Runsas voin käyttö lisää sydäninfarktin riskiä

Suomalaistutkimuksen mukaan voin käyttö liittyy suurentuneeseen sydäninfarktin vaaraan.

Runsaasti voita käyttävillä miehillä havaittiin Itä-Suomen yliopiston tuoreessa tutkimuksessa 65 prosenttia suurempi riski saada sydäninfarkti kuin niillä, jotka käyttivät voita vain vähän tai eivät ollenkaan.– Ylimmän neljänneksen suurentunut riski on vastaava mitä voi nähdä vaikkapa niillä jotka syövät vain vähän kasviksia. Voin käytöllä on oma merkityksensä, vaikka kyse onkin vain yhdestä palasta kokonaisuutta, tutkimusta johtanut dosentti Sari Voutilainen sanoo.

Tutkimuksen aineisto perustui Itä-Suomen yliopistossa seurannassa olevaan Sepelvaltimotaudin vaaratekijätutkimukseen (SVVT, Kuopio Ischemic Heart Disease Risk Factor Study). Se on etenevä väestöpohjainen kohorttitutkimus, joka selvittää sydän- ja verisuonisairauksien ja muiden kroonisten kansansairauksien riskitekijöitä.

Tutkimuksessa seurattiin 16 vuoden ajan reilua 1 900 miestä, joilla ei tutkimuksen alussa ollut diagnosoitu sydän- ja verisuonitauteja. Tutkittavat miehet olivat lähtötilanteessa keskimäärin 52-vuotiaita.Ruoankäyttö selvitettiin tutkimuksen alussa neljän peräkkäisen päivän ruokapäiväkirjanpidolla, joka tutkijoiden sanoin menetelmänä sopii hyvin voin kaltaisten ruoka-aineiden kulutuksen selvittämiseen.

Keskimääräinen päivittäinen voin saanti eri käyttöneljänneksissä oli 5, 24, 42 ja 73 grammaa vuorokaudessa. Sydäninfarktiriskin havaittiin lisääntyvän reilu 4 prosenttia jokaista kymmentä syötyä voigrammaa kohden.

Yhteys heikkeni, kun tilastollinen malli vakioitiin seerumin ”pahan” LDL-kolesterolin suhteen, mikä viittaa LDL-kolesterolin todennäköiseen rooliin yhtenä vaikutusmekanismina, tutkijat arvioivat.

Tutkimuksen tuloksia voi osaltaan selittää myös sekoittavat tekijät. Voin käyttöön ja sydäninfarktin vaaraan liittyi monet sydänterveydelle epäedullisena tiedetyt tekijät.– Seurannan aikana sydäninfarktin saaneet miehet olivat tutkimuksen alussa muita miehiä vanhempia ja heillä oli merkitsevästi suurempi painoindeksi, epäedullisemmat veren rasva-arvot ja korkeammat verenpainetasot terveenä säilyneisiin tutkittaviin verrattuna. He myös tupakoivat merkitsevästi muita enemmän, heillä oli pienempi maksimaalinen hapenottokyky ja heidän ruokavalionsa sisälsi enemmän voita, tyydyttynyttä rasvaa ja vähemmän folaattia, marjoja, hedelmiä ja tuoreita kasviksia, Voutilainen ja kollegat kirjoittavat.

Tutkijoiden mukaan tilastollisista vakioinneista huolimatta on mahdollista, että nämä muut tekijät voivat vaikuttaa havaittuun yhteyteen riskiä lisäävästi. Voi saattaakin tässä aineistossa olla osittain merkki epäterveistä elintavoista.– Voin käyttöä ei tarvitse lopettaa kokonaan, mutta on tärkeää välttää ylilyöntejä jatkuvissa käyttömäärissä ja muistaa pehmeiden rasvojen tärkeys, tutkijat summaavat.

Tutkimuksen julkaisi Suomen Lääkärilehti.

 

Lähde

Voutilainen S, Nurmi A, Virtanen J, Mursu J, Tuomainen TP. (2013). Voi ja sydäninfarktiriski. Suomen Lääkärilehti. 2013;38: 2351-2357.



Edellinen
Edellinen

Psyykkinen valmennus on aina läsnä

Seuraava
Seuraava

Kilpapyöräilijät elävät valtaväestöä pidempään