Valintojen maailma - pienet ja suuret valinnat

Elämä on valintojen summa. Olemmekin jatkuvasti valintatilanteiden edessä: Kirjoittaisiko blogia vai katselisiko leffaa Netflixistä, työntäisikö käden karkkikulhoon vai valitsisiko fiksummat eväät naposteluun, lähtisikö lenkille vai vajoaisiko syvemmälle sohvan pohjalle…Loppujen lopuksi ratkaisevaa ei kuitenkaan ole se, miten valitset elämän suurten kysymysten edessä, vaan se, millaisia ratkaisuja teet jokapäiväisten, pienten valintojen äärellä. ”Jos teet pienet asiat hyvin, ei edes ole suuria asioita” (koripallovalmentaja Henrik Dettmann).Kuinka sitten saamme itsemme tekemään fiksuja valintoja nopeiden nautintojen, hetken himojen ja kaikkien houkutusten keskellä? Ainakin seuraaviin neljään asiaan panostamalla.

1) Motivoidu innostavista asioista

Kun motivaatio on riittävän korkea, emme juurikaan tarvitse tahdonvoimaa päämäärän saavuttamiseksi. Jos tekeminen on riittävän kivaa, motivoi itse tekeminen, ei lopputulos tai tulevat saavutukset. Lapsi ei tarvitse itsekuria leikkimiseen, mummo kutomiseen tai setä perhon heittelyyn, joten tahdonvoimaa ei kulu hukkaan, vaan sitä säästyy ikävämpien, mutta välttämättömien asioiden tekemiseen (kuten lelujen siivoamiseen).Kun tavoite on kytköksissä henkilön tärkeimpiin arvoihin, on valinnoilla vahva sekä sitouttava merkitys. Onkin fiksua pysähtyä välillä niiden äärelle, sillä kirkkaana mielessä olevat arvot helpottavat huomattavasti fiksujen valintojen tekemistä.Puhun nykyään paljon mielihyväliikunnan puolesta. Jos onnistut löytämään liikuntamuodon tai pari, joista aidosti innostut ja joiden harrastaminen ei vaadi sinulta juurikaan tahdonvoimaa, on hyvin todennäköistä, että onnistut parantamaan kuntoasi ja hyvinvointiasi merkittävästi. Itselleni tällaisia mielihyvälajeja ovat muun muassa talvipyöräily fatbikella, sup –lautailu kesällä sekä vasta aikuisiällä alkanut tennis –harrastus. Ne saavat minut aktivoitumaan ”arkiharjoitteluunkin” paremmin, sillä tiedän, että lenkeillä ja salilla käytyäni nautin mielihyvälajeista entistäkin enemmän.

2) Käytä tahdonvoimaa harkitusti

Kun motivaatio ei yksin riitä, silloin tarvitaan tahdonvoimaa. Se auttaa pitämään tavoitteen mielessä ja keskittymään oikeisiin asioihin. Tahdonvoimasta toinen puolikas on oikeaa asennetta ja toinen kykyä kontrolloida itseään sekä valintojaan.Tahdonvoimaa voisi kuvailla kyvyksi valinta kahden eri halun väliltä: Sen ansiosta kykenemme sanomaan ei akuuteille houkutuksille ja pystymme säilyttämään fokuksemme kauempana siintävässä tavoitteessamme.Tahdonvoimaa tarvitaankin etenkin silloin kun yksilön sisällä on ristiriita: Nopea nautinto houkuttaisi, mutta veisi meitä kauemmas tavoitteestamme. Kieltäytyminen houkutuksesta veisi sen sijaan meitä pienen askeleen kohti tavoitettamme, mutta aiheuttaisi pettymyksen kyseisessä hetkessä.

3) Luo itsellesi voittavat rutiinit

Olemme tapojemme orjia. Monet asiat hoituvat vanhasta tottumuksesta, eikä niiden toteuttaminen vaadi juurikaan ponnistelua, sillä teemme ne kuin autopilotti päällä. Fiksut, tavoitetta edistävät tavat auttavat meitä siis säästämään energiaa, itsekuria ja tahdonvoimaa niihin tilanteisiin, joissa sitä todella tarvitaan.Kun onnistut omaksumaan aamupalan nauttimisen, säännöllisen ateriarytmin, työmatkapyöräilyn, kävelypalaverit, säännölliset kuntosalikäynnit tai puulaakivuorot osaksi arkirutiinejasi, ei niiden toteuttaminen vaadi enää juurikaan tahdonvoimaa ja itsekuria. Oleellista on, että pyrit omaksumaan uusia rutiineja yksi tai korkeintaan kerrallaan, etkä mullista arkeasi liiaksi kerralla.

4) Rakenna itsellesi tavoitetta tukeva ympäristö

Olemme yhtä lailla myös ympäristömme vankeja. Se tekeekin asioiden toteuttamisen helpommaksi tai vaikeammaksi. On paljon vaikeampaa kieltäytyä herkuista, jos pöydät ja kaapit notkuvat niitä kotona, kun silloin, jos niitä ei ole lainkaan saatavilla. Samoin lenkille tai liikkumaan lähteminen on kovasti kepeämpää, jos muutkin perheenjäsenesi ja ystäväsi ovat sohvaperunoiden sijaan liikkuvaa sorttia.Muutosta tavoiteltaessa on tärkeää muokata ympäristöään ja lähipiiriään omaa tavoitetta tulevaksi. Se voi vaatia joskus jopa ystäväpiirin vaihtamista, jos se ei tue tai jopa kampittaa sinua arvojesi mukaisissa valinnoissa. Usein kuitenkin jo pienet ympäristön ja asenteiden muutokset riittävät, kunhan motivaatiosi on riittävän korkea: Kuntopyörän tai cross trainerin hankkiminen kotiin lasten ollessa pieniä tai treenikamojen pakkaaminen valmiiksi auton peräkonttiin spontaania salikäyntiä varten, ovat keinoja, joilla aktiivista arkea voidaan tukea ympäristön ja voittavien rutiinien avulla.Muutos kannattaa aloittaa kysymällä itseltään, mikä on pienin mahdollinen teko, jolla voin edistää hyvinvointiani ja tavoitteeni toteutumista tässä hetkessä. Jos motivaatiosi on korkea, et tarvitse juurikaan tahdonvoimaa pienen teon toteuttamiseen. Tällöin siitä muodostuu toistojen kautta voittava rutiini arkeesi, jolloin Sinulla on tahdonvoimaa tallessa silloin, kun sitä ihan oikeasti tarvitaan.Lähteet: Trainer4You Psyykkinen valmentajakoulutus, Tahdonvoiman käyttöohje (Frank Martela, Tammi. 2015)

Edellinen
Edellinen

Vinot vatsalihakset

Seuraava
Seuraava

Olen personal trainer – ja ylpeä siitä!