet sen pinttyneimmiksi useat käsitykset ja tavat työskennellä ovat juurtuneet. Tuttu, turvallinen ja hyväksi havaittu näkemys tai toimintamalli ei kuitenkaan ole läheskään aina paras tapa ajatella tai toimia. Ainakaan nopeasti muuttuvassa maailmassa ja alati kehittyvällä toimialalla.

Jotta uusi, tarkempi ja monimuotoisempi ymmärrys saataisiin käyttöön, täytyy vanhentunut ja ehkä kapeakatseinen ymmärrys poisoppia. Voidaan puhua myös käsitteellisestä muutoksesta, jossa voimassaoleva tieto muokataan uuden tiedon mukaiseksi ja siirtovaikutuksesta, jossa uusi tieto kyetään viemään käytäntöön saakka.

Täsmäkoulutus riittää, jos oppiminen jatkuu…

Personal trainer –koulutuksemme on täydennyskoulutusohjelma liikunta- ja terveysalan ammattilaisille. Mukaan koulutukseen pääsevät myös Trainer4You Personal trainer –koulutusputken aiemmat osiot eli Hyvinvointivalmentaja- ja Kuntosalivalmentajakoulutuksen läpäisseet henkilöt. Tällöin opiskelijoilta edellytetään hyviä näyttöjä aikaisemmasta sekä vankkaa kokemusta ohjaus- tai valmennusalalta, jota kerrytetään osaltaan myös kyseisissä koulutuksissa sekä lähijaksojen väleissä.

Vaikka saattaisi helposti luulla, että kuilu alan yliopisto-, ammattikorkeakoulu- tai opistotasoisen koulutuksen saaneiden sekä koulutusputken alkusuoran (HVV ja KSV) kahlanneiden ”noviisien” välillä olisi huima, on kokemus osoittanut jotain ihan muuta: Itse asiassa kurssien priimukset ja henkilöt, joiden onnistumistarinat kentällä ovat omaa luokkaansa, ovat usein juuri henkilöitä, joilla ei aiempaa ammatillista koulutusta ollut. Heille riittää opetettavien asioiden omaksuminen ilman rankkaa poisoppimisen tuskaa.

Utelias kokee enemmän

Ei pohjakoulutus suinkaan mikään rasite ole, kunhan avartaa mielensä uusille asioille, toimintamalleille ja usein jopa uudelle näkemykselle koko hommasta. Parhaat osaajat ovat edelleen lapsenomaisen uteliaita, kokeilunhaluisia ja innokkaita oppijoita, vaikka tieto-taitoa on jo kertynyt takataskuun valtavasti. ”Sillä mitä tiedät ei ole niin suurta merkitystä kuin sillä, miten nopea olet oppimaan”. Ja miten halukas olet korvaamaan osan tiedoistasi uudella, päivitetyllä ja avarammalla näkemyksellä.

Tervetuloa mukaan uudet tulokkaat, alanvaihtajat sekä liikunta- ja terveysalan täysveriset ammattilaiset! Innostutaan ja opitaan yhdessä,

T: Treenarisi Riku 

Kuva: Tuomas Hietala, Lapin Omavalmennus

 

1 KOMMENTTI

  1. Tavoitteena pitää mieli aina avoimena ja ennakkoluulottomana! Hyvinvointialakin muuttuu ja uutta tietoa tulee mm. tutkimusten tuloksena jatkuvasti. Lisäksi alat, joilla tehdään töitä yksilöiden kanssa eivät koskaan sisällä vain yhtä oikeaa ratkaisua, vaan huomioon tulee ottaa aina koko kokonaisuus.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here