Ravitsemuksen personal trainer

Ravitsemus on kuuma aihe, joka koskettaa meistä jokaista. Tiedämme ruokailutottumusten vaikutukset terveyteen, kehonmuokkaukseen, työssä jaksamiseen, suorituskyvyn kehittämiseen, palautumiseen ja painonhallintaan, mutta silti tottumuksissamme on paljon parantamisen varaa.

Eihän tämä minua kosketa! Vai koskettaako sittenkin? Kurkistamalla omalle lautaselle, peiliin ja oman tuttavapiirin jääkaappiin tai ostoskärryyn alkaa totuus valkeamaan…

A-p-u-v-a!

Niinkin arkisen ja usein toistuvan rutiinin kuin syömisen hallinnan ja ravitsemusmuutoksen toteuttaminen ei yksin ole helppoa. Onneksi apua on kuitenkin saatavilla. Lottokansalaisen on kuitenkin vaikeaa löytää itselleen apua, eikä tilannetta helpota ollenkaan median syytämä, kaikenkarvainen ravitsemusinformaatio, eripura eri ammattiryhmien sekä leirien välillä sekä tiedon puute ja epäselvyydet ravitsemusalan ammattilaisten rooleista asiakastyössä.

Ravitsemusterapeutti on kliinisen ravitsemusneuvonnan erityisosaaja

Laillistettu ravitsemusterapeutti on yliopistokoulutuksen (kesto keskimäärin 5 vuotta) saanut, laillistettu ammattihenkilö, joka työskentelee useimmiten ravitsemusneuvonnan, ruokavalioiden suunnittelun ja seurannan, asiantuntijatehtävien, ravitsemustutkimuksen, ruokahuollon konsultoinnin, tiedottamisen sekä elintarviketeollisuuden tuotekehitystehtävien parissa.

Terveydenhuoltokentällä ravitsemusterapeuttien työnkuvaan kuuluu muun muassa ravitsemushoidot, kuten ruoka-aineallergisten lasten, syömishäiriöisten, dialyysipotilaiden, vaikeasti tai sairaalloisen lihavien ja keliaakikkojen ravitsemushoito. Ravitsemusterapeutin työn tavoitteena on myös tutkimus-, tiedottamis- ja kansanvalistus- sekä terveystyö ravitsemukseen liittyvän tiedon jalkauttamiseksi kentälle.

Elintarvikeoppinut terapeutti

Ravitsemusterapeutti on kliinisen ravitsemuksen erityisosaaja, jonka muita spesiaalialueita ovat muun muassa elintarvikeoppi sekä ravitsemusterapia. Tietämystä löytyy myös energian ja ravintoaineiden tarpeen, vaikutuksen sekä hyväksikäytön sekä puutosoireiden tuntemuksesta. Ravitsemusterapeutti omaa laajan näkemyksen elintarvikkeiden, erityisruokavaliovalmisteiden sekä kliinisten ravintovalmisteiden tuntemukseen ja taito valita sopivat tuotteet kuhinkin yksilölliseen tavoitteeseen tai ongelmaan. Koko kentän vaatimuksia kenenkään ei tarvitse hallita, vaan ravitsemusterapeutit ovat usein erikoistuneet tietyn potilasryhmän ravitsemukselliseen hoitoon ja neuvontaan.

Ravintovalmentaja on ravitsemusmuutoksen tukihenkilö

Ravitsemukseen kannattaa kiinnittää huomiota jo ennen kun se on terveydellisesti välttämätöntä. Suorituskyvyn parantaminen, kiinteytyminen, laihtuminen, lihasmassan hankinta sekä työvireyden ja yleisen hyvinvoinnin lisääminen ovat tavoitteita, joita voidaan edistää liikunnan ja aktivoitumisen lisäksi fiksuilla ravitsemusvalinnoilla. Ravintovalmentaja on ravitsemuksen personal trainer eli henkilökohtainen tukihenkilö ravitsemustottumusten muuttamiseksi sekä oman tavoitteen saavuttamiseksi.

Trainer4You Ravintovalmentajakoulutus on toiminnallinen, valmennuksellinen sekä ajatuksia kirkastava koulutusohjelma, joka valmistaa osallistujat rautaisiksi ravitsemusneuvonnan ja –valmennuksen ammattilaisiksi. Ravintovalmentajat työskentelevät yrittäjinä, kuntokeskusten, valmennusyritysten sekä seurojen palveluksessa tavallisten ihmisten, kuntoilijoiden, urheilijoiden sekä nuorten parissa. Henkilökohtaisen valmennustyön lisäksi erilaiset ravitsemusmuutos- ja painonhallintaryhmät, puhelin- ja sähköinen konsultointi sekä asiantuntijaluennot ovat tyypillisimpiä palvelumuotoja Ravintovalmentajan työnkuvaan liittyen. Ravintovalmentajat työskentelevät yleisimmin yrityksissä, kuntokeskuksissa, kylpylöiden ja kuntoutuslaitosten tiloissa tai omissa toimitiloissaan.

Ravintovalmentaja on verkostoitumisen ammattilainen

Ravintovalmentaja on kiteytetysti perusterveiden asiakkaiden muutostukihenkilö. Etenkin liikunnan ja ravitsemuksen yhdistäminen asiakkaan tavoitteiden saavuttamiseksi on Ravintovalmentajan erityisosaamista. Fyysiseen hyvinvointiin liittyvät tavoitteet kuten sairauksien ennaltaehkäisy, terveyden edistäminen, kehon muokkaaminen ja suorituskyvyn sekä palautumisen edistäminen ovat Ravintovalmentajan osaamisalaa. Sen sijaan esimerkiksi erilaisiin sairauksiin liittyvä akuuttivaiheen neuvonta sekä syömishäiriöisten ravitsemusohjaus ovat ravitsemusterapeutin toimialaa. Ravintovalmentaja onkin verkostoitumisen ammattilainen, joka ohjaa tarvittaessa asiakkaansa ravitsemusterapeutin, lääkärin tai personal trainerin vastaanotolle sekä tekee tarvittaessa tiivistä yhteistyötä esim. valmentajan tai työterveyshuollon kanssa.

Ravintovalmennus työllistää ja tarjoaa kasvavat liiketoimintamahdollisuudet

Ravitsemusterapeutti on kiistatta ravitsemusneuvonnan arvostetuin auktoriteetti kentällä. Ravitsemusterapeutin vastaanotolle päästäkseen on kuitenkin yleensä oltava diagnoosi eli täytyy olla sairas saadakseen palvelua. Aivan kuten lääkärinkin vastaanotolla aiheuttaisi hämmennystä asiakas, joka kertoisi olevan terve kuin pukki ja haluavansa ohjeita, kuinka pysyä jatkossakin huippukunnossa, ei ravitsemusterapiakaan tarjoa ratkaisua koko kansan terveysvalmennukseen.

Ravintovalmennus on helposti ostettavaa, käytännönläheistä ja voimavaralähtöistä matalan kynnyksen palvelua kaikelle kansalle. Ennustan alan kasvavan räjähdysmäisesti terveyttä koettelevien megatrendien kuten ylipainon, aikuistyypin diabeteksen, ärtyvän suolen oireyhtymän sekä osteoporoosin lisääntymisen myötä. Jatkuvasti kasvavista työhyvinvointipanostuksista myös yhä suurempi osa suunnataan ravitsemusvalistukseen ja –valmennukseen. Alati pinnallistuvassa maailmassa ulkonäkökeskeisyys, laihuuden sekä kiinteyden ihannointi ja henkilökohtaisen markkina-arvon pönkittäminen johtavat myös liikunta- ja ravintovalmennuspalvelujen suosion kasvuun. Kaiken kaikkiaan yritykset ja yksilöt ovat valveutuneita sekä halukkaita maksamaan laadukkaista, tuloksekkaista sekä henkilökohtaisista palveluista, joten työt eivät tekevältä tule loppumaan.

Kuka – Mitä – Häh?

Mitä ravintovalmentajan työ konkreettisesti pitää sisällään? Millaisia tuotteita ja palveluja ravintovalmentaja tarjoaa asiakkailleen? Mitä valmennuspalvelut maksavat, millaisia kokemuksia asiakkailla on ravintovalmennuksesta ja millaista ansaintaa ravintovalmentaja voi tehdä yrittäjänä tai työsuhteessa toimiessaan? Ja mitä pitää sisällään Trainer4You Ravintovalmentajakoulutus ja millaiset valmiudet sieltä saa ravitsemusasiantuntijana toimimiseen sekä liiketoiminnan käynnistämiseen?

Edellinen
Edellinen

Tulevaisuus näyttää lihavalta

Seuraava
Seuraava

Poisoppimisen tuskaa