Hiihto aloittelijalle - Perinteinen hiihtotyyli

Perinteisellä tyylin eri tekniikoita hyödynnetään erilaisiin maastonkohtiin. Välinekehityksen ja vauhtien kasvun myötä tasatyönnön merkitys on nykyhiihdossa korostunut.

Oman vartalon painon hyödyntäminen on keskeisessä roolissa työnnöissä sekä potkuissa. Potkullisissa tekniikoissa tekniikan oppimisen kannalta on tärkeää saada suksiin hyvä pito, koska vauhti ponnistetaan lumeen pysäytetystä suksesta. Hyökkäävällä hiihtoasennolla on helpompi päästä yhden suksen päälle ja tämän myötä suksi pitää paremmin. Lisäksi lonkankoukistajien liikkuvuus ei rajoita liikettä ja ponnistus on mahdollista viedä loppuun asti.

Hyökkäävän hiihtoasennon kannalta hartioiden tulee pysyä koko ajan hivenen eteenpäin. Tällöin voimantuotto on helpompi ohjata eteenpäin ja päästään ylösalaisesta liikkeestä eroon.

Muista rytmi vuorohiihdossa -> vastakkainen jalka ja käsi samaan aikaan edessä, kuten kävellessä.

1. Liukuun totuttelu ja rytmi - sauvoitta suksikävely

SUKSIKÄVELY

Aivan aluksi kannattaa jättää sauvat pois ja lähteä kävelemään suksilla tasamaalla. Sauvat sotkevat rytmiä, koska niillä aletaan helposti ottaa tukea. Jos osaa kävellä, oppii vuorohiihdonkin rytmin. Pyri aluksi pysymään pystyssä ja keskity siihen, että asento on ryhdikäs. Kun asento pysyy ja liike alkaa tuntua hallitummalta, voit lisätä pientä etukenoa eli alat nojata eteenpäin. Tämä kaatumisliike aiheuttaa eteenpäin vievää liikettä ja suksi lähtee liukuun. Pidä liu’ut edelleen hallittuina ja leikittele liu’un pituudella sen mukaan, miten tasapaino pitää. Tässä vaiheessa olisi tarkoitus lisätä etunojaa niin, että paino on liu’ussa hetken yhdellä suksella.

Keskity harjoitteessa seuraaviin osa-alueisiin:

a) Rytmi kuten kävelyssä eli vastakkainen jalka ja käsi samaan aikaan edessä

b) Hyvä ryhti

c) Lähde nojaamaan eteenpäin ja anna kaatumisliikkeen viedä eteenpäin

d) Kasvata liikelaajuutta ja liu’un pituutta oman taitotason mukaan

e) Haasta itseäsi yhden suksen liukuun, kun edellä mainitut asiat onnistuvat

2. Ponnistuksen ajoitus – potkukelkkailu

ILMAN SAUVOJA

Perinteisen tyylin ponnistus on samantyylinen kuin potkukelkkaillessa. Maasta ponnistetaan vauhtia niin, että voima välittyy mahdollisimman hyvin eteenpäin vieväksi liu’uksi. Ota toinen suksi pois ja asetu latu-uralle niin, että suksi kulkee latu-urassa. Potki suksettomalla jalalla vauhtia liukuun hakemalla ponnistuksen aina toisen jalan edestä. Voit tehdä aluksi yksittäisiä potkuja kiinnittäen huomiota siihen, että jokainen ponnistus olisi mahdollisimman hallittu ja pysyt liu’ussa pysytyssä. Kiinnitä huomiota siihen, että ponnistavan jalan laskeutuessa maahan otat askeleen toisen jalan etupuolelle. Tällöin opit hakemaan ponnistuksen riittävän edestä ja saat suksen pitämään paremmin. Pidä asento koko suoritteen ajan hyökkäävänä.

Keskity harjoitteessa seuraaviin osa-alueisiin:

a) Tukeva asento yhdellä jalalla ja ota ote jalkapohjalla monon pohjasta, jotta saat pidettyä asennon tukevana

b) Seiso hiihtostanssissa yhdellä jalalla

c) Säännöstele voimantuottoa sen mukaan, että asento ja tasapaino pysyvät

d) Pidä asento koko ajan hyökkäävänä eli hartiat menosuuntaan

e) Aloita lyhyistä potkuista ja pikkuhiljaa haasta itseäsi pidempiin liukuihin

f) Voit tehdä harjoitteen myös kaverin kanssa niin, että seisotte rinnakkain ja kummallakin on sukset sisemmässä jalassa. Toisesta kaverista saa tukea, jolloin uskaltaa paremmin haastaa itseä yhden suksen liukuun ja kaatuessa voi vetää kaverin mukaan

 
Edellinen
Edellinen

Kehitys tapahtuu levossa

Seuraava
Seuraava

Hiihtoasu - mitä päälle hiihtolenkille?